!
Вторник, 23 Юли 2024
12
дек
19
 

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента

Само две молекули са без аналог и касаят 1500 души. Те могат да бъдат включени в състрадателни програми, каза зам.-здравният министър Жени Начева

Вторник, 12 Декември 2017 | 16:48:33 Надежда Ненова
19

С 12 гласа „за“ бюджетната комисия на парламента отхвърли

С 12 гласа „за“ бюджетната комисия на парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстовете от закона за бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащанията за нови лекарства. Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова текстовете не противоречат на конституцията и няма да лишат хората от животоспасяващо лечение. Против закона за бюджета гласуваха 6 души, а един се въздържа.

Преди гласуването зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева се аргументира защо текстовете, върху които президентът Радев наложи вето, не противоречат на конституцията. „Основните конституционни права на гражданите за достъпна медицинска помощ не са нарушени. Нещо повече. Конституцията определя, че правата на гражданите за достъпна медицинска помощ трябва да са налице, но при спазване на регламентите и законите, които са в правомощията на Народното събрание. В нашия конкретен случай такива са Законът за здравното осигуряване, Законът за здравето и Законът за годишния бюджет на НЗОК. Ако разгледаме хипотезата, че няма да се съобразим с параметрите по бюджета на НЗОК, определени от волята на законодателя, и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета, определена от Народното събрание, то тогава наистина съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите и за намаляване на достъпа до здравноосигурителната система“, каза тя.

Жени Начева припомни, че бюджетът за здравеопазване за 2018 г. е с 407 млн. повече от тазгодишния и че много повече пари са отделени за ПИМП, СИМП и болнична помощ, както и за лекарства за домашно лечение. Тя даде и кратка хронология на плащанията на Здравната каса на иновативни лекарствени продукти за последните четири години.

„През 2014 г. нови международни непатентни наименования са били 5, лекарствените продукти са били 8, разходите за лечение с тези лекарствени продукти са били 4,4 млн. лева. За същите тези 5 международни непатентни наименования, за които е имало 8 лекарствени продукта, разходът през 2015 г. става 11 млн. лв., през 2016 – 10 млн. лева, а пред 2017 г. – над 8 млн. лева. През 2015 г. се появяват нови 8 международни непатентни наименования, т. е. иновативни продукти. За тях има 10 лекарствени продукти с различни търговски наименования, разходът през 2015 г. започва от 6,8 млн. лв. През 2016 г. достига 38 млн. лева, а през 2017 г. – 53 млн. лева. През 2016 г. - 10 международни непатентни наименования и 17 лекарствени продукти. Разходът първата година, когато се появяват е 17 млн. лева, а очакваният разход 2017 г. – 38 млн. лева“, обясни зам.-министърът.

„През тази година новите международни непатентни наименования са 7, очакваните средства за тях са 10,8 млн. Тези продукти, които в хода на годината са заявени за заплащане през 2018 г., преди един месец бяха 29, а сега са 32 за 8599 пациенти на прогнозна стойност 39, 527 млн. лв. Това е прогнозна оценка на база на количествата, които са заявили фирмите като първоначален разход при стартиране на заплащането от НЗОК. В хода на годината може да настъпи промяна в броя на пациентите и този разход да достигне нови стойности. А както видяхме, навлезлите вече нови международни непатентни наименования от 2014 г. също ще доведе до допълнителен ръст в бюджета на касата от 29 млн. лева“, допълни още тя.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че от тези 32 нови международни непатентни наименования има две, които нямат аналог и които касаят редки заболявания, които не са включени в списъка с редки заболявания, които НЗОК заплаща. „Те са за 23-ма пациенти, които са подходящи за лечение с тях. Другите две лекарства без аналог са за 1500 пациенти. За всички останали лекарствени продукти има осигурена алтернатива на лечението. 74% от общия дял от тези разходи, които са обект на дискусията, в момента в България са за иновативни лекарства. Останалият процент е за генерични лекарства и биоподобни продукти“, допълни Начева.

Тя поясни, че няма пречка, дори съществува европейски регламент в тази посока, пациентите с редки заболявания, за които няма алтернатива, да бъдат включени в т.нар. „състрадателни програми“ и лечението им да бъде покрито от притежателите на разрешението за употреба. „Освен по-високия ръст на разходите, ние очакваме той да е 100 млн. лева и не можем през следващата година да си позволим такъв преразход. Има компании, които в контекста на това, че могат да включат пациенти в такива програми и на база работата си с НЗОК имат ръст в приходите от 1 до 10 млн. лева през 2017 г. спрямо 2016 г. От тази гледна точка ние считаме, че лечението на българските граждани по никакъв начин не е затруднено. Ще работим в посока оптимизиране на структурата на разходите, на направлението на изразходването на средствата, ще въведем регистри за тези пациенти и най-вече ще въведен механизми за проследяване на резултатите от лечението им, тъка че да имаме информация въведеното ново лечение какъв ефект има върху здравето на пациентите. В редица държави докато се проследява ефектът от лечение, разходът се поема за сметка на фирмата-производител, след което при доказване на положителен резултат, продуктът се въвежда за заплащане от съответните институции“, каза Начева.

„За новите молекули, освен че няма проследяване на ефекта на лечение, към момента няма и терапевтични ръководства. Това е алгоритъмът за лечение със съответният медикамент, което е обвързано с необходимия брой изследвания, с проследяване на съответното състояние на пациента“, допълни още тя.

Начева поясни и, че генеричните лекарства и биоподобните продукти, които касата ще плаща и през 2018 г., са тези, които са „с по-ниска цена, но не са били на българския пазар и не са заплащани от касата през 2017 г.“ „Те са лекарствени продукти, които през 2017 г. имат иновативен аналог – скъпо лекарство, на което през 2018 г. очакваме, че ще се появи генеричен продукт с по-ниска цена, тъй като им е изтекъл патента и в тази връзка генеричните и биоподобни продукти, макар и нови и незаплащани през 2017 г., ще доведат до сваляне на цените, без това да влияе на съответните пациенти“, каза Жени Начева. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FWY8

Dr_Doolittle 12.12.2017 20:59:57

Ха-ха-ха. Мораториумът е единственото временно решение управлявашите тикви да закрепят прогнилата семашковска система. Правилно - първо трябва да платят на медицинския персонал труда и след това ако има ще раздават за лекарства. Ама ще е временно закрепване, Истината обаче е че герберокомунягите НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ФИНАНСИРАТ НОРМАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ТИП и затова всяко лекарство изписано на пациента за неговото заболяване е пирон в задника им и го смятат за излишен лукс, къса им се душата като гледат растящите разходи за лечение на пациента заради застаряването на населението и лошите условия на живот и труд , не на последно място подобрената диагностика и все по-ранното откриване на заболявания. вместо тези пари да отиват за залички за придворни певци, певачки ,ритнитопковци , партийни ешмедемета с ядене и пиене и километри предизборен асфалт. Нищо ,че са смях дори на африканските здравни системи. Австрия харчи 70 милиарда годишно за здравеопазване ,а има по-малко чиновници за контрол , които в България са над 5600 кияци в РЗИ,МЗ,НЗОК,РЗОК,ИАМО и тн и т.н . Хем партийната им касичка НЗОК е единствена, хем е крадена , хем не искат да допуснат други здравни фондове да бъдат и те ‘крадени’. Що ли ? Ми щото митът за крадената НЗОК не е верен. Иначе за 17 години все някой щеше да има европейско решение. Хайде да видим при 10 частни здравни фондове дали и те ще пискат ,че са ’крадени’. Едва ли – само държавната кочинка пищи че е фалшиво изнасилена. А ако бомбастичните суми как някой крал лекарства за 200 милиона е верен ,то НЗОК, заедно с цялото ръководство, МЗ с всичките чиновници, и цялото правителство трябва да са си купили въже и да са се обесили отдавна преди да отидат в затвора, защото не би могло да стане без участие на висши държавни чиновници партийци . Така,че да си изберат или са грандиозни лъжци или са съучастници в престъпления с години…..

Гост 13.12.2017 11:26:34

Ветеринар много знаеш много пишеш . цял Москов си. Как така са те изпуснали и не си бил министър до сега .

БЛС-Въоръжено Крило 13.12.2017 12:22:05

Мда ветеринари сме повечето, защото лекуваме говеда като теб, тук таме идват порове, тук таме плужеци, а вчера лекувах няколко шебеци, които ми се качваха на главата. А иначе имаш ли нещо като аргументи на писаното или само ще квичиш в отчаянието си докато гледаш вивисекцията си от Дулитъл, му-ха-ха--ааа

гост 14.12.2017 01:33:27

Какво ти е въоражението , щом се занимаваш с говеда значи си говедар и сигурно си снаражен с гега . Самото име , дето си избрал е инфантилно . Не знам дали и за ветеринар ставаш . БЛС и въоражен ? С гега ! Безкрайното плюене и стенание наричаш вивисекция . Трънки . Вивисекцията изисква някаква мисъл все пак , а това дето го пишете е едно безкрайно храчене , мрънкане и заканване . За вас институциите са някакви страшни чудовища които не ви дават да си живеете живота и ревете като малки деца . Проявете нещо конструктивно, генерирайте някаква идея , споделете я . А то едно и също - всички са ни виновни , всички са крадци ,всички са некадърни и мързеливи .

Гост 13.12.2017 11:26:34

Ветеринар много знаеш много пишеш . цял Москов си. Как така са те изпуснали и не си бил министър до сега .

Наблюдател 12.12.2017 19:28:01

Абе доста зор видяха с този мораториум, ама най-лошото предстои. И да го прокарат, ще ги разнищят следващите месеци. Няма да се задържат дълго, за съжаление, ще има пациентски истории и скандали всяка седмица. А можеше къде по - умно да резнат разходите.

Мечти 12.12.2017 19:41:01

Те тези истории ги има и сега, само дето не ги показват. А колко ще се задържи ще покаже времето, сега ще го гласуват в парламента и после започват риформа след риформа и като разберат какво ги очаква може не само да не го прекратят тоя пусти мораториум ами и да го удължат. Като си специалист се обаждай на Здравната каса и им кажи схемата как да резнат нещо си, а ако решиш може и на нас да споделиш е тъй щото си голем по душа и искаш да ни осветлиш с дълбоките прозрения които имаш. Даже бих те обявил за национално издирване, защото ако знаеш как да стане да нахранят всички на хранилката с една риба, си национален предател и си играеш със съдбите и здравето на хората.

Гост 12.12.2017 20:06:38

Абе ще го прокарат, ще извикат всички депутати от коалицията на работа този ден и готово, колко му е. 121 гласа им трябват а имат 122 депутати. Мораториумът е панацеята, няма по - добро национално отговорно решение! Всички против са национални предатели.

Veto 12.12.2017 18:05:47

Кофти е бюджетари да управляват здравеопазването. Няма да чуеш нищо за цели като излекувани пациенти, за увеличена продължителност на живот, за по-добър контрол на заболяването. Само контрол на разходите искат. Най-добрия пациент е мъртвия пациент, защото не струва нищо

Гост 12.12.2017 18:25:31

Галфон ти чете ли изобщо статията.Доста подробно и изчепратено и то точно в часта че досега не е имало никакъв регистър на пациентите и заболяванията им и лекарството с което се лекуват за да се проследи ефекта от лечението.

Гост 12.12.2017 20:05:54

Ганьо, а къде бля 15 години Кирча ти Ананиев, та не го направиха тоя пуст регистър. Че и не само него. Като че ли е супер сложно нещо. Но от чантаджиите, крепящи се на постчетата за да покриват партийни схемички, какво да очакваш

Veto 12.12.2017 19:12:40

Четох много внимателно. И това, че няма регистри,чрез които да се проследява ефекта от лечението, не значи, че не е имало ефект, а че няма механизъм за проследяването му. Ефект има, само при хепатита вече имаш над 1000 излекувани пациенти, които никога няма да направят рак на черния дроб и няма да заразят други хора. Това да го чу от Начева? Няма и да го чуеш. Бюджетарите не се интересуват от ефекта от лечението, а от икономиите. Затова не създават регистри вече години наред. Регистрите означават по-добро проследяване, по-добри резултати, повече живи пациенти и повече разходи. Бюджетарите не искат това, те се интересуват само от спазване на бюджетната рамка.

Гост 12.12.2017 20:12:15

За 2016, когато вкараха новите терапии, и за 2017 са повече от 1000 общо. Точния брой няма точно значение, а това, че като говориш колко пари си похарчил, трябва да кажеш и какъв е резултата, а като не знаеш да намериш начин да знаеш.

Гост 12.12.2017 19:37:43

Е досега само докторя бяха министри Що не са направили регистри на пациентите? А за хепатита не са 1000 пациента а 898 .Ако можеш ме опровергай. Щото израза над еди колко си може да е 100 - 200 или 300 отгоре .Да не са пък 1400 ,а . А може и да са по-малко. Но най -добре е да се знае точната бройка за да се знае и колко пари се дават за това лекарство и дали някой не краде от парите отпуснати за него.Досега защо няма регистри ЗАЩО ? ДА ПИТАМЕ ДОКОРИТЕ :Семерджиев . Москов .Атанасова. Андреева.ГайдарскиИ всичките останали дето се извъртяха и нищо не свършиха.

Кой? 12.12.2017 19:32:04

Истината е ма друго място и след време всички ще я разберем. И да по- добре мораториум както го нарекоха и въвеждане на някакви мерки отколкото следващата година огромните разходи за лекарства и болници да доведат здравеопазването до колапс и тогава да се реже живо месо и наистина да има големи драми. Ако трябва и 2019 да има мораториум, но да се направят реални неща за контрол и на лекарства и на болници и да се върви към промяна на този корумпиран и остарял начин на работа и здравеопазване, иначе проблемите след 1 или 2 години ще са още по-големи и тогава няма да има нито време нито начин нещо да се промени и да не дава господ да се разболееш.

Гост 12.12.2017 18:31:08

Кофти е разни прости докторчета да коментират хора които разбират от икономика на здравеопазването. Лъсва некомпетентноста на всички досегашни министри лекари в МЗ

Гост 12.12.2017 20:51:19

Глупак, икономистите ще ви направят такава КЛИЗМА,че няма повече да станете от леглото. Днес ще ви отрежат от лекарства, утре и от медицинска помощ, щото всичко ще си плащате и колкото са и нищожни осигуровките толова и нищожно ще ви е лечнието. ЩЕ ПЛАЩАШ ЗДРАВО ,галфон

гост 12.12.2017 20:43:57

Поне нещо са учили и правят хората . Не като нас само да разтягат локуми и да се пулят като Москов.

Гост 12.12.2017 19:33:04

Мораториумите са основен инструмент в икономиката на здравеопазването. Учат се още първия семестър и после върху тях е държавния изпит. Няма по-добро управление от тях!


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони
23.07.2024 13:17:30

Депутати предлагат е-система за медици в риск и паник бутони

Създаване на специализирана електронна система, чрез която да може да бъде съобщавано за възникна ...

Предлагат нов конкурс за избор на управител на МБАЛ - Ботевград
23.07.2024 12:36:22

Предлагат нов конкурс за избор на управител на МБАЛ - Ботевград

В Общинския съвет на Ботевград е внесена докладна, в която Община Ботевград предлага да бъде прек ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...