!
Понеделник, 22 Април 2024
04
юли
15
 

Борисов: Превенцията срещу агресията над лекари са по-тежки присъди

Срещу животинското борбата е много трудна, категоричен здравният министър проф. Петров

Вторник, 04 Юли 2017 | 17:36:52
15

Превенцията срещу нападенията над лекари са по-тежки присъди – това мнение е изразил по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Поводът е поредното нападение над медицински персонал у нас – този път в болница &bd

Превенцията срещу нападенията над лекари са по-тежки присъди – това мнение е изразил по време на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Поводът е поредното нападение над медицински персонал у нас – този път в болница „Шейново“.  

Пред членовете на кабинета, включително здравния министър проф. Николай Петров, той е заявил пълна подкрепа за колегите му от „Шейново“ и е посочил, че очаква механизъм за защита на лекарите, макар че – отбелязва Борисов, „срещу простащината не знам как да ги защитим. Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката. Не знам срещу това каква защита…“.

Темата е засегната и от вицепремиера Валери Симеонов, който посочва, че заедно с Красимир Каракачанов е предложил промяна в Наказателния кодекс, според която нападенията да се наказват с между 5 и 12 години.  „Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече“, заявява Симеонов.

В отговор премиерът Борисова е категоричен: „Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо. След заседанието отиди до „Шейново”, поздрави ги от нас, и ние искаме да получи справедлива присъда. Защото тя е и, както казва колегата Симеонов, това е и превенция“.

От своя страна проф. Петров коментира станалото в „Шейново“ с думите, че всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата и като законодателни промени е факт. „Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна“, категоричен е той пред министър-председателя.  

„Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде“, подчерта в отговор Борисов.  

По време на заседанието здравният министър се отчита и за случаите на нападенията над лекари у нас, като съобщава, че годишно те са около 50. Той коментира системата на паник бутоните, като уточнява, че единствените места, които все още не са подготвени изцяло с подобни устройства, са линейките. От думите му става ясно, че ще МЗ ще кандидатства за средства, които да подпомогнат локализацията чрез GPS системата на екипите. Според Борисов обаче трябва да се помисли и в насока спешните екипи да бъдат придружавани от полицейски патрули в рисковите райони. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8qkW

* 07.07.2017 13:48:54

Г-н Борисов, още един проблем. Докато вие може да запазите оплодителната си способност с потенциране на спермогенезата ви, то при жените този процес е ограничен от менопаузата. Да може да се уреди ин витро и в по-напреднала възраст, но има много условности и е скъпичко и не винаги успешно, с напредване на възрастта шансовете намаляват. Според вас на колко години трябва да ражда една жена-лекар, за да може да осигури нормално съществуване на децата си, при условие, че същата не е от ромски произход и не получава помощи за етническата й българска, към момента малцинствена принадлежност?

* 07.07.2017 13:41:58

Проблемът г-н Борисов е, че тук не става въпрос само за физическа саморазправа, а за тотална гавра с труда на съсловието, което е част от обществото ни и отговаря за здравето на работещите във всички останали сектори и нива, вкл и за вашето. Аз например съм дипломиран лекар от 2000 година. За това време имам 13 години и нещо трудов стаж, три трудови книжки и една военна, работа из цяла България, от 2006 година в София. Тясна специалност, по която работят 10 ина специалисти и не мога да работя по трудов договор, а само по граждански и то не защото нямам компетентност, имам такава в доста области от медицината. Просто някой така е решил и така му изнася. Чудите се защо стоя в България при условие, че дипломите са преведени и легализирани? Ами защото немците се чудят как може един лекар със специалност и опит в много направления, който многократно са тествали, да не може да работи по специалността си в родината си? Въпрос, който вълнува и мен самата. В същото време работят и се развиват чужденци. В Германия това е невъзможно, просто защото има правила и те се спазват от всички, дори от министрите.

! 07.07.2017 12:28:16

На мен ми е интересно защо няма агресия срещу местни политици, след като именно те са виновни за безпаричието, липсата на ясни правила и правосъдие, за всички своеволия в "държавата", ако може да има държава без закони и ясни правила. Защо винаги всичко се отнася от лекари, които се опитват да помогнат и лекуват, от учители, които се опитват да научат. На къде отива държава без образование, без здравеопазване, без производство, разчитаща на туризъм, наркотици, износ на оръжие и проституция, при налични пустеещи земи, хранили преди години не само нас, а и чужбина?

Патриот-майтапчия 07.07.2017 17:13:25

Е как да няма, не помниш ли как бушонираха Сидера?? Ясен знак, че почва да пречи с изцепките си на "здравите сили на Партията" и да им компрометира идеята.

Гост 05.07.2017 10:25:42

А какво правим с платените медии, които накърняват авторитета на българския лекар? Сега мълчат. тяхното престъпление в никакъв случай не е по-малко.

05.07.2017 11:59:04

Нищо не можем да им направим. Те са ЧЕТВЪРТАТА ВЛАСТ, и единствената, която ВИНАГИ Е НА ВЛАСТ!

Simo 04.07.2017 20:33:06

Ne go slushaite-biagaite !Shte vi ibiat i toi si e pak toi.Dosega kade beshe ?Toi e ko-vinoven zashtoto ne pravishe nishto za lekarite.I ´vse shte e taka.Mutra doktor ne hrani.

Патриот-майтапчия 04.07.2017 19:20:49

Длъжни сте да сключвате договори и да работите, без значение орязаните лимити и ежедневната агресия и побоища от страна на арогантни, прости и нагли мутри срещу вас! Не трябва населението, работническо-селската класа и техните наследници плеймейтки, добре облечени "бизнесмени" и антуражите им да остават без качествена, безплатна и достъпна медицинска помощ! Това никак не е патриотично, а знаете, че патриоти са на власт!

Разбрахме 04.07.2017 21:18:15

Патриоте, моите уважения,но измисли, моля нещо по-различно вече.Все едно и също не е интересно.

Патриот-майтапчия 04.07.2017 21:20:33

Тъй верно, щес постарая!

Гост 04.07.2017 19:19:03

За огромно съжаление, продажните БГ медии зададоха лош тон по отношение българските медици, и избуялата агресия е логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу лекарите, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, ще има ли сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча? Със сигурност - НЕ.

VIRUSA 04.07.2017 19:10:31

Превенцията на агресията срещу лекари са ЕФЕКТИВНИ присъди, които се налагат при ВСЕКИ случай на агресия. Какво е условна присъда за такова поведение? И то от хора, които са близки до власт-имащите, разполагат с достатъчно материални блага (дори повече от заслуженото) и считат, че законите не ги касаят? Престъпленията се правят, защото се ЗНАЕ, че са безнаказани. Ще се плати някаква сума в съда и келешът ще излезе на свобода, готов да млати следващите по пътя си. Проблемът у нас е беззаконието, и толерирането на агресията на най-високо ниво в правителството, вкл. от ББ.

БЛС-Въоръжено Крило 04.07.2017 19:06:49

Тиквето ще се стопи от лицемерие и оперетно възмущение. Алооо вие всеки ден убивате лекари и здравеопазването си като не плащате този труд бе тиквеници. Откъде приматите ще имат респект към тази професия , като всеки ден вашата пропаганда тръби крадци, търговци, алчни престилки, корумпирани, некадърни . Всичко това е продукт на вас долните болшевики с най-зле финансираното здравеопазване в света на белите (уж) държави. Пролетарската сган просто действа по вашите внушения ,че лекарят трябв да бъде бит за да дава безплатните неща. Ама момчето (лекар) си отива в нормалните държави където има друго отношение -там просто му плащат висококвалифицирания труд с пари и уважение , а не с епитети от учебниците на първичната низова комунистическа организация , нито му прилагат милиционерски прийоми за въздействие. Не ни трябва съчувствието на тъпанари .

Гост 04.07.2017 19:24:11

А ти какво очакваш от потомствения комунист Бойко Методиев Борисов - пожарникар и охранител на др. Тодор Живков, който чрез своята фирма ЕТ "ГЕРБ - Бойко Борисов" успа за трети път да яхне населението на територията, наречена "Република България.

04.07.2017 19:40:38

С нищо не е по-различен от потомствените комунисти в лявото крило на Партията-Майка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...