!
Петък, 19 Април 2024
22
ноем
 

Болничните асоциации настояват за премахване на лимитите по легла

В декларация те поставят искания за редица промени в нормативната уредба, които водят до ограничаване на възможностите за лечение

Петък, 22 Ноември 2019 | 09:53:36


Болничните асоциации настояват да се отменят ограниченията, поставени на болниците с нормативната уредба, които понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да извършат нарушение на един или друг нормат

Болничните асоциации настояват да се отменят ограниченията, поставени на болниците с нормативната уредба, които понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да извършат нарушение на един или друг нормативен акт. Това става ясно от декларацията на асоциациите по повод назначените проверки в болниците, свързани с починалото тригодишно дете.

„Като изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалото тригодишно дете и се присъединяваме към исканията за бързо и безпристрастно разследване на причините за трагичния инцидент, ние, представителите на сдружения на всички болници в страната, настояваме да бъде извършен анализ на въздействието на редица нормативни актове, които по наше мнение оказват влияние, в случаи като този, и понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да нарушат една или друга разпоредба, пише в декларацията.

„Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи автоматично от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право. Потърпевши  от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край. Не трябва да допускаме да умират хора, затова, че е по-лесно да се администрира една дейност с подобен род забрани и ограничения“, заявяват от асоциациите.

„Призоваваме компетентните държавни органи на най-високо ниво, да предприемат необходимите действия за промяна в Закона за лечебните заведения и Националната здравна карта за премахване на това ограничение, така че да не се налага в бъдеще да връщаме пациенти и да поставяме по този начин живота и здравето им в риск, което убедени сме никой в нашата страна не иска. Призоваваме за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, и създаване на процедури и организация за взаимодействие и сътрудничество по между ни в обслужването на болните. Призоваваме да се премахнат лимитите и да се въведат модерни, гъвкави механизми за контрол над свръх потреблението на здравни услуги. Призоваваме за премахване на ограниченията пред разкриването на нови дейности в лечебните заведения, за да можем да отговорим на променящите се нужди и очаквания на пациентите“, пише още в декларацията.  

„В моменти като този, не трябва да се противопоставяме и да търсим вина един на друг, а трябва заедно в сътрудничество с всички институции и организации да решим проблеми, назрели от много години. Декларираме нашата готовност да предоставим информация и експерти за намиране на най-доброто решение без отлагане“, завършва декларацията на асоциациите. Тя е подписана от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България.

 

 



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N#pe


Всичко за коронавируса
Още новини
В света 27% от пациентките с ранен рак на гърдата и 35% с метастазиращ имат финансови проблеми
19.04.2024 09:31:10

В света 27% от пациентките с ранен рак на гърдата и 35% с метастазиращ имат финансови проблеми

По данни на СЗО 2,3 млн. жени по света живеят с диагнозата „рак на гърдата“, като тов ...

0,3% положителни проби, отново няма починали
19.04.2024 08:50:03

0,3% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 707 теста, което прави 0,28% ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...