!
Понеделник, 22 Юли 2024
22
март
7
 

Бурен дебат за здравеопазването между кандидатите за парламента

Сряда, 22 Март 2023 | 14:26:56
7

„Доплащането е факт в почти всички здравни системи в Европа. За съжаление, в България имаме изключително висок процент на доплащане както по отношение на медицинските изделия, така и на редица услуги, които се предоставят в болниците.“

„Доплащането е факт в почти всички здравни системи в Европа. За съжаление, в България имаме изключително висок процент на доплащане както по отношение на медицинските изделия, така и на редица услуги, които се предоставят в болниците.“

Това заяви кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов в предизборния дебат по bTV на тема „Здравеопазване“. Той участва в диспута заедно с доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“, проф. Георги Михайлов от БСП и д-р Веселин Балкански от „Български възход“. Думите му пък бяха отговор на въпрос на водещия защо след като стойността на пазара на здравни услуги у нас е 12 млрд. лв., половината от него се плаща от джоба на пациента и как ще се промени това.

„В нашата програма сме заложили методика, в която това доплащане да бъде намалено, най-вече по отношение на медицинските изделия и на лекарствата с по-висок процент на реимбурсиране“, каза проф. Ангелов.

Доц. Тонев обаче беше категоричен, че от ГЕРБ отново предлагат програма, която да поправя недъзи, натрупани през последните 12 години, когато те са управлявали. „Поправената система много напомня на една закърпена магистрала, която е една от емблемите на дългогодишното управление на ГЕРБ. Истината е, че здравеопазването би могло да бъде кърпено още 10 години и след 10 години пак ще водим същия дебат. Имаме нужда да поставим проблемите честно на масата, да признаем свои грешки от миналото, да признаем, че сме оставили една система на пауза повече от 10 години, да реформираме, да поставим личните лекари там, където трябва да бъдат, да поставим доплащането на изделия и лекарства в процентните взаимоотношения, каквито са за Европа, и чак тогава можем да си позволим да имаме една европейска здравна система“, каза той.

Според проф. Георги Михайлов неговата партия предлага фундаментални промени в лекарствената политика, за да се избегне значителното доплащане. „Огромна част от тези близо 50%, което доплаща българинът за здравеопазване, е именно за лекарства – най-вече от пенсионерите и за децата. Конкретното ни предложение е за безплатни лекарства за децата до 14 г. Като педиатър изпитвам една голяма тъга, че във времето, когато бях млад специалист, детският контингент беше 2 млн. деца, сега е под 1 млн. Ако не се погрижим за своето бъдеще, нещата стават много тежки. Второто ни конкретно предложение е относно достъпността до медицинска помощ, т.е. ние трябва да променим болничния ресурс. Третото ни предложение е да се промени генерално отношението към детското и майчино здравеопазване и освен да говорим за бъдеща Национална детска болница, тя трябва да започне и да се строи“, каза проф. Михайлов. 

Той напомни, че в системата има тежък кадрови проблем, към който политиците трябва да се обърнат с лице и да го решат.

„Когато говорим за финансиране на дейностите в здравеопазването, има два момента – единият е как се изразходват средствата и какъв е контролът върху това, вторият – откъде се събират средства за здравеопазване, какъв е техният обем и има ли възможност за допълнително финансиране“, коментира д-р Балкански от „Български възход“.

Според него е нужна промяна във финансирането и това не е толкова трудно, защото е необходима само воля – например 1 млн. души, които сега не се осигуряват, да бъдат принудени да го направят чрез въвеждане на лична електронна здравна карта, без която няма да имат достъп до здравната система. „Държавата трябва да увеличи и заплащането на здравната вноска за хората, осигурявани от нея, от 4% на 8%“, каза още д-р Балкански.

„Достъпността до здравеопазване е нарушена. Необходима ни е нова Здравна карта. Всеки един гражданин, независимо къде живее, да има достъп до най-добрите медицински услуги“, каза доц. Тонев.

Проф. Михайлов пък беше категоричен, че трябва да се създаде национална система, която да регламентира заплащането на лекарите и сестрите.

Според проф. Ангелов пък трябва да се създаде тристълбово финансиране във всички областни и общински болници – от Здравната каса, държавата и общината.

Кандидатите за депутати не постигнаха консенсус за това кой е виновен за сегашното състояние на здравната система и дебатът премина във взаимни обвинения за незавършените проекти в здравеопазването. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8T@S

аз 22.03.2023 21:29:27

Причиних си неудоволствието да гледам тези михлюзи! Въпреки, че са от различни партии, общото между тях беше консенсусът как да не заплащат по европейски трудът на българския лекар .Никой не произнесе думите европейски заплати!

БЛС-Въоръжено Крило 23.03.2023 09:05:33

Сами сме си виновни ,че работим с политическата креатура за безплатен труд наречена НЗОК. Аз съм готов веднага да си прекратя договора, но около мен овцете колеги не желаят да направят това .Представяте ли си тъпаците няма какво да губят, просто поне една година няма да сключват договори с прасето НЗОК, а ще си работя т частно поне да видят какво могат наистина в управлението на частното си здравно заведение. Но не желаят да скъсат оковите си. После се чудим защо страхливците не са въстанали в Априлското въстание, а са си лежали до задника на жена си на миндера и са се ослушвали какво ще стане. За да ни освобождават руснаци,които сега да ни го натякват. А там са можели да загубят главите си ,но щяха да умрат гордо, а тук нищо не губят и пак са си роби. Нека всички да се замислят какво тъпо племе сме . Между другото замисляте ли се, ние в момента по какъв договор работим с НЗОК ?!?!? След като няма нито нов договор, нито анекс. КАТО КАКВИ РАБОТИМ ДНЕС КЪМ ДНЕШНА ДАТА А? Като роби ,на синджир. Договорът с НЗОК е ИЗТЕКЪЛ ЗА ВСЕКИ . Да не говорим ,че договор без точен срок ,като този сключен до 2022г от тъпанарите на УС на БЛС НЯМА СРОК. Това е скандално,защото в правния мир няма безсрочни договори в ЕС, нито в Западния свят НИКЪДЕ. Всеки договор има задължително срок на действие от- до определен до час. Така,че ВСИЧКИ ЛЕКАРИ СА БЕЗ ДОГОВОР С НЗОК, този е изтекъл формално или не на 31.12.2022 в 23.59ч .Но тъпаците в БЛС са на оковите си готови да служат сервилно .УС на БЛС плаща на две кантори адвокати и никой не ги консултира професионално, а се тъпчат с парите от членски внос. Срам за това съсловие

Гост 22.03.2023 18:14:16

Купуваш си титли, ограбваш Александровска болница и ставаш герберски депутат. Вместо от затвора професорката Костадинка Ангелов, показва гримираната си физиономия по телевизиите.

Гост 22.03.2023 17:49:48

И здравеопазването и цялата държава се разпадат..... Който има пари ще се лекува, но не тук, а в чужбина..... Учете чужди езици за да можете да се оправят...

СБАЛХЗ 22.03.2023 16:28:18

Михайлов е изловен, че назаконно е началник клиника, защото има права само за Детска клинична хематология. МЗ и медицински одит го прикриват. Сега си е пуснал нов конкурс за шеф на клиника, за да се бетонира след като навърши пенсионна възраст в края на април. Посредствен и комплексиран лицемер и изключително посредствен лекар.

Гост 22.03.2023 15:31:48

За съжаление няма да ги викат в ДАНС, иначе всичко написано е вярно — има политици от МЗ за бай Ставри.

БЛС-=Въоръжено Крило 22.03.2023 14:56:30

"и след 10 години пак ще водим същия дебат ..... Не ,глупаци. След 10 години няма да имате солидарна здравна система и нищо няма да може да коментирате, защото влиза напълно пазарната икономика в здравното дело , а всички ще си плащат КЕШ. Да не говорим,че със сигурност ще дойдете тогава на положението да искате да плащате на лекарите и кеш, ама няма да има физически някой ,който да ви вземе парите и да е останал в пролетарската кочинка. Флиртът с безплатното и комсомолския труд на лекаря в името на пролетарската сган 33 години фалшиви демократични промени ще ви излезе буквално много, много скъпо. Нещата от само себе си няма да се подобрят ,както лъжете кебапчийския си електорат . Смърт на комунизма ,смърт на експлоатацията ви в комунистическата ви здравна система ! Да видим и кои ще бъдете викани следващите години в ДАНС за разгрома на здравната система елемент от държавната сигурност. Със сигурност ще ви влачат по следствия всички бивши здравни мионистри, депутати от здравната комисия, до РЗИ коляно фиректори и т.н


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...