Сряда, 25 Ноември 2020
27
окт
1
 

Британски учени: Стадният имунитет срещу COVID-19 е непостижим

Вторник, 27 Октомври 2020 | 15:39:05
1

Антителата спадат бързо след инфекция с COVID и това категорично отхвърля надеждите, които се възлагат на стадния имунитет, сочат изводите на изследователски екип от Imperial College London, предаде Sky News. Броят на хората с антитела в тяхното проучв

Антителата спадат бързо след инфекция с COVID и това категорично отхвърля надеждите, които се възлагат на стадния имунитет, сочат изводите на изследователски екип от Imperial College London, предаде Sky News. Броят на хората с антитела в тяхното проучване е намалял с 26%, тъй като ограничителните мерки във Великобритания са били разхлабени, твърдят учените.

Стадният имунитет се приема от някои учени като по-добра алтернатива на мерките за пълно блокиране при борбата с пандемията на коронавируса, припомня Sky News и допълва, че това ще изисква около 50-60% от населението да има защита срещу вируса, за да не може той повече да се предава.

Изследването REACT-2 е било проведено сред 365 000 души в рамките на три последователни кръга от тестове в периода между юни и септември. Резултатите са показали, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането е било облекчено в края на юни и началото на юли. Но до началото на втората вълна през септември делът на тези хора е спаднал още и е достигнал 4,4%.

Проф. Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, посочи, че новите резултати категорично доказват, че стадният имунитет е непостижим. „Това не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията COVID-19 сред популацията“, коментира тя.

Констатацията на британските учени е поредният удар за изследователите, които стоят зад противоречивата „Велика декларация от Барингтън“ и са на мнение, че уязвимите хора могат да бъдат защитени у дома, докато вирусът се разпространява през младите и здрави, за да бъде изграден стадният имунитет.

Това становище е силно критикувано и от много други учени. Изследователите установяват, че по-младите хора, тези от чернокожите, азиатските и другите малцинствени етнически общности, както и здравните работници имат по-високи нива на антитела, вероятно защото са били в редовен контакт със заразени лица.

Спадът на антитела предполага, че хората редовно ще се реинфектират, точно както това се случва при свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, смята проф. Уенди Баркли, специалист по инфекциозни болести, също част от екипа REACT-2. Тя е категорична, че антителата достигат връх 3 до 4 седмици след появата на симптомите и след това спадат, както и при свързаните вируси.

„Сезонните коронавируси, които циркулират всяка зима и причиняват обикновени настинки, могат да заразят хората отново след 6 до 12 месеца. Подозираме, че начинът, по който тялото реагира на инфекция с този нов коронавирус, е подобен на този", посочи проф. Баркли и уточни, че досега има само няколко документирани случая на повторна инфекция.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7Vjf

Т.нар. учЕни да 27.10.2020 17:37:00

прибавят към уравнението и т.нар. локален имунитет. Тогава може и да им се получат сметките. Изграждането на циркулиращи в кръвната плазма антитела изобщо не е задължителен феномен за да се развие специфичен имунитет. Не знам кой има полза от подобни "новини". Всъщност знам.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката
25.11.2020 12:47:40

Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката

"Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато няко ...

COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...