Четвъртък, 01 Октомври 2020
21
ноем
7
 

Д-р Иван Маджаров:

Борбата с преразхода в болниците не може да минава през лимитирането на леглата

Всяка многопрофилна болница трябва да има спешно отделение, категоричен е председателят на БЛС

Четвъртък, 21 Ноември 2019 | 11:02:09
7

Трудно е да коментирам отстраняването на директорите на трите болници, свързани със смъртта на тригодишното дете, защото разбира се, че трябва да има безпристрастно разследване, върху което не могат да влияят ръководители на лечебно заведение, от друга

Трудно е да коментирам отстраняването на директорите на трите болници, свързани със смъртта на тригодишното дете, защото разбира се, че трябва да има безпристрастно разследване, върху което не могат да влияят ръководители на лечебно заведение, от друга страна – надали и в трите болници конкретна вина за случая имат директорите на болниците. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия вчера по повод отстраняването от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на директорите на УСБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Пирогов“ докато трае разследването на причините за смъртта на детето.

По отношение на организацията и причините, поради които детето е било водено в три болници, той подчерта, че здравеопазването се състои от четири основни фактора: структура, управление на тази структура и морално-етични взаимоотношения между участниците – пациенти-лекари и между лекарите. „Когато дълги години се опитваме да решим проблемите на финансирането със заповеди и с мерки, които ограничават медицинската целесъобразност, резултатът е такъв. Ще дам пример с леглата. В НРД е записано, че не можеш да отчетеш софтуерно и изобщо за заплащане пациент, който надвишава броя на леглата в твоето отделение. Това беше въведено миналата година. В момента ситуацията е такава, че ако в болницата имаме регистрирани предварително 10 броя легла в педиатрично отделение и ти дойде единайсетото дете не можеш да го приемеш. И това е системна грешка, която кара колегите да не мислят за медицинската целесъобразност, а да мислят за съвсем друго в дадена спешна критична ситуация. Ето защо, ние настояваме тази година, тази мярка да отпадне“, каза д-р Маджаров. По думите му в повечето случаи лекарят носи отговорността върху себе си и приема пациента, но болницата задлъжнява.

„Трябва да е ясно, че борбата с преразхода не може да минава през легла. Когато в момента функционират лимити или бюджети на лечебните заведения, както искате ги наричайте, останалата част на ограниченията, ограниченията през легла на отделение е ненужна и вредна изобщо за функционирането на лечебните заведения. Нещо повече крайно време е да си кажем, че не може многопрофилна болница за активно лечение да няма спешно отделение, а да разполага само със спешен кабинет“, каза д-р Маджаров.

Той обаче беше категоричен, че най-важно е да бъде въведена единната информационна система, тъй като тя е от национално значение. „Тогава няма да се налага да се прилагат такива мерки – екстензивни, както ограничения в брой легла, на които можеш да приемаш, ограничения в бюджетите, ограничения за брой лекари, които да работят, чиято е цел е да се спестят пари. Единната информационна система ще ни даде възможност в реално време да виждаме пациента в болница ли е, в болнични ли… Тя трябва да е свързана с НАП, с НОИ, с РЗИ, с министерство, с Каса, с всички служби, с граничните служби, ако трябва“, каза д-р Иван Маджаров.

Председателят на БЛС уточни, че системните проблеми са довели до това, че болниците, за да съществуват, постоянно се стремят да приемат колкото е възможно повече и повече пациенти. „Това нещо не можем да го преодолеем с бюджета за една година, но тенденцията трябва да бъде нататък, във всяка следваща година цените на пътеките трябва да са водещите, а обемът – броят преминали пациенти няма как да очакваме че ще е повече. Населението на България не се увеличава“, допълни д-р Маджаров.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D2TW

Гост 22.11.2019 09:24:03

Д-р Маджаров, грижи се за дъсловието и не плямпай неща които не разбираш. Няма толкова богата държава в която всяка МБАЛ да има спешно. Ами ако в един квартал има три болници? По комунизма в София само 4 болници имаха спешни отделения. Спешността е приоритет на държавата и тя трябва да покрива разходите за спешните отделения без значение собствеността на болницата.

в 21.11.2019 19:57:37

Бившият доректор на РЗОК = Пловдив не може и не е председател на БЛС , председател на УС на БЛС е, но не е началник на лекарите!

Да да 21.11.2019 12:44:07

Охо, Маджерито пак тука бе :) явно е любимец на сайта :) този месец му се нагледахме. Как защитава интересите на съсловието г-н председателя? И какво ще каже по въпроса, че за всичко лекарят е виновен? А достойно заплащане на труда на лекаря кога ?

Хммм 21.11.2019 12:29:49

Другарю Маджаров, че с това изискване за спешни отделения ще изгорят една камара частни перачници на ГЕРБ+ДПС. Кой ще го допусне това?

Гост 22.11.2019 09:06:53

На теб не ти ли прави впечатление , че досега скандал с издънка, с пациент в частна болница не е станал . То не бяха жени със сепсис, които в Пирогов ги пращаха на Вендинг автоматите да пият айрян да си вдигнат кръвното, то не бяха починали пак в Пирогов, а те се водят, че лежат в Св Иван Рилски. Или пък не беше дете, починало , защото го върнали в УМБАЛ Плевен, или пък операция и поставена пластина на гръбнака, която не се вижда на скенера.. и т.н , още да продължавам ли колега? А колкото до спешното отделение това е най-голямата глупост и на говорителя на Мишо Тиков толкова му разбира главата. Не им знам СПО-тата ама като го гледам в избата в Пълмед , такова нещо ако го няма оня мустакатият в МЗ , посмъртно няма нормален човек да го приеме. Всяка болница е длъжна съгласно ЗЛЗ да осигурява 24- часова спешност в отделенията от разрешението за дейност. Тоест въпросното детско отделение си е спешно такова.Тази уникална глупост със СПО-тата, да ги махне от ЦСМП и да ги наслага по болниците е дело на оня изкукуригал комунист Гайдарски и е поредното недомислие в здравеопазването

Гост 21.11.2019 11:28:15

А, бе глупости! Цялата организация на системата е сбъркана. И регулацията и финансирането. Председателят не казва, защо и докога ще търпи подобно отношение на властимащите към лекарското съсловие. Не казва и дума за евентуални действия в посока защита на лекарите. Недопустимо е обществото така да се гаври с лечителите си!

Гост 21.11.2019 11:21:48

БЛС иска ограничаване на хоспитализациите ! Не е ли време да се отметнете ? И да спрете с тия увеличения на КП за сметка на намаляване на оборота .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...