!
Неделя, 21 Април 2024
06
март
 

Бъдещи парамедици започнаха обучение в МУ - Пловдив

Понеделник, 06 Март 2023 | 09:36:56


Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център, съобщават от вуза. Сред обучаващите е

Бъдещи парамедици започна да обучава Медицински университет - Пловдив. Те изучават съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център, съобщават от вуза.

Сред обучаващите е екип от лектори от САЩ, воден от доц. д-р Радосвета Митова-Уелс, която е програмен директор по спешна медицина на Тексаския технологичен университет в Ел Пасо. В продължение на 20 години тя работи в САЩ и сега е част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на МУ-Пловдив. В него се обучават асистенти на лекаря по дентална медицина и парамедици от 3-то ниво.

Лекторът от САЩ сподели, че от години мечтае да се върне в България и да предаде поне част от опита, който е придобила.

„Всички, които работят в Катедрата по спешна медицина – и президента на Тексаския технологичен университет, имат готовност да съдействат на новото професионално обучение за парамедици“, каза доц. Уелс.

„Чрез нейното преподаване курсистите буквално ще се докоснат до съвременните световни тенденции в обучението по спешна медицина“, обясни ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Доц. д-р Радосвета Уелс ще води практически занятия с курсистите от ЦПО в иновативния  и уникален за страната Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

Доц. Радосвета Уелс, заедно с д-р Ръсел Бейкър и г-н Брайън Уилсън, също част от преподавателския екип на специалността „Парамедик“, бяха водещи на курса „Долекарски спешности, диагностика и лечение“, провел се в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив на 4 и 5 март 2023 г. В курса освен бъдещите парамедици ценни съвети и практически знания получиха и 15 студенти на МУ-Пловдив. Бъдещите парамедици се запознаха с най-важните и животоспасяващи действия, които могат да приложат в една спешна ситуация. Представени бяха различни спешни състояния както от сферата на токсикология, така и от сферата на травмата.

В лекция на тема „Защо спешна медицина? Преди, сега и утре“ доц. Уелс засегна добрите практики в САЩ, история, правни и бизнес аспекти, образование, обучение и реалността на спешната медицина.

„В настоящия момент професията на парамедика е не само силно желана от някои хора, но тя е абсолютно необходима за обществото, защото в последните години ние сме свидетели на редица природни катаклизми – наводнения, земетресения, пожари, на масови катастрофи, които отнемат десетки, стотици, а както видяхме и в съседна страна – хиляди човешки животи. Това поставя пред нас отговорността и амбицията като медици, които обучават в медицинските университети, да се замислим от необходимостта за обучение на парамедици, които ще бъдат първите помощници на лекарите, докато те се включат в специализираната диагностика и лечение на спешните състояния“, каза ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

„Гордост на МУ-Пловдив е именно Медицинският симулационен тренировъчен център, където се обучават интерактивно по най-високи международни стандарти различни медицински специалисти. Центърът успя за кратко време да се утвърди като една от най-иновативните образователни структури по симулационно обучение в страната ни“, обясни директорът на центъра проф. д-р Благой Маринов.

В него се използват високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
25Ny


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...