!
Събота, 27 Юли 2024
21
март
6
 

Болничните сдружения подкрепят искането на БЛС за минимум 25% ръст в цените на пътеките

Понеделник, 21 Март 2022 | 10:50:52
6

Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%. Това става ясно от отворено писмо от Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в Българ

Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%. Това става ясно от отворено писмо от Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България до финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова, председателя на здравната комисия в Народното събрание Антон Тонев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

В писмото си до институциите болниците категорично заявяват, че е налице остра необходимост от навременно увеличение на цените на клиничните пътеки.

В същото време болниците са силно обезпокоени, ако има дори и минимален риск предложението на Лекарския съюз да бъде отхвърлено. Според изчисления на сдруженията реалните нужди на болничния сектор са за увеличение на цените на клиничните пътеки от 35-40%. Това е и причината да посочват, че 25-процентното повишение е категоричният минимум, който би представлявал реакция, съобразена с реалността.

„Ясно и категорично заявяваме, че ще изпаднем в тежка безизходица, ако няма актуализация в цените на клиничните пътеки“, посочват ресорните асоциации. Според тях болничният сектор има незабавна нужда от увеличаване на финансирането, за да може да покрие преките си разходи, да обезпечи заплатите на персонала и да осигури качество на предлаганата услуга за пациентите.

Те дори се заканват, че при липса на отговор и неразбиране на сериозността на ситуацията си запазват правото да излязат извън формáта на диалогичност и комуникация чрез писма и становища.

От началото на годината болниците на няколко пъти поискаха отделна помощ за разходите за ток и газ. Като заедно с това обърнаха внимание и на факта, че недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години.

В предишно отворено писмо сдруженията подчертават, че общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скaчат рязко, като това е процес, а не еднократен ефект.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vayj

Съмишленик 07.04.2022 09:56:34

Прав сте в почти всичко. Само с "аман от комунизъм в здравеопазването" не. Не зная дали помните, но тогава всичко си беше устроено в името на пациента - териториална разпределение на специалистите, отношение, компетентност, материална база. Сега паричният поток се върти около частните болници, само че колко хора от малкото провинциално градче с 300 лева пенсия могат да си позволят да се лекуват в частна болница. Всички знаем, че там освен заплащане от здравната каса на стойността на клиничната пътека пациента трябва да направи задължително "дарение" на "касата" на болницата за същата сума.

Гост 03.04.2022 16:52:08

То остана и да не го подкрепят!! Нищо не се предлага, ако частните болнички не са го изчислили и не са поделили баничката предварително.

Д-р Ленков АГ 23.03.2022 09:10:45

Уважаеми колеги, че модела,който ни натресоха Д.Игнатов,Илко Семерджиев и М.Миланов е сбъркан е ясно.За да се оправят нещата у нас в здравеопазване-то е необходимо да се направи това,което Франция е направила през 1956г, а именно остойностяване на всички дейности в здравеопазването/от термометрирането до трансплантацията/.Оттам нататък във Франция само са актуализирали тези базови цени с годишната инфлация. И още нещо-във Франция пациентът заплаща на доктора цената на неговия преглед и след това Здравната каса му връща/на пациента/80% от тази цена.А ако има допълнително здр.осигуряване/mutuel/ и 100%.Така на републиканско ниво може да се прецени от колко средства се нуждае годишно сектор здравеопазване.А не както е у нас- при здравна вноска/по закон/8% от брутното месечно възнаграждение, държавата за 4 млн.БГ граждани /цялата съдебна система, МВР, МО, държавна администрация и др/внася 4% върху половината от минималния осигурителен доход за съответната година , или 4% върху 325лв./за 2021г/.Така държавата години наред нарушава собствените си закони и системата е и ще продължава да бъде трайно недофинансирана и кадрите ще бягат към белите страни.

Гост 22.03.2022 00:42:38

И аз искам 25% увеличение на заплатата ми, та да може с 25% по-голяма здравна вноска да плащам, но - уви, йок увеличение

Гост 22.03.2022 10:16:02

Oт теб никой не иска по-висока вноска, а да доплащаш на лекаря. Защото доплащането е само като отидеш на лекар, а вноската е всеки месец и отива незнайно къде.

Доктор, бежанец през Терминал 2 21.03.2022 20:48:18

Какви 25 % бе смешници? Увеличението трябва да е не по-малко от 300 %!!!! Пари има колкото искаш, но се крадат с милиони, а от 30 години цените на медицинските услуги са много-много под себестойността си! Аман от комунизъм в здравеопазването! За това мизерствуващите медици масово напускаха и ще продължават да напускат Булгаристан, в който става все по-гадно да се упражнява медицинската професия във всичките и разновидности! Гадове, ще оставите България на шарлатаните- врачки, гледачки, магове, екстрасенси, аптекари......, които пък умират да докторуват!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...