!
Събота, 20 Април 2024
28
апр
3
 

Борисов: Имаме най-ниската смъртност в Европа, значи мерките дават резултат (Обновена)

Нинова поиска заплатите на лекарите и сестрите да се определят от държавата

Вторник, 28 Април 2020 | 09:29:43 Надежда Ненова
3

„Първи започнахме да се организираме, да правим учения. Започнахме сами да си произвеждаме и маските, и облеклата, и очилата. Нашите мерки са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова и създадохме Националния оперативен щаб, с най големите е

„Първи започнахме да се организираме, да правим учения. Започнахме сами да си произвеждаме и маските, и облеклата, и очилата. Нашите мерки са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. Затова и създадохме Националния оперативен щаб, с най големите експерти в своите области.“ Това каза премиерът Бойко Борисов в експозето си при изслушването в Народното събрание относно мерките срещу епидемията от COVID-19.  

„Много държави тръгнаха с подценяване на ситуацията, но не и от мен. Мерките, понеже са изключително прецизирини и точни, съобразени с народопсихологията, дават резултат. Ние имаме най-либералните мерки в Европа. На практика

няма държава, в която мерките да са по-либерални

В Гърция, Турция, Сърбия има вечерен час. В момента, в който дойде малкия пик, дадохме възможност да бъдат възстановени ваксинациите, плановите операции, женските консултации, инвитрото. Факт е, че имаме най-малко починали и заболели, показва, че по отношение на здравето сме се справили“, каза още Борисов.

Той подчерта, че преди още да се знае, че ще има пандемия, лично се обадил на председателя на БСП Корнелия Нинова и й предложил заедно да минат през тази болест. „Беше ми отказано“, каза той.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер за малкия брой тестове, премиерът отговори, че 60 000 теста има налични към момента, от които над 30 000 са от Южна Корея. "Нашият щаб много целево подбира групите за тестове, затова и макар и с по-малко тествани лица, смъртността ни е най-ниска. Турция си произвежда тестове, но нашите доктори не им вярват. Поръчали сме 1 млн. теста от ЕК, но до момента няма нито един от тях", каза Борисов.

"Въпросът с тестването предизвиква всеки ден дискусии.

Добре, че не купихме 1 млн. бързи тестове,

както направиха други държави и сега се съдят, защото на 12 – два са истински", допълни той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев поиска конкретика по икономическите мерки и окачестви досегашното говорене по темата за бизнеса и работниците като „разпъване на локуми“. „По мярката 60/40 има 7403 подадени заявления за над 101 хиляди служители. Така ще се запазят над 120 000 работни места до края на месеца“, отговори Бойко Борисов. Той предложи след като бъде изслушан по темата за COVID-19, министър Деница Сачева да обясни подробно какво се случва с мярката 60/40, но до такова обяснение не се стигна.

"Защо говорим за икономика? Защото България се е справила с първия си най-важен въпрос да овладее и тушира това, което други държави не го направиха и катастрофираха. Някои държави не са говорили за икономически мерки, защото имаха друг проблем - как да съхранят живота на хората.

На ден умираха по над 1000 души в други държави, които са с много по-големи възможности,

с по-голямо самочувствие, но нашето правителство успя своевременно с решителни и смели мерки, защото за това се изисква смелост, в една такава ситуация да вземеш непопулярни мерки", каза още Ненков. Според него много е важно да не се дават разнопосочни сигнали на обществото“, заяви и зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков.

С изявление излезе и председателят на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че ако правителството няма план за излизане от кризата, те щели да му предложат такъв.

„На първо място помощ за производството. Ако нямате анализ, кои са тези производства, които генерират най-голям прираст в БВП и там съответно работят най-много хора, ние ще ви го дадем. Това са добивна и преработваща промишленост 23 %, търговия, хотелиерство и ресторантьорство - 22, здравеопазване, образование и социални дейности - 14, операции с недвижими имоти 10. Съсредоточете се в тези сектори и ви предлагаме там да насочите целево субсидиране и кредитиране. Безвъзмездна помощ за запазване на работните места. Увеличение на потреблението, като се стимулира с по-високи заплати. Колкото повече работници има днес, толкова повече ще пари ще има за пенсионерите. Обърнете внимание на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към плодове, зеленчуци, месо и мляко и плащайте не на площ земя, а на кг произведена продукция“, каза Нинова.

Тя заяви и че трябва да се направи спешна реформа в здравеопазването, в която болниците да не са търговски дружества.

„Заплатите на лекарите и медицинските сестри да са държавна политика

и да се определят с конкретна наредба“, отсече Нинова.

Според председателя на „Воля“ Веселин Марешки демокрацията е в опасност, заради социалистите, които се опитват да превърнат парламента в зрелище.

"От името на "Воля" и от името на всички, които се разграничават от този жалък пасквил, се извинявам на гражданите, които станаха свидетели  на случващото се парламента. Днес чухме жалки въпроси и такива отговори. Станахме жертва на един нелеп и слаб сценарий, за да може един лидер да има своите 5 минути слава. Повече няма да участваме в такъв цирк. Разбирам кавалерството, разбирам, че партийният лидер е жена и трябва да я уважим поне веднъж. Уважихме я, но повече няма да го правим", каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qhEv

edin 15.05.2020 08:56:03

Хахахахахахаххаахх ! Има ли балъци ,които още вярват на това ? Истината за ниската заболеваемост и смъртност е друга. България е слаборазвите ,неатрактивна ,изостанала и задръстена държава. Тук никой не идва ,а бизнеса е изключително слаб. В такива условия няма движение като в Западна Европа и САЩ на хора,стоки ,капитали и КИТАЙЦИ ,които имат афинитет да отиват там ,където може да се правят пари. Това е,други тайни няма.

Инженер 05.05.2020 18:43:31

Статистиката е страшна работа - говори против един доказан лъжец. По процент заболели сме на 1-во място в ЕС - 0.025%, но трябва да се има предвид липсата на тестове. По абсолютен брой починали сме на 7-мо място (пред нас са Малта, Кипър, Латвия, Словакия, Литва и Естония). По процент на смъртност сме на 14-то място в ЕС. По брой тестове на сме на 25-то място със 7070 теста на 1 млн. население. Данните са взети от СЗО, страните в ЕС са 27. Изводите - няма правени тестове и няма каквито и да било данни. Дори и тези данни, които са публикувани по смъртност сме в средата на класацията.

crocodile 30.04.2020 20:17:25

В цяла Европа смъртността се брои на 100 000 души население! При средно 5 милиона постоянно живеещи в България / по данни на ЦРУ и М-6/ , излиза че средната смъртност за България е: / при починали 64 човека/ 0.911 на 100 000 души. Според Евростат сме на 4то място в Евросъюза! Та питам аз защо сайта Zdravenet публикува статия с лъжливо заглавие?! Това все пак не би трябвало да е някой "диванен" сайт, а форум и сайт за лекари!


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...