!
Понеделник, 20 Май 2024
31
ян
1
 

ВАС отмени частично методиката за ТЕЛК

Отменениете разпоредби касаят Методиката за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти

Петък, 31 Януари 2020 | 17:15:45
1

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съ

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съда, публикувано днес.

Според съда, съдържащите се в доклада на министъра на здравеопазването мотиви за нормативната промяна, не са ясно и пряко обвързани с конкретни факти, послужили за обосноваване на извод за необходимостта от промяната. „Търсената цел за постигане на обективност, прецизност и прозрачност на медицинската експертиза не дава своя отговор в предлагания от органа подход, който е едностранен и без аргументи по отношение некоректността на използваната досега математическа формула за изчисляване степента на увреждане. Този подход не е обективен, от една страна, защото не почива на статистически данни за честотата и процента лица с множество заболявания, а от друга, защото е крайно несправедлив по отношение на тези лица. Нередки са случаите, при които дадено увреждане, тежко по своя характер, е съпътствано с други, също сериозни увреждания, при които не е ясна трактовката и подхода на органа за действие. В мотивите на доклада, при излагане на съображенията за премахване на текстовете, свързани с математическия модел на изчисление на множество увреждания, не се развиват аргументи и няма обосновка на резонния въпрос как ще бъде премахната несправедливостта по отношение на тези лица“, пише в решението.

„Съображенията за премахване попадането на хора с леки увреждания в категорията лица с необосновано висока степен трайно намалена работоспособност не могат да обосноват липса на необходимост от излагане на съображенията и изводите за всички останали лица с множество сериозни, тежки увреждания“, пишат съдиите.

Според тях, изложените в доклада и финансовата обосновка мотиви относно очакваните резултати от прилагането са прекалено общи. В тях липсва конкретика и яснота, статистически данни и процентно съотношение на хората с увреждания по категории: с множество увреждания, тежки по своя характер, и други. Вместо това, в доклада се сочи, че оценка на промените може да се направи след като са ясни практическите резултати от прилагането на наредбата през определен период от време, неясно какъв и колко дълъг.

В доклада е посочено, че обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не са регламентирани в европейското право и тяхната уредба е въпрос на национално решение, позовавайки се на чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз, поради което не се налага анализ за съответствие на проекта с правото на Европейския съюз. Видно от чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз обаче действията на Съюза са съобразени изцяло с отговорностите на държавите-членки що се отнася до управлението на здравните услуги и медицинските грижи, както и разпределянето на ресурсите, които са им предоставени. Съдът счита, че анализ за съответствие с правото на Европейския съюз е необходим в мотивите на акта, тъй като обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не се свеждат до управление на здравните услуги и медицинските грижи, а обхващат и аспекти от социалното осигуряването.

Предвид изложеното, в съответствие с чл. 28, ал. 3 от ЗНА, компетентният орган не е следвало въобще да обсъжда внесения проект на нормативен акт, към който не са приложени изискуемите се по закон мотиви, съответно доклад.

Констатираните нарушения на административно-производствените правила са съществени, защото са довели до нарушаване на основни принципи на административното производство - законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност. С оглед изложеното настоящият съдебен състав намира, че са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които налагат отмяна на оспорената разпоредба от Наредбата като незаконосъобразна.

Затова съдът отменя разпоредбата на т. III от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от приложение № 2 към чл. 63, ал.3 от Наредбата за медицинската експертиза, изменена с ПМС № 152 от 26.07.2018 г. Решението може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Решението на ВАС може да видите тук. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%cM5

Гост 02.02.2020 14:45:06

ЗАТОВА СЪДЪТ ОТМЕНЯ РАЗПОРЕДБАТА НА Т. III ОТ МЕТОДИКАТА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ НА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ (ВИДА И СТЕПЕНТА НА УВРЕЖДАНЕТО) В ПРОЦЕНТИ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 63, АЛ.3 ОТ НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА, ИЗМЕНЕНА С ПМС № 152 ОТ 26.07.2018 Г. РЕШЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО С КАСАЦИОННА ЖАЛБА ПРЕД ПЕТЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В 14-ДНЕВЕН СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...