Петък, 20 Май 2022
19
апр
 

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Понеделник, 19 Април 2021 | 13:47:24


Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват проблема, свързан с преумората в персонала, познат като бърнаут синдром. Това е споделено от участници в организирания от Българската асоциация на професиона

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват проблема, свързан с преумората в персонала, познат като бърнаут синдром. Това е споделено от участници в организирания от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи онлайн семинар за превенция на професионалното прегаряне.

Курсисти споделиха, че техни преки ръководители отричат съществуването на бърнаут синдрома – така както все още има хора, които отричат съществуването на COVID-19, отбелязват от БАПЗГ.

По време на семинара професорът по психиатрия и медицинска психология в Медицински университет-Пловдив академик проф. д-р Дроздстой Стоянов представи темата „Как професията ни изпепелява – бърнаут синдром“. Той се спря на изключително напрегнатата ситуация, в която работят медиците у нас заради продължаващата коронавирусна пандемия и посочи, че се увеличава броят на пациентите в тежко състояние, за които те трябва да се грижат. Фактори за допълнителното напрежение са и това, че медиците работят в рискова среда, невъзможността да помогнат на всеки въпреки усилията им, и други.

Специалистът изтъкна, че в условията на пандемия от COVID-19 страдат не само медицинските специалисти, но и цялото общество, поради страха, чувството за несправяне, тревожността, различните ограничения, неясната перспектива. В това време на изпитания изключително важно е как човекът гледа на трудностите – като нещо деструктивно и мъчително или като възможност за изпитване на собствените сили, като предизвикателство с добра перспектива, посочи той.

Участници в обучението коментираха, че въпреки натоварването им, не са подобрени условията на труд и не са увеличени заплатите им. В същото време очакванията на обществото към тях са огромни, отбелязват още от БАПЗГ.

Акад. Стоянов подчерта важността на добрия синхрон между отделния специалист и работната среда  - взаимоотношенията в медицинския екип. Когато разминаването е голямо, медицинският специалист започна да усеща, че трудът му не се цени и постепенно загубва интерес към работа си. Един от признаците за това начално прегаряне е нежеланието да отиде на работа и взимането на болнични дни без да има реална причина за това, посочи той.

Акад. Стоянов представи трите основни компонента на бърнаут синдрома – „емоционално изтощение“, „деперсонализация“ и „намалени постижения в работата“. Той изтъкна, че трябва да се прави разлика между емоционално изтощение и депресия. За разлика от депресията, при емоционалното изтощение човек загубва изцяло емоциите си – и добрите, и лошите, и вследствие на това става циничен и агресивен.

Той представи проучване на австрийския психотерапевт Михаил Музалек сред 1000 души от различни социални професии като медицински специалисти, учители, зъболекари и други. Според него 45% от тях имат някаква степен на професионално изпепеляване, като 19% от тази група били в I стадий на заболяването, 17% – във II стадий, а 8% – в  III стадий. Най-висока степен на емоционално изтощение се наблюдава при личните лекари, следвани от психиатрите, специалистите, работещи в хирургични, анестезиологични и спешни звена и учителите.

Акад. Стоянов определи професионалното изпепеляване като болест на днешната цивилизация, която предлага много трудности при управлението и справянето с живота. Той посочи, че в Австрия е приета програма за преждевременно пенсиониране на хора, които страдат от професионално прегаряне. В Гърция и Турция пък на 5-годишен период се прилага смяна на работното място – от по-напрегнат сектор към по-спокоен и обратното. Според  него у нас трябва да има целенасочена превенция и грижа за ранно установяване на проблема.

Д-р Кристина Стоянова, член на изследователски екип към Медицински университет-Пловдив, представи темата „Синдром на професионално прегаряне. Уязвимост и устойчивост“. Тя сподели, че професионалното прегаряне е прието за официална медицинска диагноза в Швеция и в Холандия. Хора с доказан бърнаут синдром в тези страни подлежат на ранно пенсиониране, диспансеризация, психологически консултации и рехабилитация. Като превенция се прилага ротацията – например учителите на всеки 5 години се преместват от едно училище в друго училище, което може да бъде дори в друг град.

По време на семинара медицинска сестра сподели, че интуитивно е прилагала в живота си този модел като превенция на професионалното прегаряне, сменяйки на всеки 5 години работното си място. Тя каза още, че е предложила преди време на своя пряк ръководител да осигури месечна психологическа консултация за работещите в отделението, но не е получила разбиране. Други курсисти споделиха, че работят на две места, което им помага да превключват от едни проблеми към други. Това „превключване“ държи в тонус нервната система и до известна степен предпазва от прегаряне, стига натоварването да е поносимо, коментира д-р Стоянова. Тя допълни, че „превключването “ може да стане и в рамките на едно работно място, когато медицинският специалист извършва разнородни дейности.

Втората част от семинара ще се проведе на 24 април. Той е част от Националната кампания „Да работим в хармония“, която БАПЗГ стартира през февруари 2021 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E8F6


Всичко за коронавируса
Още новини
Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина
19.05.2022 19:44:48 Невена Попова

Онколози: Между 30% и 40% от българите с онкологично заболяване търсят помощ в чужбина

Онкологичната помощ у нас е структурирана анархично, българските онкологични пациенти са отблъсна ...

Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината
19.05.2022 18:54:20 Надежда Ненова

Средно с 20% са увеличени месечните стойности на болниците до края на годината

Средно с 20% са увеличени месечните и индикативните стойности по РЗОК за дейностите в болничната ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...