!
Неделя, 23 Юни 2024
18
май
8
 

ВАС отмени Националната здравна карта

Четвъртък, 18 Май 2017 | 12:44:36 Ирина Пекарева
8

Националната здравна карта е отменена. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд със свое решение от 12-ти май. С него постановлението на Министерски съвет от март миналата година, което утвърждава документа, е обявено за нищожно

Националната здравна карта е отменена. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд със свое решение от 12-ти май. С него постановлението на Министерски съвет от март миналата година, което утвърждава документа, е обявено за нищожно.

Причина за отмяната е фактът, че НЗК не е обнародвана в „Държавен вестник“, става ясно от мотивите към решението.

Съдиите посочват, че по своето съдържание Националната здравна карта в значителната си част съдържа правнообвързващи норми, които по своята същност представляват правила за поведение. „Като един от законовите механизми за осъществяване на здравната политика, Националната здравна карта по предназначение създава задължителна рамка за предоставяне и ползване на извънболнична и болнична медицинска помощ с публични средства. Обстоятелството, че в НЗК се съдържат и статистически данни (…) не променя факта, че в останалата си част НЗК съдържа правила за поведение. За определянето на характера на акта като цяло от значение е обстоятелството, че той съдържа правила за поведение“, посочва тричленката.

„На следващо място, НЗК има многократно действие. Приложение на НЗК има всеки път, когато приетите в нея норми служат като критерий за възникване, упражняване или погасяване на определено право или за възникване на задължение /например, всеки път, когато следва да се прецени дали да се сключи договор с лечебно заведение за болнична помощ, се прави преценка въз основа на заложената норма в НЗК относно конкретните потребности от брой легла за болнично лечение по видове; друг пример - всеки път, когато следва да се прецени дали да се издаде разрешение за осъществяване на лечебна дейност по чл. 46 ЗЛЗ за ново лечебно заведение за болнична помощ, следва да се извърши оценка на потребността на населението въз основа на нормата, която е приета в НЗК/“, се казва още в мотивите.

„На трето място, Националната здравна карта има за адресати неопределен и неограничен кръг правни субекти. Нейни адресати могат да бъдат всички правни субекти, които са изпълнители на извънболнична или болнична медицинска помощ, които разходват или претендират да разходват за дейността си публични средства.

(…) в случая предвид естеството на обществените отношения, които се регулират с Националната здравна карта, нейни адресати са лицата, които осъществяват медицинска дейност – лекари, лекари по дентална медицина, лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ.

Освен това, адресати на НЗК са и правни субекти, които не съществуват като такива към момента на приемането й – става въпрос за новосъздадени лечебни заведения, които не са регистрирани по реда на чл. 46 ЗЛЗ. Адресати на НЗК могат да бъдат също лекари и лекари по дентална медицина, които след приемането й придобият това качество или които са го притежавали, но не са осъществявали индивидуална практика и/или не са разходвали публични средства от бюджета на НЗОК при индивидуалната си практика.

Националната здравна карта несъмнено има за адресати и здравноосигурените лица, чиито здравноосигурителни права зависят от предвижданията на НЗК относно броя на лекари и лекари по дентална медицина, на видовете медицински дейности и високоспециализирани дейности, които се предвижда да бъдат извършвани, от териториалното разпределение на специалистите и дейностите, от броя на леглата за болнично лечение и териториалното им разпределение и т.н. Правото на достъп до медицинска помощ и до безплатно ползване на медицинско обслужване, които са прогласени в Конституцията, са пряко обусловени от съдържанието на Националната здравна карта и по-конкретно от тези нейни части, които съдържат норми, разбирани като правила за поведение по изложените по-горе съображения“, коментират още от ВАС.

Съдът разглежда и още няколко особености на документа, след което прави извода: „По изложените съображения, настоящият съдебен състав приема, че оспореният пред съда акт е нормативен административен акт.“

Според националното законодателство обаче всеки административен нормативен акт следва да бъде обнародван в „Държавен вестник“, за да влезе в сила, а в случая с Националната здравна карта това не е направено.

„По изложените съображения оспореният пред съда нормативен акт е нищожен поради особено съществено нарушение на административно процесуалните правила по издаването му, в резултат на което не е довършен фактическият състав на формата за действителност на подзаконовите нормативни актове“, постановява ВАС.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок. Ако това не се случи, настоящата Национална здравна карта става невалидна и в сила ще влезе отново здравната карта от 2011 г., която нямаше задължителен, а пожелателен характер. Същото ще се случи и ако при обжалване петчленен състав на ВАС потвърди решението на настоящата инстанция.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D5X*

лекар 22.05.2017 12:43:41

Да , ама в цяла Европа има прогнозиране и разпределение на здравните ресурси, вкл.на лечебните заведения. Известно е, че за да отвориш лекарски кабинет в някой немски град , трябва да се пенсионира или да умре лекарят от същата специалност, за да може новият колега да поеме практиката на умрелия. ВАС отменя здравната карта за да продължи безразборното множене на болници и медицински центрове. Здравната карта е необходима за по-доброто функциониране на системата и това беше едно от малкото добри неща на Москов.

Гост 20.05.2017 15:01:57

След отмяната на пръстовия автентификатор,отмяната на Националната здравна карта сведе направеното от министър Москов за 2 и кусур години до кръгла нула.

агент-провокатор 19.05.2017 15:35:17

изобщо не е за злорадстване! това, че се отменят стандарти (вкл. и НЗК!) показва нивото на управление от една страна и нивото на координация между професионалисти, научни дружества, национални институти и МЗ! и както се вижда - никой с никого не си говори и като резултат ВАС отменя едно или друго. не е лошо сегашните обитатели на кабинетите в МЗ да си изведат някакви поуки от всичко дотук...

Гост 18.05.2017 16:39:22

Patkata Ivanka Krasteva kakvo reche po vaprosa

Гост 18.05.2017 15:54:29

Не се радвайте предварително и въобще не се радвайте, ще я публикуват в ДВ и готово.

Гост 18.05.2017 19:24:33

Като я обнародвеат, тогава ще противоречи на други закони вкл ЗЗО и ЗЛЗ

БЛС-Въоръжено Крило 18.05.2017 14:59:16

Ха-ха-ха-ха, няма такива нещастници като Пешковите кретени. НЗК по същество променя и цялото здравно осигуряване, цялата уж солидарна здравна система и я праща на майната си с бюджетно планово, колхозно, одържавено здравеопазване елементи на купонна система с дажби и условности Поне има юристи да корегират тъпотиите на политическите леки мъже като Московеца.

Гост 18.05.2017 13:26:48

Тъпите експерименти на управленското недоносче Москов ще се влачат дълго след горчивия вкус от неговото управление


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...