!
Неделя, 03 Март 2024
04
февр
 

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

Събота, 04 Февруари 2023 | 10:44:52


„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме Световния ден за борба с рака – 4 февруари. Едно от най-разпространените заболявания за пореден път привлича вниманието на световната обществе

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Едно от най-разпространените заболявания за пореден път привлича вниманието на световната общественост и насочва фокуса към множество нерешени проблеми, които засягат почти всяко семейство в света, независимо от континента и страната, в която живее.

Близо 10 милиона души на планетата всяка година губят живота си поради раково заболяване, а 70% от починалите над 65-годишна възраст умират от рак, сочи статистиката на Съюза за международен контрол над рака (UICC) – най-голямата и най-старата неправителствена организация за борба с болестта.

Също така от UICC потвърждават, че през 2020 г. в света са диагностицирани 19,3 млн. души с раково заболяване, а прогнозите са през 2040 г. това число да бъде двойно по-голямо – 40 млн. души. Това, което буди най-силно притеснение са неравенствата в достъпа до онкологична помощ и грижа, подчертават експертите. 

България не прави изключение от тези процеси, а според статистиката страната ни е на дъното в повечето европейски класации по отношение на неравенствата..

Според последния доклад на ЕК в 13 области на страната няма разкрит онкологичен център, а едва 4,7 от всички онкологични пациенти, които са в терминален стадий получават необходимите им палиативни грижи.

По размер на отделените средства за онкологична помощ България е на предпоследно място в ЕС (последното е на Румъния) по разходи за онкологична помощ – 165 евро на глава от населението, при средно за общността – 326 евро и над 500 евро в развитите страни – Германия, Нидерландия, Белгия и Франция.

Липса на скринингови програми, слаба и неефективна превенция, закъсняла диагноза – тези слабости от години неизменно съпътстват и борбата с рака у нас и, което е по-притеснително, не се променят във времето, въпреки, че за тях се говори много в публичното пространство.

Сега погледите са отправени към Националния план за борба с рака, който все още е само документ на хартия, а за реализацията на идеите, заложени в него се очакват средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Което, малко или много, за пореден път означава отлагане, изчакване, загуба на време и потъване в добри пожелания. Те, разбира се, звучат приятно, но не решават проблеми.

И по този причина днес за пореден път е редно да обърнем поглед към това, което казват специалистите - а то е, че България няма единна онкологична доктрина, няма национална стратегия за задължителния характер на биомаркерите и на генетичните характеристики на тумора като част от диагностиката, а дефицитът на кадри в онкологичните структури става все по-остър. Точно тези констатации трябва да бъда отправна точка за действие, което не търпи отлагане, нито ден и час повече.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4P8d


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...