Петък, 27 Януари 2023
31
ян
1
 

ВАС отмени частично методиката за ТЕЛК

Отменениете разпоредби касаят Методиката за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти

Петък, 31 Януари 2020 | 17:15:45
1

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съ

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съда, публикувано днес.

Според съда, съдържащите се в доклада на министъра на здравеопазването мотиви за нормативната промяна, не са ясно и пряко обвързани с конкретни факти, послужили за обосноваване на извод за необходимостта от промяната. „Търсената цел за постигане на обективност, прецизност и прозрачност на медицинската експертиза не дава своя отговор в предлагания от органа подход, който е едностранен и без аргументи по отношение некоректността на използваната досега математическа формула за изчисляване степента на увреждане. Този подход не е обективен, от една страна, защото не почива на статистически данни за честотата и процента лица с множество заболявания, а от друга, защото е крайно несправедлив по отношение на тези лица. Нередки са случаите, при които дадено увреждане, тежко по своя характер, е съпътствано с други, също сериозни увреждания, при които не е ясна трактовката и подхода на органа за действие. В мотивите на доклада, при излагане на съображенията за премахване на текстовете, свързани с математическия модел на изчисление на множество увреждания, не се развиват аргументи и няма обосновка на резонния въпрос как ще бъде премахната несправедливостта по отношение на тези лица“, пише в решението.

„Съображенията за премахване попадането на хора с леки увреждания в категорията лица с необосновано висока степен трайно намалена работоспособност не могат да обосноват липса на необходимост от излагане на съображенията и изводите за всички останали лица с множество сериозни, тежки увреждания“, пишат съдиите.

Според тях, изложените в доклада и финансовата обосновка мотиви относно очакваните резултати от прилагането са прекалено общи. В тях липсва конкретика и яснота, статистически данни и процентно съотношение на хората с увреждания по категории: с множество увреждания, тежки по своя характер, и други. Вместо това, в доклада се сочи, че оценка на промените може да се направи след като са ясни практическите резултати от прилагането на наредбата през определен период от време, неясно какъв и колко дълъг.

В доклада е посочено, че обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не са регламентирани в европейското право и тяхната уредба е въпрос на национално решение, позовавайки се на чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз, поради което не се налага анализ за съответствие на проекта с правото на Европейския съюз. Видно от чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз обаче действията на Съюза са съобразени изцяло с отговорностите на държавите-членки що се отнася до управлението на здравните услуги и медицинските грижи, както и разпределянето на ресурсите, които са им предоставени. Съдът счита, че анализ за съответствие с правото на Европейския съюз е необходим в мотивите на акта, тъй като обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не се свеждат до управление на здравните услуги и медицинските грижи, а обхващат и аспекти от социалното осигуряването.

Предвид изложеното, в съответствие с чл. 28, ал. 3 от ЗНА, компетентният орган не е следвало въобще да обсъжда внесения проект на нормативен акт, към който не са приложени изискуемите се по закон мотиви, съответно доклад.

Констатираните нарушения на административно-производствените правила са съществени, защото са довели до нарушаване на основни принципи на административното производство - законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност. С оглед изложеното настоящият съдебен състав намира, че са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които налагат отмяна на оспорената разпоредба от Наредбата като незаконосъобразна.

Затова съдът отменя разпоредбата на т. III от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от приложение № 2 към чл. 63, ал.3 от Наредбата за медицинската експертиза, изменена с ПМС № 152 от 26.07.2018 г. Решението може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Решението на ВАС може да видите тук. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A9Bn

Гост 02.02.2020 14:45:06

ЗАТОВА СЪДЪТ ОТМЕНЯ РАЗПОРЕДБАТА НА Т. III ОТ МЕТОДИКАТА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ НА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ (ВИДА И СТЕПЕНТА НА УВРЕЖДАНЕТО) В ПРОЦЕНТИ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 63, АЛ.3 ОТ НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА, ИЗМЕНЕНА С ПМС № 152 ОТ 26.07.2018 Г. РЕШЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО С КАСАЦИОННА ЖАЛБА ПРЕД ПЕТЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В 14-ДНЕВЕН СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...