!
Неделя, 03 Март 2024
12
ноем
3
 

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Вторник, 12 Ноември 2019 | 15:24:33 Владимир Попов
3

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година. При кворум от 208 народни представителя „за“ гласуваха 120, докато „против“ бяха 88. Въздържали се нямаше. Очаквано парлам

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година. При кворум от 208 народни представителя „за“ гласуваха 120, докато „против“ бяха 88. Въздържали се нямаше.

Очаквано парламентарните групи на БСП и ДПС гласуваха срещу бюджета, а депутатите от останалите политически сили го подкрепиха. Около 2 часа бяха нужни за приемането му като дебатите не бяха толкова ожесточени, колкото през предишни години.

Традиционно най-активни в разискванията бяха представителите на опозиционните партии.

Първи в дебатите думата взе депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той даде предложението редките заболявания да преминат под контрола на държавата, а да не бъдат към НЗОК и допълни, че това негово предложение е обсъдено със зам.-министър Жени Начева, както и с управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Проф. Михайлов изтъкна и като един от най-големите проблеми в бюджета  малкото средства, които са отделени за разплащане с чужди здравни каси.

Той засегна и темата със заплащането на медицинските сестри като заяви, че колкото и да се увеличават парите, при сегашният начин на финансиране, те никога няма да стигнат за увеличаване на заплащането на професионалистите по здравни грижи. „Направихте поредна наредба, но вие много добре знаете и аз го знам като бивш изпълнителен директор, когато пред вас стоят контрагентите вие имате сериозни задължения, няколко стотин милиона лева, то вие няма как и тезата, че в лечебните заведения над 50 % трябва да отидат за възнаграждения е абсолютно неиздържана“, заяви той и обяви, че парламентарната група на БСП  няма да подкрепим този бюджет.

„Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите“. Така оприличи бюджета депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя припомни и проблема с надлимитната дейност, която не се разплаща, а в момента касата мисли как да изплаща лихвите по делата. Според Джафер трябва да се помисли и за заделяне на средства за долекуване и продължително лечение. „Има място за по-смели реформи, но те не са в този бюджет“, завърши тя.

Думата взе и депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия доц. Лъчезар Иванов, който описа накратко параметрите на бюджета и увеличенията по пера в сравнение с предходната година. Той изтъкна и предимствата, които има страната ни в сравнение с другите държави от ЕС – лесния достъп до медицински услуги и въвеждането на иновативни лекарствени продукти. Доц. Иванов допълни и, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов пък описа проектозакона така: „Този бюджет ще доведе до запълване на Терминал 2“.

На финал на дебатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че тази  година ще бъде платена цялата извършена дейност в болници. Ако остане ресурс, то с него пък ще бъде платена и част от декемврийската дейност, която по принцип се плаща през януари.

Той допълни, че няма различия с опозицията по отношение на профилактиката, ранната диагностика, долекуването и те трябва да бъдат приоритет. Това трябва да се прави много внимателно, защото работим при определен модел. Всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата, заяви министърът.

Така според финансовата рамка през 2020 г. касата ще разполага с 394 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г. и ще бъде 4,744 милиарда лева. 2.2 млрд. лв. ще бъдат за болнична помощ, а 1,2 млрд. лв. – за лекарства. Близо 180 млн. лв. ще са парите за дентална помощ. Парите за ПИМП ще са 244 млн. лв., за СИМП - 264,7 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94,3 млн. лв.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9%KH

Кронева нач. сектор НЗОК 15.11.2019 10:59:14

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.

merin 12.11.2019 16:19:31

"Всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата, заяви министърът." От този министър да чакаш реформа.. хаха!

Гост 12.11.2019 20:26:00

Не се е...вайте със страия човек!


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...