!
Четвъртък, 25 Април 2024
31
ян
26
 

Боян Бойчев: Здравеопазването ни не е недофинансирано, а е крайно неефективно

Сряда, 31 Януари 2018 | 12:34:23
26

Сумата за финансиране на здравната ни система през тази календарна година кореспондира със средната за Европейския съюз. Това заяви Боян Бойчев, който представлява работодателите в лицето на Асоциация на индустриалния капитал в България в Надзорния съв

Сумата за финансиране на здравната ни система през тази календарна година кореспондира със средната за Европейския съюз. Това заяви Боян Бойчев, който представлява работодателите в лицето на Асоциация на индустриалния капитал в България в Надзорния съвет на НЗОК, пред Bloomberg TV Bulgaria.

„За тази календарна бюджетна година приблизително 4,5% от БВП е предназначен за здравеопазване, което е повече от 3,6 млрд. лв. Средно за Европа процентът се колебае между 7 и 9. Същевременно в България процентът за доплащане от страна на пациента е голям - над 45%, така че, когато се съберат двете числа, се получава, че сумата за здравеопазване кореспондира със средната за ЕС. Разбира се с допълнителната подробност, че пациентът плаща от джоба си“, поясни Бойчев.

По думите му няма и проблем с недостиг на лекари у нас. „Броят лекари средно в България е съотносим с този в Европейския съюз и дори е малко над средното ниво за ЕС. Проблемът с кадрите е в медицинските сестри и санитарите - там нуждите са поне два пъти и половина от настоящите“, каза Бойчев.   

Той обаче подчерта, че България е страната с най-голям брой болници на глава от населението в ЕС и съответно имало нещо сбъркано в начина, по който парите за здравеопазване се харчат. „Ефективността, това, което пациентите получават за всеки лев, който касата плаща, е твърде малка в сравнение с ЕС. Един пример, който донякъде показва до колко е ефективно здравеопазването, е средната продължителност на живота в България. Ние сме на предпоследно място, само преди Латвия, със 74,5 години в сравнение със средната стойност - 81 години. Това показва ясно, че здравеопазването е крайно неефективно", обясни надзорникът.

Той допълни, че не само неефективно се разпределят парите, но и се крадат. „Те се крадат на няколко места - едното са аптеките. Спомняте си за т.нар. незаконен износ, не паралелен, а незаконен износ, който се случва, като на пациенти се изписват интересни скъпи лекарства, но те не ги получават и след това се изнасят извън България. Също и в болниците – придружителят на болния трябва да е здравноосигурен, за да може и той да мине по някоя пътека“, заяви Бойчев.

Той коментира и неизплатената от НЗОК надлимитна дейност на болниците. „Имам резерви доколко терминът надлимитна дейност е подходящ, тъй като имаме Закон за бюджета на НЗОК, където ясно са разписани сумите за болничната помощ и съответно ние не можем да нарушаваме закона и да плащаме повече пари, отколкото парламентът е гласувал. Доколкото съм запознат, има няколко заведени дела в момента, които се намират на различни инстанции в съда. Принципът на разпределяне на средства за болниците към момента е чисто исторически. Увеличението на бюджета за здравеопазване за тази година е напълно достатъчно“, каза Боян Бойчев.

В разговора се включи и адв. Андрей Дамянов от Националната пациентска организация, също член на Надзорния съвет на НЗОК. Според него сектор "Здравеопазване" в България като цяло наистина е недофинансиран, но това се дължи на ниската здравноосигурителна вноска. „Средната вноска за Европа е 10-12%. За съжаление по една или друга причина политиците не посмяха да вземат по-адекватни мерки за финансиране на системата - чрез допълнителни вноски или чрез увеличаване на здравната вноска. Това може да прозвучи еретично на данъкоплатеца, но здравната ни система с тези 8% не би могла да се финансира“, каза адв. Дамянов. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mc8X

Истината 01.02.2018 10:54:10

Здравеопазването ни не е неефективно, а е крайно недофинансирано!

интересно... 01.02.2018 10:13:44

.... на предпоследно място сме по СПЖ, независимо, че сме на първо място по продукция на кухи "дисертации" и "хабилитати", както и по "качество на обучението по медицина" - видно, можело и неприсъствено и без-испитно... - стига да си платиш надлежно. Не съм чул да протестират мед. институти - странно?! Намирисва на огромна пропаст между Медицината, като наука и като практика - или не трябва да "отваряме" тази тема , като съществена част от Главния проблем със Здавеопазването в БГ. Не е само до мизерните пари от бюджета, но и до "мафиотското" разпределение... ....Проф. Плочев предлага "лесно" решение на проблема - "...оставете жипитата и бегом в Спешното!" Браво, достойно за немедлена ОСТАВКА!!!!

surg 01.02.2018 09:00:14

еба си войнстващия кретенизъм на това лице, абе къде ги учат на такова поведение....убеден съм че сам не си вярва, ама виж как убедено говори.....къде ги учат тия работи бре...

Патриот-майтапчия 01.02.2018 09:57:00

АОНСУ, Симеоново, някои - и във ВИФ...

тии, да видиш 31.01.2018 19:19:40

И що така манипулативно за Европата дава само една величина, а за България сборува две - % БВП и % доплащане?! Ако към тези 7-9 % прибавим и % на доплащането в Европата, дали ще коренспондираме със "средното"финансиране?!

Гост 31.01.2018 19:36:13

Щото доплащането в Европа е символично като % от БВП спрямо тукашното. Проблемът у нас е в мизерния БВП, някакви си 50 млрд. евро.

Патриот-майтапчия 01.02.2018 05:53:10

Колко "символично" е доплащането? Да ти кажа ли колко е? На един приятел в UK са му поискали 600(шестстотин) паунда само за изследване за HSV. И сега чети внимателно! Резултатите, за които той си е платил, остават в лечебното заведение! Логично след това човекът си хвана самолета и дойде тук да си реши проблема! Та толкова с конкретен пример за "символичното" доплащане в Европа...Не повтаряйте като папагали мантрите на дъртите комунистически пропагандатори, които от девет дерета вода ще докарат, само и само да убедят народонаселението колко "лоши" и "алчни" са нашите лекари!!!

Един ОПЛ на 33 31.01.2018 17:56:48

Присъствието на този екземпляр в НС на НЗОК дава нагледно обяснение защо не вървят нещата в системата!

Dr_Doolittle 31.01.2018 17:05:40

Този тип как се излага неистово по долни гащи Здравни разходи на глава от населението (2009): Австрия US$ 3330 , България US$ 351 (globalhealthfacts.org). Сега не е по-различно - Австрия 70 милиарда лева за здравеопазване, България -3.8 млрд лева (при това евентуално за 2018г) Какво е съпоставимо тук бе, алооо. Ако беше съпоставимо медицинският персонал нямаше да изчезва на Запад. СЛАБ (2)две и се махай от Надззорния съвет . Скъсан си на изпита по здравни системи. Да те вземе Баце за касиер при себе си да броиш суджуци....

Гост 31.01.2018 16:37:56

Българската здравна система е крайно недофинансирана.За да имаме нормално здравеопазване са необходими поне 7 милиарда годишно.Разни нахалници баламосват хората че с трици могат да се ловят маймуни и че лекарите крадат и затова нещата не вървят. И стига сте сравнявали проценти ,сравнявайте абсолютни стойности!!! Вече седемнадесет години не се прави нарочно, остойностяване на медицинските услуги за да не се види истинската стойност на здавеопазването.Тъй наречения солидарен модел е по-солидарен за някои , а хората по селата не са виждали специалист от години. Сега ще им закрият и болничките.

Горанов 31.01.2018 18:55:08

В българската здравеопазна система се наливат по 8 млрд. лв. годишно, като това са занижени данни. Огромна част от тях, според Москов и Вальо Симеонов, потъват като вода в пясък.

Гост 31.01.2018 14:36:25

Сега вече ми е ясно защо здравно-осигурителната ни система толкова куца.

Гост 31.01.2018 14:23:17

Целият надзорен съвет на НЗОК е съставен от такива недоклатени експерти стоящи на държавната ясла, синдикални търтеи, лелки с неизвестно образование ,лежачи на сянка, един куп рентиери и рентиерки . В резултат на това НЗОК е задлъжняла толкова ,че трябва да бъде ликвидирана с директива на ЕС,СЗО и Световната Банка в обща декларация , а тези нещастници тряба да са в затвора с първоначален тежък режим да чукат камъни някъде за магистралите на другаря Баце да разберат,че да управляващ национален здравен фонд ,не е като да мелиш кафе, да се чешиш по топките, респективно лабиите и да лежиш на диванчетата купени от данъкоплатеца.

Гост 31.01.2018 13:48:38

Боянчо, Боянчооо-о...., хич не си в час, брат! Що щеш в Надзорния съвет на касата? Та ти нямаш елементарна представа от здравната система и от процесите, които протичат в нея.

Гост 31.01.2018 13:44:23

Дивият каскет да вземе да се кротне малко.

БЛС-Въоръжено Крило 31.01.2018 13:41:31

Сумата за финансиране на здравната ни система през тази календарна година кореспондира със средната за Европейския съюз Абе чичка съотносимо е колкото размера на Плутон към размера на Слънцето. Аман от манипулатори. Не се е бавайте с процента БВП. защото е смешна тази манипулация. Едно е 8% от 386 милиарда долара БВП (Австрия) , друго е 8 % от 52 милиарда долара (България) Мръсни комунистически другари станали капиталисти , номиналните суми за здравеопазване СА НЕОСЪТНОСИМИ

Axaxaxaa 31.01.2018 13:04:44

Асоциация на индустриалния капитал в България в Надзорния съвет на НЗОК....................Axaxaxaaaaaxaxaaa!Darjavna sigurnost v nezamenimata Kasa-tvorenieto na Ne-konkuretnosta.

Истината 31.01.2018 12:42:06

Тоя смешник откъде го изкопахте? В Австрия за здравеопазване се отделят около 70 милиарда лева, в България - около 3,8 млрд. Крайно нагло е да твърдиш, че в България здравеопазването не било недофинансирано, другарю "бизнесмен" Бойчев!

Яко див каскет 31.01.2018 13:06:46

В Австрия на медицинските сестри плащат по 6000 лв. заплата, а ти мишко - едва минимална. Разлика от 12 пъти. Освен това е тотална лъжа, че тук се отделят 3,8 млрд. лв. Къде забрави още почти 4 млрд.- един от МЗ и общините и 3 млрд. лв. от пациентите. А сега умножи 7,8 млрд. лв. по 12 и ела пак да се правиш на умник!!!

Гост 31.01.2018 13:49:07

Рабира се бе червен боклук .Ако ти си плща- на лекаря 50 леа каквато е средно претеглената цена на медицински преглед спрямо другите услуги тук , може и българския персонал да взима толкова. А ти оставяш някакво левче два или си излизаш дорти без такси. а плачеш лицемерно колко получавала българска медсестра. А 3 миларда ако изобщо е вярно това число от пациентите са плащанията им ЗА МЕДИКАМЕНТИ, а не за лекарски труд глупако. Ако имаше 3 милиарда лева доплащане на гоина , нямаше да има заминаващи лекари , а поне това не може да фалшифицира болпевишката ви пропаганда

Гост 01.02.2018 05:54:56

Ако визираш "червен боклук", това не е обида, а медицинска констатация и експертиза...

Гост 31.01.2018 19:38:18

Когато някой няма доводи и е насран, по бай ганьовски обичай започва да обижда.

Истината 31.01.2018 13:11:40

Смешник, а колко плащат на лекарите в Австрия? И "мишка" ще казваш на майка си на сина! Искате с трици маймуни да ловите, мръсни кадесарски КРАДЦИ на ТРУД - НО ПОВЕЧЕ АНГАРИЯ НЯМА ДА ИМА!

Гост 31.01.2018 14:03:49

Каскет червендалест, в здравеопазването няма изработване. Лекарският труд е експертен ,а не като твоя на шлосерчето пролетарий точещ лиги и злоба към интелигенцията. Пък за доносниците трябва да извадиш доказателства, а не да да го пласираш поради очевиден недостиг на аргументи към злобата си. Не можеш да уязвиш лекарите очаквайки ,че ще минаваш метър и няма да плащаш труда им . Ще плащаш и ще ти плющат пролетарските уши, пък си късай рубашката от яд. Ха-ха-ха, ихууууу-ихууу й

Гост 31.01.2018 13:20:58

По-леко с лозунгите, това да не ти е митинг на джендъра Радан

Яко див каскет 31.01.2018 13:17:09

Това е разликата - свикнали сте да ви плащат, а не да си изработвате. Битер катаджии и митничари сте станали, типове пропаднали. И според архивите на ДС, най-много доносници е имало в лекарското съсловие


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...