!
Четвъртък, 02 Май 2024
18
март
2
 

Божанов: Няма проблем със системите на НЗОК заради отпаднали от IT договора дейности

Петък, 18 Март 2022 | 13:59:22
2

Някои от дейностите, които „Информационно обслужване“ (ИО) извършва по договор със Здравната каса, липсват в план-графика за тази година. Договорът е свързан с изнесени дейности по управление на IT услуги в системата на НЗОК. Неизпъ

Някои от дейностите, които „Информационно обслужване“ (ИО) извършва по договор със Здравната каса, липсват в план-графика за тази година. Договорът е свързан с изнесени дейности по управление на IT услуги в системата на НЗОК.

Неизпълнението на поетите ангажименти от страна на ИО ще попречи на работата на обществения здравен фонд и ще наложи избор на друг изпълнител за тяхната реализация. За това алармира във времето за парламентарен контрол депутатът от БСП Благовест Кирилов, като се обърна с въпрос към министъра на е-управлението дали „Информационно обслужване“ разполага с възможност да изпълни задълженията си по договор.

Проблем по отношение на дейностите няма, заяви от своя страна министър Божидар Божанов. Той отбеляза, че въпросният договор е рамков, което изисква всяка година изпълнителят и възложителят да съгласуват план-график за дейностите през следващата година. „План-графикът се изготвя по искане на НЗОК и „Информационно обслужване“ няма пряко въздействие върху неговото съдържание. В този смисъл отпадналите дейности – две от тях, с които съм запознат – едната е заради техническа грешка от страна на НЗОК, която вече е отстранена, а другата е по предложение на изпълнителя с цел допълнително детайлно уточняване на бизнес процесите, т.е., тя не е отпаднала, а е отложена с малко преди подписването на план-графика“, обясни министър Божанов.

Той изтъкна още, че преди ежегодното подписване ИО не спира да обслужва дейностите по договора и оказва пълно съдействие за всякакви дейности по него, като например внедряване на резервен център, извършване на анализ, свързан с киберсигурността, подготвяне доклад за повишаване на мрежовата информационна сигурност и други.

„На база на гореизложените факти екипът на „Информационно обслужване“ потвърди пред мен, че разполага с възможността да изпълнява своите задължения по договора не само на база на създадения план-график по предложение на НЗОК, но и в съответствие с всички нормативни изисквания“, увери министърът на е-управлението.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mf*K

Лекар 20.03.2022 23:33:27

Много добро обобщение по-долу на надигащия се руски фашизъм. Наистина времето много напомня на ситуацията от 30-те години на миналия век. Дано Европа се окаже по-умна сега и спре новия фюрер навреме.

Гост 20.03.2022 12:33:41

В Русия несъмнено имаме възраждането на нацизма. 1.Партията на Путин е основана от самия него и има ясни националистически идеи за бъдещето на Русия. В основата на тази партия лежи социалистическата идея, която никога не е изчезвала в средите на КГБ. 2. Продължаваща и дългосрочна милитаризация на руската икономика и провеждане на местни малки войни срещу съседни страни и завладяване на нови територии. 3. Забрана на граждански организации и партии. Забрана на опозиционните източници на информация. Масова пропаганда за избрания руски народ, който трябва да въведе новия ред в света 4. Улични екзекуции на политически опоненти и открити процеси срещу водещи интелектуалци и политици. 5. Антисемитизъм и етническа омраза към Украйна. За всичко там са виновни евреите. Няма украинска нация. Тя е непълноценна, неспособна на самоуправление и част от руската нация. 6. Масови събирания с националистически речи на новия лидер


Всичко за коронавируса
Още новини
EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1
02.05.2024 17:24:44

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча акт ...

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик
02.05.2024 16:59:01

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик

Неврологът д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение на МБАЛ - Пазарджик и хирургът д-р Муса Ду ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...