Понеделник, 25 Януари 2021
17
авг
12
 

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Петък, 17 Август 2018 | 16:18:28
12

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащо да съществува, това е социален въпрос. В такъв случай тя трябва да се издържа от Социалното министерство. Такава теза застъпи бившият шеф на „Пирог

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащо да съществува, това е социален въпрос. В такъв случай тя трябва да се издържа от Социалното министерство. Такава теза застъпи бившият шеф на „Пирогов“ д-р Спас Спасков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Д-р Спасков коментира проблема с недостига на кадри в здравния сектор в контекста на случая в Карлово, при който РЗОК посочи като аргумент за отказ за сключване на договор с болницата по няколко клинични пътеки липсата на двама анестезиолози на пълен работен ден. Лечебното заведение разполага с един такъв специалист, а останалите трима са на по половин работен ден.

Най-вероятно дефицитът на кадри ще расте, особено в специалности, в които заплащането на труда е до известна степен неопределено и заплатите са сравнително ниски, отбеляза д-р Спасков.

Той заяви, че причината да няма анестезиолози в болници като карловската е малкият обем дейност, която се извършва в такъв тип градове. „Доколкото съм в течение на проблема, годишно в тази болница има 350-400 раждания, което прави едно раждане на ден. А това само по себе си не може да доведе до приходи, с които да бъдат повишени работните заплати. При липса на пари за работни заплати ще има и дефицит на кадри“, коментира той.

Според него основното, което стои като проблем пред болниците, е обемът дейност, тъй като плащането е за извършена работа. „Там, където няма обем дейност, няма плащане и идва закриване на болницата. Дали ще бъдат държавни или частни, няма значение. Ако приемем, че тази дейност е чисто социална, не трябва да се обръщаме към проблема като към медицински, а като към социален. Ако в едно малко населено място има болница, която не може да се издържа и е толкова належащо да съществува, нека да я издържа Социалното министерство“, каза д-р Спасков.

Той отново се върна на проблема в Карлово с припомнянето, че в здравеопазването има ясни правила за издържането на болниците. „За да може една болница да просъществува финансово, тя трябва да извършва определен обем дейност. Когато в една болница има по едно раждане на ден, парите, които получава от НЗОК, ще бъдат за едно раждане на ден. А с тези пари няма възможност да бъде издържано цяло отделение. Тъй като тук има денонощен режим на работа и броят на хората, които работят в него, е много голям, с тези пари това отделение не може да бъде издържано“, обясни специалистът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HeJm

Гост 20.08.2018 20:12:31

А лечението на неосигурени,пияндурници,наркомани и пр.измет какво е бе.Не е ли социална дейност. И къде е тук БПЦ и другите вероизповедания.Да създадат болници,където горепосочените индивиди да получават елементарни мед.грижи.

само за протокола 20.08.2018 17:07:09

Бившият шеф на „Пирогов“ д-р Спас Спасков е съсобственик на частната Специализирана болница за активно лечение по кардиология "Св. Георги-Перник" ООД гр.Перник Адрес : 2300 гр. Перник, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №77, етаж 2 и 3 Тел.+359.76 63 23 59 /централа/ и 0889 36 36 30 Управител : Доц. д-р Спас Спасков

стар доктор 20.08.2018 12:02:01

Според него основното, което стои като проблем пред болниците, е обемът дейност, тъй като плащането е за извършена работа. „Там, където няма обем дейност, няма плащане и идва закриване на болницата. ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ ДЪРЖАВНИ ИЛИ ЧАСТНИ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Който поставя равенство между държавните и частните болници всъщност обрича на гибел българското здравеопазване.

Гост 19.08.2018 21:02:55

Не болници, а социално слаби граждани да се издържат от МТСП с минимален базов здравно-осигурителен пакет. А демографската карта да определя в дадено селище дали да има болница или ДКЦ и спешен център с по-малко, но добре организирани и заплатени специалисти, и екипирани със съвременна апаратура, линейки и др. И кметовете да се "борят" за добра транспортна инфраструктура (дори и въздушна) и телекомуникации до/към техните селища, за да се гарантира и по-добра здравна осигуреност за техните съграждани. За да привлекат евентуално инвеститори, които са в основата на развитието.

Гост 19.08.2018 20:45:07

Спасков, а какъв е смисълът от болничката ти у ПеУник?

Гост 18.08.2018 11:36:22

Ти пък. Това не е вярно. Много е прав Спасков. Който иска на всяка крачка болница, да си му плаща социалното министерство. Стига само НЗОК плюхте. Тя не е бездънна. В Карлово няма нужда от болница. Всичко, което казва Спасков е истина. И тя се знае. Но на кой ли ще му стиска да го направи?

Да, така е 18.08.2018 12:26:45

Напълно си прав,колега.Обаче с този пост рискуваш един друг списващ тук да те обвини в нездрави и много подмолни намерения,а именно да закриеш АГ на болницата в Карлово и направо цялата болница.За които намерения, вероятно имаш солидна причина.Най-вероятно финансова,според параноичния му мозък.

Юри 18.08.2018 01:07:19

Прав е и Спасков и с всички коментирали, ама какво правим като тъпата каса е натряскала лимити и дори да имаш пациенти не можеш да ги приемаш. Айде в акушер-гинекологията поне това им е спестено

Неканен гост 17.08.2018 23:27:26

И как това ще реши дефицита? Специалистите намаляват с всеки изминал ден. Днес е Карлово, утре ще е другаде. Отдавна трябваше да има повишаване на заплати,промяна на специализации. Те се почесват и преливат от пусто в празно. Дефицитът на кадри ще срути системата

Гост 17.08.2018 18:27:46

Спасков пропуска нещо много важно - съществуването на дейности, за които никой не плаща (неосигурени, запуснати спешни случаи, трансфузионната хематология, съдебната медицина и др.) и значителното недофинансиране на дейности по договора с НЗОК. Тези дейности в частните болници изобщо не се извършват. Затова частните са на печалба, а държавните потъват. Видели ли сте в частна болница отделение по съдебна медицина, инфекциозно отделение или ОТХ? Няма и да видите!

Компетентен 17.08.2018 18:14:26

Глупости ! Тоя явно твърди,че касата плаща достатъчно и ако пациентите са много, доходите ще са добри. Това не е така. Поголовно се доплащат консумативи,избор на екип и пр. В АГтата, ако е само касата на червено са. Кой има лев тича в частните болници, което обезкръвява малките, лишава ги от ресурс. НЯМА болници със социални функции ! Има пропадащи болници поради нелоялна конкуренция на частните и мизерията на НЗОК

Разбираемо 17.08.2018 17:49:35

Този път Спасков е прав на 100%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Чорбанов: У нас вече започва да сработва колективният имунитет
25.01.2021 15:30:48

Проф. Чорбанов: У нас вече започва да сработва колективният имунитет

Серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и е много важно да се знае, че при ...

Д-р Симидчиев: Разнородните мнения водят до влошени здравни резултати
25.01.2021 14:48:07 Надежда Ненова

Д-р Симидчиев: Разнородните мнения водят до влошени здравни резултати

Покрай COVID пандемията се случиха няколко неща, като едно от тях беше, че възникнаха шокови вълн ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...