!
Петък, 08 Декември 2023
13
апр
1
 

Борис Костадинов: Личните здравни данни са напълно защитени

Приложението "е-здраве" е значително улеснение и за лекари, и за пациенти, категоричен е той

Четвъртък, 13 Април 2023 | 11:14:47
1

Приложението е-Здраве вече е с обновена версия и нови допълнителни модули - „Кръводарявания“ и „Личен картон“, а тези нови функционалности ще улеснят значително както лекарите, така и пациентите. Хората могат да бъдат напълно сп

Приложението е-Здраве вече е с обновена версия и нови допълнителни модули - „Кръводарявания“ и „Личен картон“, а тези нови функционалности ще улеснят значително както лекарите, така и пациентите. Хората могат да бъдат напълно спокойни за сигурността на личните си здравни данни и цялата въведена информация. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR директорът на отдел „Софтуерна интеграция“ към „Информационно обслужване“ Борис Костадинов.

„Целта на функционалността „Личен картон“ е да има съвкупност, минималната важна информация за пациента на едно място – тегло, ръст, кръвна група, както и контактно лице за спешни случаи. Данните се въвеждат от самия пациент, но са достъпни за лекарите, в това число и за тези от „Спешна помощ“. Другата функционалност, която сме въвели, са допълненията в модула „Имунизации“ – следи се кога идва моментът за следващата доза, ако има такава, какъвто е случаят с някои видове имунизации, системата ще може и да припомни на пациента“, обясни специалистът.

Той подчерта, че частта с направленията е разширена.

„Пациентите могат да проследят кога едно направление е в процес на обработка и това е особено ценно, когато направлението е за лабораторни изследвания, пациентът ще може да види коя точно лаборатория работи по него“, каза той.

Борис Костадинов бе категоричен, че данните ще отразяват проведените изследвания и лечения, както и хоспитализациите.

„Всички данни са изключително добре защитени и достъпът до тях ще се регулира строго. Води се много детайлен журнал на достъпа и за лица, които ще имат право на такъв. Това ще може да бъде проследявано, като пациентът във всеки един момент ще може да отвори да проследи точно кой и в кой момент е имал достъп до неговата лична здравна информация “, увери той и допълни, че при нередност може да се съобщи на органите на реда.

Специалистът подчерта, че лекарите ще бъдат значително улеснени, защото само с един клик ще могат до получат достъп до много голяма и в някои случаи трупана с години информация – най-вече когато се касае за хронично болни пациенти, които са посещавали много лечебни заведения, консултирали са се с много лекари от различни специалности, провеждали са всякакви изследвания в различни лаборатории.

По думите му пациентите също ще бъдат в по-добра ситуация, защото няма да им се налага да събират всички изследвания на хартия, да внимават информацията да не се загуби, да не забравят някои документи, когато тръгват за преглед или за консултация за второ мнение и т.н.

Специалистът подчерта, че целта на създаването на приложението е пациентът да упражнява контрол върху това как се случва лечението. Той даде пример със случаи, в които лекари не могат да въведат даден преглед в информационната система, защото според данните в нея пациентът се намира в болница.

„Приложението е напълно безплатно. За да го достъпите, трябва да отидете в уеб браузъра на адрес my.his.bg. Там можете да се авторизирате с електронен подпис. В бъдеще ще се опитаме да разширим възможностите за вход – към момента можем да влезем с физически или облачни подписи“, отбеляза той и допълни, че е невъзможно да се направи скрийншот при отворено приложение.

Предстои да бъде разработена система, която да изпраща нотификации до пациентите за „събитията“, свързани със здравето им. Ще бъде добавен и цялостен екран за електронни хоспитализации в мобилното приложение, допълни Борис Костадинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PWcB

Защо ли.... 14.04.2023 00:07:57

Не му вярваме....


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...