!
Петък, 29 Март 2024
17
май
 

България е от малкото страни в ЕС без регистър на възпалителните чревни заболявания

Вторник, 17 Май 2022 | 13:40:50


В България случаите на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) нарастват значително, алармират лекарите от Клиниката по Гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е и водещ за страната център за диагностика и лечение на въз

В България случаите на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) нарастват значително, алармират лекарите от Клиниката по Гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е и водещ за страната център за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания. С термина ВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК).

Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като  България е от малкото страни в Европейския съюз все още без работещ регистър на двете заболявания. Това отчитат специалистите в навечерието на Световния ден на ВЧЗ, който отбелязваме на 19 май.

През 2019 г. по инициатива на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Българската лекарска организация за възпалителни заболявания на червата (БЛАВЗЧ) се регистрира първият Център и постоянно действаща работна група за регистрация на пациенти с ВЧЗ в рамките на Единен европейски регистър към Европейската Крон и колит организация. Идеята е изоставането в тази област да бъде преодоляно, като работната група, регистрирайки пациентите в готовата платформа на Европейския регистър, може да използва същата платформа и да обособи Национален регистър. Три години по-късно обаче има регистрирани само три центъра в тази работна група и са въведени само около 300 пациенти, повечето от които  лекуващи се в ИСУЛ, въпреки че у нас има поне още 8 големи центъра, в които тези болни се лекуват. „Това ни пречи да установим точно броя на заболелите, да проследим диагностичния процес и тяхното лечение, да анализираме кои са най-засегнатите групи и съответно да им обърнем внимание“, обяснява проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и администратор на постоянната работна група за регистрация на ВЧЗ. Той дава за пример Словения – страна с три пъти по-малко население от България, която вече има в регистъра си над 2000 души, и то по време на пандемията от COVID-19. Дори Гърция, която беше след нас в началото, сега е  доста пред нашата страна.

Болестта на Крон и улцерозният колит са имуномедиирани заболявания, които засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но има голямо значение ранната диагноза и редовното проследяване на болестта. Без това могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

„В момента действаме реактивно, а не проактивно, каквато е световната тенденция. Ако имаме национален регистър, ще знаем при коя група има най-голям риск болестта да протича затегнато и да предотвратим това със съответното съвременно лечение. Ще можем да си планираме ресурсите“, коментира проф. Пенчев, който е член на Европейската Крон и колит организация и секретар на БЛАВЧЗ. Именно ресурсите са един от големите проблеми при тези болести. Тъй като терапията е скъпа и се изписва със специални протоколи, отпускането й отнема средно 2 месеца. „Това е време, употребено не за лечението на пациента, а за преодоляване на различни бюрократични пречки. Ако пациентът не е тежък, това забавяне не е фатално, но „СИСТЕМАТА“ засега не различава много тежки от по-малко тежки пациенти – процедурата е една и съща. И тогава започваме да се молим къде ли не, за да осигурим лекарство, докато се придвижат документите“, разказва известният гастроентеролог. Той обяснява, че положението е станало особено тежко покрай пандемията, която доскоро държеше пациентите вкъщи, и дава пример с жена, която се налага за втори път да спасяват: „Дамата беше в пълна ремисия преди пандемията. При първия пристъп прекара три месеца в клиниката, за да успеем да спасим живота й и червото й от резекция. Сега отново идва с толкова тежък тласък, колкото беше преди 3 години. И започваме да се борим отначало...“

Защо се повишават случаите на болест на Крон и улцерозен колит?

Според проф. Пенчев причината е, че все повече живеем по западен модел. „Тази болест е най-честа при цивилизованите народи, които живеят на Запад и на Север. Свързана е с начина на живот, със стреса, с начина на хранене, с това, че храните съдържат все повече Е-та. Има данни, че емулгаторите в храните, оцветители, овкусители, та дори и пастите за зъби могат да предизвикат или отключат възпаление, каквото се наблюдава при болестта на Крон. Има, разбира се, и генетични фактори, но за да се отключат те, трябва да са налице някои външни фактори“, убеден е гастроентерологът.

Друг фактор за повишението на известните случаи според него е, че се е подобрила значително диагностиката. Днес Клиниката по гастроентерология, в която работи, разполага с всички методи за диагностика, които се използват по света: неинвазиви методи – фекален калпротектин, компютъра ентерография, магнитно-резонансна графия; инвазивни ендоскопски – горна и долна гастроинтестинална едноскопия с оцветителни и увеличителни възможности; капсулна ендоскопия, спирална моторна ендоскопия, която е най-съвременният метод в световен мащаб, ендоскопска ретроградна холангио-панкреатикография.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Xh9


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...