!
Понеделник, 04 Март 2024
05
юни
8
 

Бюджетите на болниците ще се преразглеждат

Понеделник, 05 Юни 2017 | 10:14:16
8

Предстои заседание на Надзорния съвет на касата, на което бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани. Това стана ясно от думите на представителя на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов пред Нова телевизия. „Зададох въпроса вече и на

Предстои заседание на Надзорния съвет на касата, на което бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани. Това стана ясно от думите на представителя на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов пред Нова телевизия.

„Зададох въпроса вече и на новия председател по отношение на това ще има ли възможност за допълнителни средства. Отговорът беше положителен, тоест ще бъдат събрани повечко пари от НАП, надявам се, тоест ще можем да оперираме и с повече средства“, коментира той.

„Когато законодателят смени закона, защото преди касата заплащаше услугите на болниците, нямаше ограничение. След това законодателят каза, че касата ще закупува услуги. Тоест тя закупува в рамките на определени пари, ползваше националната здравна карта, всеки един директор на лечебно заведение, на болница, подписва договор, в който знае какви пари ще получи и какви услуги всъщност купуват. Това с надлимитното не е надлимитно, а е нещо, което те са извършили над договора и трябва да търсят възможност, всички ние заедно, да се заплати. Но няма как от тези средства да бъде заплатено, тъй като касата изпълнява решенията на Народното събрание“, каза още д-р Кокалов, като в добавка заяви, че гъвкавите лимити са измислица. „Като имаш ограничен бюджет, имаш лимит“, категоричен бе той.

По думите му, трябва да се използва възможността за дебат с Европейския социален фонд и да се наложи минимум от средства за здравеопазването в Европа, който не трябва да е под 6% от БВП. „Второ, начинът, по който се финансират болниците, за мен е порочен. Той отдавна трябва да бъде сменен. И не на последно място, начинът, по който се регистрират болниците по търговския закон, не е удачен. Казвали сме много пъти, и в Германия, и във Франция има специален закон за регистрация, защото здравето е особен вид стока и не можем да го обръщаме на обикновен пазар“, заяви той.

„В момента нашата здравноосигурителна система е един странен хибрид, при който НЗОК не е фонд, не знам дали се знае. Всъщност изходната идея беше да бъде фонд, тоест нашите здравни осигуровки да отиват във фонда. Д-р Кокалов току-що много добре каза, че Здравната каса, към която има много агресия, всички погледи са вперени в нея, всички обвиняват касата, самата каса се бори за бюджета си всяка година. Тоест касата един вид се моли на управляващите за своя бюджет, за да осигури това, което всички ние очакваме от нея. Пациентът очаква здравеопазването да му е осигурено и да му е безплатно, болниците очакват да им бъде платена надлимитната дейност, в същото време тези, които им делегират бюджетите, очакват те да си спазват бюджетите, тоест да не ги надхвърлят. И по съвсем естествен начин върху националната каса се концентрират едни интереси, които всъщност са неизпълними. Тоест колегите в касата на една къса черга трябва да разположат едно огромно семейство, което е практически невъзможно“, коментира от своя страна доц. Иво Петров.

Според него, промяната в системата е абсолютно задължителна. „Ние повече така не можем да имаме ефикасно здравеопазване. Често се казва, че медицината ни е добра. Да, медицината ни е добра, но здравеопазването категорично има нужда от промени, и то съществени промени“, категоричен беше той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B*9n

Гост 05.06.2017 21:11:55

Да, намалете болниците ,пречете на всички, набутайте всички пациенти в държавните кочинки ,и не им давайте избор . Реализирайте пак ситуацията за 20 годишно чакане за Лада. Профсъюзните комунета нищо не можете освен връщането на комунизма , купоните и бюджетната оскъдица, защо не и Голодомора. Кухи съветски лейки

Патриот-майтапчия 05.06.2017 15:57:55

Длъжни сте да сключвате договори и да работите, без значение орязаните лимити! Не трябва населението, работническо-селската класа и техните наследници плеймейтки, добре облечени "бизнесмени" и антуражите им да остават без качествена и достъпна медицинска помощ! Това никак не е патриотично, а знаете, че патриоти са на власт!

риторинчо 05.06.2017 12:50:44

„Когато законодателят смени закона, защото преди касата заплащаше услугите на болниците, нямаше ограничение. След това законодателят каза, че касата ще закупува услуги. " Хм, а откъде дойде предложението за "купуването"(законодателя не си го е измислил сам)?! И що така настоятелно не се предложиха на законодателя и тез 6 % от БВП за здравеопазване?! Когато следва угоднически да се ограничават разходите не по-обективни причини, а щот няКой е разпоредил това сме много старателни, а когато трябва да се осигурят изначално повече средства за здравеопазване - от десет кладенеца оправдания и обвинения ще се намерят(тук пък сме още по-старателни)!

Гост 05.06.2017 11:22:20

Единственото което направи кокала, чрез вечното си присъствие в надзора, е да спаси от уволнение страшимир генев по времето на цеков. И разбира се благодарение на това си мъдро действие на несменяемия синдикалист в надзора на касата, страшко си спи и дерибейства и до днес като директор на болничния контрол в нзок

Гост 06.06.2017 22:02:27

огнянчо, айде първо научи НРД-то, контрола и после кадрувай.

Гост 05.06.2017 22:32:15

абе не разбрахте ли, че докато некадърни лекари се слагат на отговорни ръководни постове в НЗОК, респ. РЗОК, пари няма да има. Вземете ги всички до един, разпределете си ги помежду си само за 3 месеца примерно на изпитателен срок, а после.........ще си скубите косите...... Е, такива некадърници управляват системата на касата на всички нива! !!! А може би ви е изгодно тези непрокопсаници да са в касата

Никодимчо 06.06.2017 14:24:01

А пък ти не си ли разбрал, че нищо не зависи от работещите в касата. Всичко се приема от Парламент и политици по явни и тайни седянки, а Надзора и служителите са само изпълнители и разпределители.

а дали е така 06.06.2017 16:17:46

част от „функциите” на Надзорен съвет/Управител: "участва в изготвянето и приемането на НРД; одобрява проекта на закон за годишния бюджет на НЗОК след становището на министъра на здравеопазването; утвърждава годишна обща стойност на разходите за здравноосигурителни плащания за всяка РЗОК в съответствие с бюджета на НЗОК за съответната година; взема решения за използване на средства от резерва на НЗОК; приема решение за определяне на списъка на заболяванията по чл. 45, ал. 3 по предложение на управителя; определя представителите на НЗОК, които съгласуват условията и реда по чл. 45, ал. 15. приема и/или издава актовете, предвидени в ЗЗО и закона за бюджета на НЗОК за съответната година; издава актове по прилагане на националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности (НРД) по предложение на управителя; внася предложения пред надзорния съвет относно необходимостта от приемане на актове, свързани с дейността на НЗОК; внася пред съответните органи на изпълнителната и законодателната власт становища относно проекти на нормативни актове; координира процеса по изготвяне, приемане и подписване на НРД, както и процеса по договаряне и приемане на обеми и цени на медицинска помощ;"


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...