Четвъртък, 30 Юни 2022
13
юли
4
 

Д-р Нели Савчева:

Бюджетите на болниците за края на годината са намалени

Нужен е нов модел на финансиране

Четвъртък, 13 Юли 2017 | 10:01:45
4

Сериозни проблеми с бюджетите на лечебните заведения в края на годината прогнозира председателят на сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. Пред Zdrave.net тя посочи, че е още рано да се говори за очаквани

Сериозни проблеми с бюджетите на лечебните заведения в края на годината прогнозира председателят на сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. Пред Zdrave.net тя посочи, че е още рано да се говори за очаквания от бъдещия управител на НЗОК в лицето на проф. Камен Плочев, но изтъкна, че притесненията са свързани с намалените средства за болниците, които ще се усетят в началото на зимата.

„Моите притеснения са, че имаме едни определени лимити за последните месеци на годината, които са с около 60 000 лв. по-ниски, отколкото бюджетът, отнасящ се за дейността през юни“, заяви д-р Савчева, като допълни, че липсва яснота за методиката на разпределение на месечните бюджети. „На ниво лечебно заведение това, което ти е дадено, може да е по-добро като параметри, но когато е зле разпределено по месеци, отново ще бъде тотална щета за болницата, с което се връщаме в потенциала на постановлението от 2016 г.“, отбеляза тя. Припомняме, става въпрос за постановлението, чрез което на лечебните заведения бяха наложени лимити.

Д-р Савчева коментира и конкретно ситуацията в оглавяваната от нея болница. „Ако имаш високи стойности за летните месеци в рамките на едно тримесечие - юли, август и септември, но не достигнеш тези лимити, което е логично, защото през лятото хората пътуват, Габрово не е курортно селище, което да очаква прилив на туристи, и в резултат през трите месеца се генерират неусвоени стойности, които няма и накъде да се прехвърлят. Следват зимните месеци, през които стойностите са по-ниски – те съответно няма да стигнат и така ще се натрупа надлимитна дейност. Никой не обясни какъв е механизмът, по който сумите са разпределени месечно“, заяви тя. Д-р Савчева изтъкна, че многопрофилната болница в Габрово е единствената в областта, която предоставя 24-часово медицинско обслужване. Затова и фактът, че лимитите на болниците в края на годината са по-малки, според нея ще доведе или до натрупване на надлимитна дейност, или до ограничен достъп до болнична помощ.  В тази връзка тя изтъкна, че наложеният лимит на болницата в Габрово през декември 2016 г. не е бил достатъчен дори за покриване на острите случаи.

Д-р Савчева алармира и за друг проблем, свързан със забавените плащания за онкомедикаменти и медицински изделия, които общо възлизат на около 350 000 лв. Това по думите й ще доведе до натрупване на просрочени задължения от страна на болницата.

Тя коментира и идеята за отпадане на лимитите за някои структуроопределящи болници. „Тази идея би погалила ухото на всеки лекар и най-вече на всеки управляващ лечебно заведение, но за мен това е нереалистично. Ние сме еднакви пред Националната здравноосигурителна каса – ние сме лечебни заведения, от които те закупуват определена дейност. Все пак сме търговски дружества, работим в конкурента среда, при нас са валидни и много допълнителни закони, така че не мисля, че това нещо ще се случи“, коментира тя.

Конкретно за областните болници д-р Савчева припомни, че те са длъжни да поддържат структури, които не носят приходи, като кръвни центрове, съдебна медицина и други.

Тя коментира и някои от констатациите в оповестения доклад на здравния министър проф. Николай Петров и по-конкретно разликите за  т. нар. лекарстводен в отделните видове лечебни заведения. “Тази разлика е в пъти“, отбеляза д-р Савчева и допълни, че е нужен анализ, който да изясни дали тя е в резултат на разлики в цените по договорите или произхода от факта, че в даден вид лечебни заведения постъпват по-тежки случаи. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2Z*$

Стрелчански дядо 13.07.2017 14:44:47

"Анелия в нов палат за милиони!" - Говори се, че сумата, похарчена за къщата й, е ударила 3 милиона. Половин милион била цената само на парцела, а 20 бона струвало озеленяването. Оттам нататък започвали парите за архитектурен проект, строителни материали, електро- и водоснабдяване, довършителни работи и обзавеждане. Облицовката на сградата също била специална, а цената – още по-специална. В крайна сметка обаче Анелия останала доволна от готовата си къща, в която вече се разхожда като кралица. За момента не е съобщено точно колко спални и бани има в нея, но изпълнителката разкри, че притежава собствен домашен киносалон. Тя дори се похвали как гледа филм, разположена в кожено кресло като в най-луксозните кина в чужбина.

БЛС-Въоръжено Крило 13.07.2017 11:56:56

Малка подсказка за вас болничните мениджъри: Сведете болницата си до ДКЦ , закрийте легловата база носеща загуби и оставете говедата от властта да се оправят с материала на който му се налага болнично лечение. Ще ходят средно на 120 км да търсят работеща все още болница, ей го Баце им е направил магистрали да се шускат. Вероятно веднага ще намерят начини да финансират системата иначе електоратът ще им отдели тиквите от торса. Ако ли пък не - майната им -колкото по-зле толкова по бързо ще се свърши със семешковизма и незаплащаните неща.

az 13.07.2017 17:33:47

Или от Игнажден да Йордановден сл.год.траквайте вратите.Да ги лекува Боко и шапкарите около него!

Гост 13.07.2017 11:52:18

Савчева, извикайте Жени Начева да ви обясни как раздава пари на едни, вземайки ги от други. Това е било винаги нейното бюджетиране. Никакви анализи и приоритети с изключение на един - по телефона се казва кой какви пари да вземе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Наличието и на един отказал се от НЗОК лекар е петно върху дигитализацията
30.06.2022 11:06:06

Д-р Маджаров: Наличието и на един отказал се от НЗОК лекар е петно върху дигитализацията

„Диалогът ни със Здравната каса ще спре в момента, в който видим, че има наказани общопракт ...

МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки
30.06.2022 10:17:48

МЗ с препоръки към хората с признаци на маймунска шарка и техните близки

До днес, 30 юни, в България са потвърдени 3 случая на маймунска вариола в страната. Това припомня ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...