Вторник, 27 Септември 2022
13
май
 

Бургас със собствено детско е-здравно досие

Четвъртък, 13 Май 2021 | 15:12:47


Община Бургас въвежда собствено детско е-здравно досие, стана ясно на пресконференция на кмета Димитър Николов и представители на IT компанията, изготвила продукта. Софтуерът е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от

Община Бургас въвежда собствено детско е-здравно досие, стана ясно на пресконференция на кмета Димитър Николов и представители на IT компанията, изготвила продукта.

Софтуерът е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, основно, средно училище и университета, каза Николов при представянето на продукта. „Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. Софтуерът ще събира на едно място и ще обслужва всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, допълни той.

„Всички училищни лекари и медицински сестри в ясли, градини и училища ще качват на електронен носител информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Разбира се, достъп до тази информация ще има и родителят на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея. Собственик на софтуера е Община Бургас, системата е затворена, не е публична и оторизиран достъп ще имат само лекарите на детето – педиатър, училищен, и родителят“, разказа още кметът.

В бъдеще електронното здравно досие ще бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните деца да го ползват, ако решат да учат или живеят в чужбина имат нужда от здравна помощ.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни. Става въпрос за видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, което ще служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас.

Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да общува по-лесно с родителите им.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който потребителите могат да се свързват помежду си и бързо и надеждно да обменят важната информация.

„И сега се събира тази информация, но това което има педиатърът на детето, го няма училищният лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост сега се разпилява с времето, а сега това ще се запазва и ще бъде на едно място“, коментира директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

„Тази програма е само част от една по-голяма наша цел, свързана с детското здравеопазване. Тя касае още всички мащабни ремонти, които започнахме да правим в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия - да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, допълни още кметът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GFxV


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...