!
Понеделник, 22 Юли 2024
07
февр
1
 

Българките продължават да вярват в митовете за контрацепцията

На трето място сме в Европа по брой на абортите

Вторник, 07 Февруари 2023 | 13:44:58
1

Броят на абортите у нас продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по този показател при жените във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Според статистиката за всички страни в Европа България е на 3-о място по

Броят на абортите у нас продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по този показател при жените във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Според статистиката за всички страни в Европа България е на 3-о място по брой аборти след Армения и Грузия за същата възрастова група.

Абортът е свързан с различни рискове за физическото и психо-емоционалното здраве на жената, с гинекологични усложнения и понякога с невъзможност за майчинство. Всички те са предотвратими чрез съвременните средства за контрацепция с доказана висока ефективност. Това става ясно от новия епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“.

„Моето лично мнение е, че в последно време българката е доста добре ориентирана за начините за контрацепция и има много информация за това. По-малката употреба на хормонална контрацепция в България ( 2-3%), сравнено със страните от ЕС където е 20-30%, се дължи по-скоро на някакви страхове, на някакви притеснения за тези препарати, отколкото на липсата на информация“, каза д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания.

Той препоръчва жените да не се доверяват на интернет и на споделеното от други жени в социалните мрежи.

Според Диляна Димитрова от Младежкия Червен кръст младите хора днес имат достъп до много информация, но тя не винаги е най-коректната. „Затова нашите усилия на БМЧК са насочени към поднасяне на най-достоверната информация. Въпросите, които ни задават, понякога са шокиращи и не искам дори да ги мултиплицирам, което говори, че по тези теми като предпазване от забременяване, аборти, контрацепция не се говори и в семейството“, каза тя.

„Ние от БМЧК сме партньори на МЗ от много години в реализацията на Националната анти-СПИН кампания и се опитваме да кажем на младите хора много неща за безрисковото сексуално поведение. Това, което ми прави впечатление е, че младежите и девойките имат интерес, имат желание да научат, съветваме ги дори да си използват профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари. Учим ги как да използват контрацепцията и да се предпазват от забременяване. Неслучайно наши партньори са и „Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве“. Голяма ни цел е младите хора да бъдат информирани. Често ни питат освен презерватива, какви други контрацептиви има, и тук вече е ролята на гинеколозите“, допълни Петър Цинцарски, главен експерт по „Промоция на здравето и първа помощ“ в БМЧК.

Д-р Коларов подчерта, че все още се вярва в митовете за контрацепцията. „Най-големите митове са, че жената напълнява и се окосмява. Днес използваме нови препарати, както като количество, така и като качество на хормоните. Сред оралните хормонални контрацептиви има иновация с естроген от естествен произход. Оралните контрацептиви може да променят теглото на жената в рамките на един-два килограма. Това се дължи на задържането на течности и когато се спрат хапчетата, теглото се връща в предишните рамки. При 10% от жените теглото намалява с повече от 2 кг. след прекратяване на приема на оралната контрацепция. При около 15% от жените се повишава с 2 кг.  Тогава ние сменяме препарата с друг“, поясни той.

По думите му новите препарати дори намаляват окосмяването и акнето, каквито страхове има сред младите жени, но няма един контрацептив, който да е най-добър и подходящ за всяка жена и подходът трябва да е индивидуален.

„Изборът на препарат не е веднъж и завинаги -  това става с консултация с гинеколога, защото параметрите при жената се променят, а  и се появяват нови препарати. Сред предимствата им са висока контрацептивна ефективност, стабилен и предвидим менструален цикъл, метаболитна неутралност, минимална намеса в чернодробните функции и лекарствения метаболизъм на фона на допълнителни ползи за здравето. Използването на препарата не пречи за забременяването на жените след спирането му. Не води до затруднено забременяване или здравни рискове, усложнения. Ние препоръчваме да се спре оралната хормонална контрацепция , когато жената иска да забременее, да изчака един месец и тогава да започне с опитите за забременяване. Смисълът е на това е, че може да малко да се забави първата овулацията след спиране на приема. Няма научни данни за тежки последствия при жени, използвали орална контрацепция, но е важно да напомним, че жените пушачки над 35 години не трябва да използват орална контрацепция, защото при тях има риск от сърдечно-съдови заболявания и усложнения“, обобщи д-р Коларов.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zbaS

Гост 07.02.2023 17:23:44

"...каза д-р Георги Коларов, специалист по ендокринни гинекологични заболявания". Докторът да си погледне тумбака и да се погрижи за собственото ендокринно заболяване


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...