!
Събота, 20 Април 2024
09
апр
1
 

БСП и екипът на Слави Трифонов искат премахване на търговския статут на болниците

Бъдещите депутати с консенсус само за профилактиката и е-здравеопазването

ГЕРБ, ДБ и хората на Манолова ще строят Национална детска болница

Петък, 09 Април 2021 | 08:58:02 Полина Тодорова
1

Ясни са вече формациите, които влизат в 45-ия парламент на страната. След проведените парламентарни избори 4-процентовата бариера преминаха шест партии – ГЕРБ, „Има такъв народ“, БСП, ДПС, Демократична България и „Изправи се! Му

Ясни са вече формациите, които влизат в 45-ия парламент на страната. След проведените парламентарни избори 4-процентовата бариера преминаха шест партии – ГЕРБ, „Има такъв народ“, БСП, ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“.

Основен сектор в тяхната визия за управление е системата на здравеопазване у нас. За съжаление допирните точки помежду им са съвсем малко, а шареният парламент, който се очертава в следващите четири години, създава по-скоро перспектива за сблъсък между различни идеи за развитие на сектора, отколкото за пожелания от съловната организация на Българския лекарски съюз надпартиен консенсус. Макар всички политически сили да залагат на реформа в системата, стъпките за реализирането й са съществено различни, става ясно от обявените програми на кандидатите за власт.

Клинични пътеки, НЗОК, здравноосигурителен модел

Бъдещето на НЗОК, системата на клиничните пътеки и здравноосигурителният модел присъстват в почти всички предизборни платформи, но идеите за тях се различават съществено помежду си.

Според настоящите управници от ГЕРБ гарантирането на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система ще стане чрез запазване на здравноосигурителния модел и надграждането му с доброволни здравноосигурителни фондове, които да дофинансират системата. Според тях трябва да се създадат правила и възможности за доброволно доплащане на допълнителни услуги, включително чрез доброволните здравни фондове за дейности извън обхвата на финансираните от държавата.

Новият играч на политическата сцена – партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" обаче прекроява изцяло сектора, променяйки тотално въведения в момента начин на финансиране. Те припомнят една стара идея, която беше лансирана и от ГЕРБ, но така и не бе реализирана, а именно - демонополизация на здравната каса, без обаче да дават подробности за визията си по този съществен за системата въпрос. Новата партия в политическия ни живот се обявява и за приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване. Според екпертите на Трифонов клиничните пътеки трябва да отпаднат и да се заменят с диагностично свързани групи за извършена медицинска дейност. Те се обвяват и за нов модел на финансиране на здравните услуги и преустановяване на нерегламентираните плащания в здравеопазването и нелоялната конкуренция. „Има такъв народ“ иска и спешни мерки за промяна в правилата за работа на НЗОК, както и създаване на звено за контрол, който ще е независим от МЗ орган.

От БСП виждат развитието на сектора чрез засилване на ролята на регионите, които според левицата трябва да са водещи при администрирането и прякото финансиране на здравеопазването.

Бъдещето на НЗОК е ключово и в програмата на Демократична България. Според тях са нужни незабавни действия за възстановяване на първоначалната форма на управление на НЗОК като публична институция.  За целта според тях трябва да се възстанови първоначалната форма на управление на НЗОК като публична институция, както и възстановяване на управителните органи на НЗОК – Събранието на представителите, управителен съвет, контролен съвет. Ако вземат властта, те ще премахнат възможността представител на МЗ да участва в управлението на НЗОК и ще възстановят медицинския одит на НЗОК във вида от 2001 г. Също така те ще премахнат статута на държавните служители на работещите в НЗОК, а изпълнителният директор на НЗОК ще сключва трудов договор с УС на Общото събрание на представителите, а не договор за управление с парламента. Те ще предприемат и законови промени, възпрепятстващи прехвърляния на пари от НЗОК и ЧЗОФ към държавния бюджет. Тяхна цел ще е и „връщане на отнетите през 2011 година над 1,7 милиарда лева от централния бюджет в бюджета на НЗОК“, както и „премахване или сериозна промяна в Наредбата за достъпа, която позволява необосновано доплащане от пациентите“

Движението на Мая Манолова „Изправи се, мутри вън!“ си поставя за цел ревизия на НЗОК. От там се обявяват за увеличаване на публичните средства за здравеопазване при еднакво третиране на всички осигуряващи се лица. Съществен момент в програмата им е премахване на лимитите в лечебните заведени.  Те ще работят и за създаване на фонд, който да поеме здравното осигуряване на доказано социално слаби български граждани, които нямат финансова възможност да плащат своите здравни осигуровки.

И към момента ДПС са обявили единствено преамбюл към програмата си. В него от партията посочват, че пандемията COVID- 19 е оголила недостатъците на здравната, социалната и образователната системи и е показала острата нужда тези сектори да бъдат решително модернизирани, но няма как да знаем дали ще продължат да следват дългогодишната си позицията за демонополизация на НЗОК.

Болниците

Статутът и разпределението на болниците също не се подминава от бъдещите депутати, но се различава сериозно между отделните формации.

Според ГЕРБ качеството на детското и майчиното здравеопазване ще се повиши чрез изграждането на национална многопрофилна детска болница и изграждане на регионални детски болници. Идеята за национална за Национална многопрофилна детска болница е поета и от Демократична България, както и от движението на Мая Манолова.

БСП не остъпват от идеята си за премахване на търговския статут на болниците, като по този въпрос явно ще имат съмишленици в лицето на колегите си от „Има такъв народ“, според които е нужно „извеждане на лечебните заведения от обхвата на търговския закон“. Левицата ще създаде и защитени лечебни заведения в отдалечените и планинските региони. Демократична България пък залага на „правно-икономически и управленски анализ на всички държавни и общински болници с оглед смислената им приватизация“.

Кадри

Един от основните проблеми за сектора, а именно кадровият, е коментиран в подробности само от някои от политически формации, които влизат в следващия парламент, но отново няма особено сходство в идеите им.

В програмата си ГЕРБ залага на кадрово обезпечаване с лекари от всички специалности и професионалисти по здравни грижи, като те си поставят за цел равномерно разпределение на медиците по места. Партията на Бойко Борисов ще мотивира младите кадри да работят в малки и отдалечени населени места чрез високо възнаграждение от три допълващи се източника - общината, държавата и лечебното заведение. Идея за този модел на заплащане бе лансирана в края на миналата година от здравния министър проф. Ангелов, но така и не бяха обявени никакви подробности за нея и впоследствие тя не бе реализирана. Ако останат на власт ГЕРБ, ще привличат младите лекари в отдалечените райони и с осигуряване на общинско жилище с възможност за придобиването му, осигуряване на възможности за специализация на място в лечебното заведение и за курсове и обучения в университетските центрове, условия за работа на членове на семейството на на медика и грижа за децата му и други.

От платформата на политическия екип на Слави Трифонов разбираме, че ИТН ще работят за „осигуряване на адекватен брой медицински кадри чрез добри условия за кариерно развитие в сферата на здравеопазването“. Подробности как ще стане това обаче на този етап не са обявени.

БСП ще залага на „модерна кадрова политика“ като ще осигурява „безплатни целеви стипендии на редовни специализанти“, както и „интензивно финансиране на специализации извън страната за стратегически специалности“, ако обаче бъдещите медици останат да работят след това в България.

Демократична България ще задържа бъдещите медици у нас чрез политика за ограничаване на регионалните и професионалните дисбаланси и чрез значително повишаване на заплащането на лекарите и медицинските сестри, както и създаване на облекчени условия за специализация. Те се обявяват и за повишаване на държавната поръчка за специалности, които са дефицитни.

„Изправи се! Мутри вън!“ обръща внимание на над 500-те незаети практики на общопрактикуващи лекари, като обещава „стимулиращи мерки за заемането им“. Те излизат с общото послание за „удовлетворяване справедливите искания на медицинските специалисти за увеличаване на заплащането и по-добри условия на труд“. Хората на Мая Манолова ще работят и за преодоляване на диспропорциите в заплащането на медицинските специалисти, като отбелязват, че в момента те са в рамките на до 50 пъти. Тяхна идея в кадровата политика е и стимулиране на студентите по медицина при завършване да избират специалности, при които се очертава опасен дефицит.

Лекарства

Сериозни са различията на бъдещите депутати и по отношение на лекарствената политика. ГЕРБ залага в програмата си за усъвършенстване на механизмите за ценообразуване, стимули за разкриване на аптеки в населени места, където няма такива, наблюдение и оценка на ефекта от иновативни лекарства, усъвършенстване на критериите и алгоритмите за лечение със скъпоструващи медикаменти.

Основен момент в платформата на колегите им от БСП е намаляване на ДДС ставката за лекарства и медицински изделия на 9%, както и безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст.  Хората на Слави Трифонов се обвяват за „изготвяне на правила и цели за провеждане на икономически и здравно ефективна лекарствена политика и съвременна лекарствена политика с прогенеричните форми“.

Фундаментална реформа в лекарствената политика с цел оптимална достъпност, ефективност и качество искат от Демократична България. Те се обявяват за намаляване на относителния дял на разходите за лекарства до средния в ЕС или 27, законови и контролни механизми за ограничаване на възможността за реекспорт на лекарства, както и централизиране на търговете за лекарства закупувани с публични средства. Създаване на електронен регистър за провеждане на търгове с доставчиците на лекарства и консумативи за лечебните заведения и НЗОК присъства в програмата на Изправи се, мутри вън!.

Профилактика

Засилване на профилактиката е може би единственият пункт, който сближава повечето от бъдещите управници. ГЕРБ залагат за „осъвременяване на вида и обхвата на дейностите от основния пакет в посока разширяване обхвата и засилване ролята на профилактиката на хроничните незаразни, социалнозначимите заболявания и други с цел превенция. „Има такъв народ“ се обявява за общодържавна система за профилактика на социалнозначимите за България заболявания, а Демократична България поставят приоритет върху опазване на общественото здраве и върху профилактичните програми. „Увеличение на средствата и дейностите за профилактика, превенция и здравна просвета, както и ранното откриване на заболяванията, промоцията на здравето, профилактиката и рехабилитацията“ пък е заложено в програмата на „Изправи се! Мутри вън!“.

Е-здравеопазване

Съвсем естественото развитие към електронно здравеопазване обяснимо също е пункт, по който повечето бъдещи депутати сближават позиции. От ГЕРБ си поставят за цел интегриране на всички участници в здравната система към Националната здравноинформационна система. Създаване на електронно здравеопазване е и цел на Има такъв народ. БСП обещават електронно интегрално здравно досие с цялата здравна информация за пациента, включително и разходите за нея, а колегите им от движението на Мая Манолова не остават по-назад и обещават „въвеждане на електронно здравеопазване, електронна здравна карта и електронни рецепти и досие.“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yTuq

Донка 18.04.2021 11:07:06

Точно така ! Добро утро ! Нали го казахме вече . частните болници вкараха солидни лобисти в т.нар. парламент и се бетонират за вечни времена . "Електронно здравеопазване" и др. идиотщини - да , тока же го направят , ако вдявате всички какво това НЕ значи . Нац. детска болница ще направят също и ще пребазират в нея две-три от педиатриите в София . Отделно от това - в БУргас се направи още една университетска болница за т.нар. мед. унивеситет и болниците в градчето станаха 6 . Ето го моделът . Граждани и гражданки ! Здравна карта на болниците няма да има . Спестете си по 20-30 бона за черни дни и дано да не идват . Поздрави . Да живей Майдън !


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...