Вторник, 28 Септември 2021
16
май
25
 

Борисов: Грехота е при толкова пари да има недоволни

Изплатете заплатите и правете реформите, обърна се премиерът към здравния министър

Сряда, 16 Май 2018 | 12:53:48 Полина Тодорова
25

„Грехота е при толкова пари да има недоволни“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет в коментар за проблемите в болниците във Враца и Ловеч. Той се обърна директно към здравния минист

„Грехота е при толкова пари да има недоволни“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет в коментар за проблемите в болниците във Враца и Ловеч.

Той се обърна директно към здравния министър Кирил Ананиев с думите хората да си получат заплатите и „паралелно с това да се правят реформите“. „Да си получават заплатите и правете реформите. И обяснявайте, че не може да се крадат и източват болниците“, заяви Борисов.

"Не може с над 450 милиона да сме увеличили пътеките тази година, близо 5 милиарда да отиват за здравеопазване и да гледам сестри и санитари, че не са си получили заплатите. Такива пари никога държавата в историята си не е отделяла за здравеопазване и те да са недоволни. Явно нещо в организацията не е както трябва“, посочи премиерът. Той отново се обърна към здравния министър с думите да направи всичко възможно и да се заеме лично с проблема.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев уточни, че общото увеличението в средствата за НЗОК тази година е 407 милиона лева в сравнение с миналата, а общо за сектора с над 457 милиона. „Не може с над половин милиард повече в сравнение с миналата година да сме дали и в същото време да има този проблем“, заяви в отговор Борисов. „Вие да сте чули вълнения от някои болници, които нормално функционират да са недоволни от бюджета на касата за тази година. Това са двете болници, които систематично са били водени към фалит 13 години“, обясни Ананиев. Той поясни, че заради наложените запори, всеки ден се водят разговори с кредиторите. „Вдигаме запорите само и само да функционират и пак са недоволни“, заяви здравният министър, след което получи отговор от премиера: „Ако и на теб ти спрем заплатата от февруари и ти ще си недоволен. Затова направете така че хората да си получават заплатите, намерете такъв инструмент и след това стабилизирайте и реформирайте“.  

„Как да обясним на жената, която не си е получавала заплатата от февруари, че даваме половин милиард повече в тази сфера“, попита още той. След забележката на здравния министър, че същата жена е била 13 години в тази болница, но не е протестирала, Борисов посочи, че сега тя го прави, защото „сега има демокрация, свобода на словото, сега могат да я покажат, а преди са щели да я уволнят“.

Той допълни, че не може хората от болниците да наказвани за предишни „калпави“ ръководства и подчерта, че има разследване и виновните ще бъдат наказани.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GEBK

Гост 22.05.2018 13:57:57

МБАЛ Тутракан е поредното лечебно заведение, спечелило дело срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за неизплатена надлимитна дейност. Публичният фонд е осъден по три дела и трябва да преведе на болницата над 99 000 лева. Две от трите решения вече са потвърдени от Апелативен съд Варна, който предстои

Гост 21.05.2018 12:35:06

Медици от болницата в Ловеч настояват за оставката на зам.-здравния министър Жени Начева, тъй като не може да се справи с проблемите на закъсалите лечебни заведения. Вчера лекари и жители на града отново блокираха движението по пътя София – Варна в района на Абланица, в знак на протест срещу лошото финансово състояние на болницата и неясното й бъдеще. В протестната акция се включиха близо 200 души, които скандираха „Оставка“. Припомняме, пациенти вече свалиха доверието си от Жени Начева, но заради проблемите с цените на медицинските изделия. Иначе жителите на Ловеч продължават да настояват държавата да предприеме адекватни мерки за излизане от тежкото финансово състояние на болницата. Те са силно притеснени от продължителната криза и липсата на перспектива за бъдещето и настояват да се потърси отговорност от виновните. Сред тях според протестиращите е и и д-р Тихомир Бенев, разрешил в държавното лечебно заведение да започне работа частната клиника „Кардиолайф“. В петък медиците са изпратили писмо до здравния министър Кирил Ананиев и областния управител на Ловеч, в което настояват да бъде сформиран кризисен щаб, който в 14-дневен срок да определи статута на лечебното заведение. Ако това не се случи, на 1 юни лекари от възлови отделения ще подадат оставки, което ще блокира работата на ловешката болница. По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да намери начин незабавно да изплати закъснелите заплати на работещите в лечебните заведения в Ловеч и Враца. Това обаче, според Ананиев, може да стане само, ако медиците си заработят пари от касата.

Гост 21.05.2018 11:55:05

Яйца ще хвърчат отново

? 18.05.2018 21:57:35

"Всички акушерки от Националната университетска болница в Исландия са напуснали, съобщи местното издание „Тhe Reykjavik grapevine”. Колективната оставка на 95 акушерки е в знак на несъгласие с условията на работа и заплащането в лечебното заведение. Акушерките са взели решение да напуснат, след като два месеца са работили без договор с Националната здравна каса на Исландия. Проектодоговорът е изпратен на исланския здравен министър още преди Великден, но до момента все още не е одобрен. Текущата заплата на този тип кадри възлиза на 43,50 долара на час, но тъй като за тях е много трудно да работят на пълен работен ден, те настояват за увеличение на възнагражденията с 13,8%." ЗНАЧИ, В ИСЛАНДИЯ АКУШЕРКИТЕ ПОЛУЧАВАТ 43,50 $/час и масово напускат, а в държавата на SICаджийските ДС-МУТРИ КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО?

ZOL 17.05.2018 16:54:30

От обяви за работа за лекари от водещ сайт става ясно, че не е рядкост предлаганата брутна заплата да е 780 лв., сочи проверка на в. “24 часа”. За сравнение офертите, предназначени за сервитьор и барман са със стартово възнаграждение между 750 и 1100 лв. Автор на обявата за сервитьори обяснил за изданието, че вероятно става дума за брутно възнаграждение – твърда заплата, заедно с процент от оборота. Сервитьорите работят на 8-часови смени и графиците им се определят индивидуално седмица за седмица. Пловдивската общинска болница “Св. Мина” пък търси да назначи лекари – гастроентеролог и неонатолог, с брутна заплата 780 лв. “Това е положението. Такива са щатните разписания. Не съм ги измислил аз. Несравними са работата и отговорността на медика с тази на сервитьора”, каза управителят на здравното заведение д-р Генадий Странджев. По думите му болницата изпитва недостиг на интернисти, ендокринолози и пулмолози, но не може да им предложи по-голямо заплащане. “Не се предвиждат надбавки. Единствено ако успеем да заработим над лимита, можем да дадем допълнителни бонуси. Има такава възможност”, допълни управителят. Според него ординаторите в “Св. Мина” са с 630 лева заплата. А специализантите – с 950 лева.

Гост 17.05.2018 15:17:15

Грехота е най-големият длъжник, държавата, да внася само половината здравни вноски, които са законно дължими. Според СЗО показателите дали една здравноосигурителна система работи добре и прави правилните реформи отдавна са известни и те са два - намаляване на смъртността и намаляване на хоспитализациите. У нас и двата показателя се увеличават, значи реформа - няма. За да има по-малко хоспитализации, необходимо е да се промени съотношението между болничната и доболничната помощ, т.е. да се отделят повече средства за профилактика в доболничната дейност, за да се лекуват там при многократно по-ниски разходи хронични и леки заболявания в амбулаторни условия. А за болничната дейност - да се определят най-после точно остойностяване и актуализиране/добавяне/диференциране на КП, така че болничните управления да не бъдат принудени да "крадат", т.е. да измислят диагнози, да приемат последователно и многократно по една и съща пътека да долекуват болен и др. врътки. Защото най-опасно за пациента и за публичните разходи за здравеопазване е недолекувания болен. Това, при условие, че има воля да се спре "източването" по КП, което е на второ място след това от държавата. В същото време в болничната помощ трябва да се отделят и правят разходи за иновативни дейности, квалификации, методи, апаратура и медикаменти, т.е. да има развитие, а не да се ограничава с лимити дейността и прочие др. За целта е необходимо да се постигне политически консенсус кои лицензи на болници да останат (естествено, най-качествените, модерни, комплексни), но и структуро-определящите, както и да се прекратят лобистки договори с нововъзникнали като гъби частни. Последните - на свободния пазар в конкуренция. Няма как ограничен ресурс да покрива разходите при свръхпредлагане. До политика е и монопола на НЗОК и да се постави в конкуренция с други здравно-осигурителни каси/фондове, за да работи най-добре и да спрат кражбите по различни схеми от нея (защото, както вече написах в държавата/статуквото на така опорочената система е най-големият "крадец", който източва публичните ресурси за здравеопазване и не вярвам някой да се съмнява в това).

гост 17.05.2018 12:51:20

От тези 450 млн.лв. нищо не стига до болниците вече четвърти месец. Държат ни на заплатеното от миналата година. Гледат да икономисат от болниците и да ги дадат за медикаменти.Недоволството и напрежението расте.Текучеството също.

Гост 16.05.2018 21:33:35

Наистина този имбецил по ниво на математико-икоомически знания отговаря по нервно-психичното развитие на първокласник повтаряч от циганската маала , който още не може да различава стойността на стотинките и ги пуска на продавачката от лавката сама да си вземе колкото е нужно за баничката. Изключителна мозъчна недоразвитоС. Майки, не давайте филии с мас на децата си ,че ей го какви кретени след това стават та даже до високи постове се добират и после цялата нация го отнася. Боже пази ,Боже пази както се вика като видиш идиот

Гост 16.05.2018 21:30:29

Баси та шака!

Гост 16.05.2018 21:29:19

Ам чи, нали ние българите го държим на власт!

Гост 16.05.2018 19:29:09

Грехота е държава с над 1300 години история да има толкова тъмен балкански субект начело на управлението- вторично неграмотен , тесногръд, плиткоумен, непрочел повече от 2 книги -'Винету' и 'Овчарчето Калитко. Направо е обидно този да се има за някой си след като е чиновник назначен от анрода да върши работа, за която всъпшност няма грам мозък още по-малко квалификации извън ритането на топка и масажа на стъпалата на отговорни червени правешки каскети. Срам за тази нация този да стои и да се изживява за цар на българите и да чете нравоучения .

Гост 16.05.2018 18:23:00

Някой да каже на този имбецил ,че изразът 'ТОЛКОВА ПАРИ' могат да казват само политиците в Холандия с 90милиарда лева за здравеопазване годишно , а не селяндурите от Банкя , които хал хабер си нямат какво значи финансирано здравеопазване и какво значи подхвърлени трохи да се казва само ,че имаме здравеопазване. И къде са тия 5 милаиарда бе лъжец? 3.8 милиарда са и то от тази година и НЕ СА ЗА ЗАПЛАТИ , а главно за медикаменти и консумативи, ток, вода, отопление . Медицинският персонал взима остатъците след като се платят точно тези пера. Нагли герберастки мутромилиционери.

Гост 16.05.2018 17:44:52

Австрия (разбира се)

Гост 16.05.2018 19:00:01

Та да продължим темата за банкянския глупендер.Австрия отделя 16 пъти повече за здравеопазване от тиквобългария.Обаче у нас смъртността -обща,на деца и родилки не е 16 пъти по-висока от тази в Австрия.Значи за тези пари здравеопазването ни е перфектно,неуважаема тиква.

Гост 16.05.2018 17:44:05

Това са несравними величини. В австрия, например, която е с около 10 млн. население и по-малка по територия от България, публичните разходи за здравеопазване на глава от населението са 21 пъти по-големи от тези в нашата страна. Така, че това са отделни светове...

Гост 16.05.2018 18:38:16

НАСЕЛЕНИЕТО НА АВСТРИЯ Е 8.747 милиона (2016 г.) Не е голяма разликата в населението, а финансирането е 22 пъти над българското (2016 г при това) Отделни светове са в смисъл,че в АВСТРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО австрийска комунистическа партия която да е бе мамата на цялата държава 75 години като в България

Гост 16.05.2018 17:20:50

Абе нямали кой да сравни разходите на една областна болница с някоя подобна в Европа, със същия брой легла и същата дейност и да изпратим данните на господина дето дава парите.

Гост 16.05.2018 15:46:22

Грехота е, толкова много пари да се дават в здравеопазването.

Гост 16.05.2018 18:40:35

Разбира се, ватенкките мардоери, които се мъкнат всеки ден на прегледи щото е безплатно не заслужават и пукнат лев за здраеопазване. Но защо ли никой от мутромилиционерите не го казват на електората си ?

Гост 16.05.2018 15:43:10

Жени ли не носи вина? Тя ще е човекът, който ще съсипе системата.

гост 16.05.2018 15:22:18

Илко Семерджиев Вчера в 14:52 · За яйцата и хората Замерящата с яйца е съпруга на лекар в тази болница, който е и председател на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет на Враца и има дългогодишен поглед и отговорност за неблагополучията в болницата. Замерящата с яйца е и счетоводител на болницата, който знае всичко за финансите и договорите във времето - дори повече и в по-големи детайли от директора. Така не само се прикриват истинските виновници, а и се бяга от лична отговорност, защото счетоводителят не е длъжен да подписва договори и фактури по договори, които смята за незаконосъобразни – напротив, трябва да уведоми директора за проблема, а ако той не реагира – борда на директорите. Колкото до Жени Начева – тя е зам.-министър, който не взема решения, отишла е във Враца да помага. Кирил Ананиев се крие малодушно зад гърба на една жена, която не носи никаква вина в случая.

Гост 16.05.2018 14:08:32

Голям сеир!

Гост 16.05.2018 13:59:00

Аа..а, що така бе, над половин милиард повече сме дали, пък има недоволни в системата? И що не можем да обясним на хората, колко хубаво става, колко добре управляваме здравеопазването вече трети мандат? Ква такава я свършихме?

Компетентен 16.05.2018 13:08:24

Вижте на какво ниво се говори ! Не е ли малко бакалско ? Къде бяхте 8 години ? А ? Кой ви е крив ? И да не би проблемите да са само в Ловеч и Враца ? Сестрите от цялата страна протестират ! Половината областни болници са свили дейност, персонал и перспективи. Добрич закриват кардиологията и неонатологията ! Очни и УНГ вече почти не останаха

Elf 16.05.2018 12:58:26

Premier,ministar lekari -govorene na ,,Ti,,.Bahti i prostacite !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Балтов: Ще съдя „Пирогов“ заради уволнението си
28.09.2021 10:34:46

Проф. Балтов: Ще съдя „Пирогов“ заради уволнението си

Бившият изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов ще съди болницат ...

Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна
28.09.2021 09:55:36

Проф. Петров: Има съпротива срещу ваксините и тя е безпредметна

„Има съпротива срещу ваксините и тя безпредметна. Ваксинирането почива на много сериозни до ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...