Събота, 26 Ноември 2022
17
авг
12
 

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Петък, 17 Август 2018 | 16:18:28
12

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащо да съществува, това е социален въпрос. В такъв случай тя трябва да се издържа от Социалното министерство. Такава теза застъпи бившият шеф на „Пирог

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащо да съществува, това е социален въпрос. В такъв случай тя трябва да се издържа от Социалното министерство. Такава теза застъпи бившият шеф на „Пирогов“ д-р Спас Спасков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Д-р Спасков коментира проблема с недостига на кадри в здравния сектор в контекста на случая в Карлово, при който РЗОК посочи като аргумент за отказ за сключване на договор с болницата по няколко клинични пътеки липсата на двама анестезиолози на пълен работен ден. Лечебното заведение разполага с един такъв специалист, а останалите трима са на по половин работен ден.

Най-вероятно дефицитът на кадри ще расте, особено в специалности, в които заплащането на труда е до известна степен неопределено и заплатите са сравнително ниски, отбеляза д-р Спасков.

Той заяви, че причината да няма анестезиолози в болници като карловската е малкият обем дейност, която се извършва в такъв тип градове. „Доколкото съм в течение на проблема, годишно в тази болница има 350-400 раждания, което прави едно раждане на ден. А това само по себе си не може да доведе до приходи, с които да бъдат повишени работните заплати. При липса на пари за работни заплати ще има и дефицит на кадри“, коментира той.

Според него основното, което стои като проблем пред болниците, е обемът дейност, тъй като плащането е за извършена работа. „Там, където няма обем дейност, няма плащане и идва закриване на болницата. Дали ще бъдат държавни или частни, няма значение. Ако приемем, че тази дейност е чисто социална, не трябва да се обръщаме към проблема като към медицински, а като към социален. Ако в едно малко населено място има болница, която не може да се издържа и е толкова належащо да съществува, нека да я издържа Социалното министерство“, каза д-р Спасков.

Той отново се върна на проблема в Карлово с припомнянето, че в здравеопазването има ясни правила за издържането на болниците. „За да може една болница да просъществува финансово, тя трябва да извършва определен обем дейност. Когато в една болница има по едно раждане на ден, парите, които получава от НЗОК, ще бъдат за едно раждане на ден. А с тези пари няма възможност да бъде издържано цяло отделение. Тъй като тук има денонощен режим на работа и броят на хората, които работят в него, е много голям, с тези пари това отделение не може да бъде издържано“, обясни специалистът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zFjM

Гост 20.08.2018 20:12:31

А лечението на неосигурени,пияндурници,наркомани и пр.измет какво е бе.Не е ли социална дейност. И къде е тук БПЦ и другите вероизповедания.Да създадат болници,където горепосочените индивиди да получават елементарни мед.грижи.

само за протокола 20.08.2018 17:07:09

Бившият шеф на „Пирогов“ д-р Спас Спасков е съсобственик на частната Специализирана болница за активно лечение по кардиология "Св. Георги-Перник" ООД гр.Перник Адрес : 2300 гр. Перник, ул. "Св. Св. Кирил и Методий" №77, етаж 2 и 3 Тел.+359.76 63 23 59 /централа/ и 0889 36 36 30 Управител : Доц. д-р Спас Спасков

стар доктор 20.08.2018 12:02:01

Според него основното, което стои като проблем пред болниците, е обемът дейност, тъй като плащането е за извършена работа. „Там, където няма обем дейност, няма плащане и идва закриване на болницата. ДАЛИ ЩЕ БЪДАТ ДЪРЖАВНИ ИЛИ ЧАСТНИ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Който поставя равенство между държавните и частните болници всъщност обрича на гибел българското здравеопазване.

Гост 19.08.2018 21:02:55

Не болници, а социално слаби граждани да се издържат от МТСП с минимален базов здравно-осигурителен пакет. А демографската карта да определя в дадено селище дали да има болница или ДКЦ и спешен център с по-малко, но добре организирани и заплатени специалисти, и екипирани със съвременна апаратура, линейки и др. И кметовете да се "борят" за добра транспортна инфраструктура (дори и въздушна) и телекомуникации до/към техните селища, за да се гарантира и по-добра здравна осигуреност за техните съграждани. За да привлекат евентуално инвеститори, които са в основата на развитието.

Гост 19.08.2018 20:45:07

Спасков, а какъв е смисълът от болничката ти у ПеУник?

Гост 18.08.2018 11:36:22

Ти пък. Това не е вярно. Много е прав Спасков. Който иска на всяка крачка болница, да си му плаща социалното министерство. Стига само НЗОК плюхте. Тя не е бездънна. В Карлово няма нужда от болница. Всичко, което казва Спасков е истина. И тя се знае. Но на кой ли ще му стиска да го направи?

Да, така е 18.08.2018 12:26:45

Напълно си прав,колега.Обаче с този пост рискуваш един друг списващ тук да те обвини в нездрави и много подмолни намерения,а именно да закриеш АГ на болницата в Карлово и направо цялата болница.За които намерения, вероятно имаш солидна причина.Най-вероятно финансова,според параноичния му мозък.

Юри 18.08.2018 01:07:19

Прав е и Спасков и с всички коментирали, ама какво правим като тъпата каса е натряскала лимити и дори да имаш пациенти не можеш да ги приемаш. Айде в акушер-гинекологията поне това им е спестено

Неканен гост 17.08.2018 23:27:26

И как това ще реши дефицита? Специалистите намаляват с всеки изминал ден. Днес е Карлово, утре ще е другаде. Отдавна трябваше да има повишаване на заплати,промяна на специализации. Те се почесват и преливат от пусто в празно. Дефицитът на кадри ще срути системата

Гост 17.08.2018 18:27:46

Спасков пропуска нещо много важно - съществуването на дейности, за които никой не плаща (неосигурени, запуснати спешни случаи, трансфузионната хематология, съдебната медицина и др.) и значителното недофинансиране на дейности по договора с НЗОК. Тези дейности в частните болници изобщо не се извършват. Затова частните са на печалба, а държавните потъват. Видели ли сте в частна болница отделение по съдебна медицина, инфекциозно отделение или ОТХ? Няма и да видите!

Компетентен 17.08.2018 18:14:26

Глупости ! Тоя явно твърди,че касата плаща достатъчно и ако пациентите са много, доходите ще са добри. Това не е така. Поголовно се доплащат консумативи,избор на екип и пр. В АГтата, ако е само касата на червено са. Кой има лев тича в частните болници, което обезкръвява малките, лишава ги от ресурс. НЯМА болници със социални функции ! Има пропадащи болници поради нелоялна конкуренция на частните и мизерията на НЗОК

Разбираемо 17.08.2018 17:49:35

Този път Спасков е прав на 100%


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...