Вторник, 19 Октомври 2021
31
ян
1
 

ВАС отмени частично методиката за ТЕЛК

Отменениете разпоредби касаят Методиката за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти

Петък, 31 Януари 2020 | 17:15:45
1

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съ

Върховният административен съд отмени частично Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти в Наредбата за медицинската експертиза, става ясно от решението на съда, публикувано днес.

Според съда, съдържащите се в доклада на министъра на здравеопазването мотиви за нормативната промяна, не са ясно и пряко обвързани с конкретни факти, послужили за обосноваване на извод за необходимостта от промяната. „Търсената цел за постигане на обективност, прецизност и прозрачност на медицинската експертиза не дава своя отговор в предлагания от органа подход, който е едностранен и без аргументи по отношение некоректността на използваната досега математическа формула за изчисляване степента на увреждане. Този подход не е обективен, от една страна, защото не почива на статистически данни за честотата и процента лица с множество заболявания, а от друга, защото е крайно несправедлив по отношение на тези лица. Нередки са случаите, при които дадено увреждане, тежко по своя характер, е съпътствано с други, също сериозни увреждания, при които не е ясна трактовката и подхода на органа за действие. В мотивите на доклада, при излагане на съображенията за премахване на текстовете, свързани с математическия модел на изчисление на множество увреждания, не се развиват аргументи и няма обосновка на резонния въпрос как ще бъде премахната несправедливостта по отношение на тези лица“, пише в решението.

„Съображенията за премахване попадането на хора с леки увреждания в категорията лица с необосновано висока степен трайно намалена работоспособност не могат да обосноват липса на необходимост от излагане на съображенията и изводите за всички останали лица с множество сериозни, тежки увреждания“, пишат съдиите.

Според тях, изложените в доклада и финансовата обосновка мотиви относно очакваните резултати от прилагането са прекалено общи. В тях липсва конкретика и яснота, статистически данни и процентно съотношение на хората с увреждания по категории: с множество увреждания, тежки по своя характер, и други. Вместо това, в доклада се сочи, че оценка на промените може да се направи след като са ясни практическите резултати от прилагането на наредбата през определен период от време, неясно какъв и колко дълъг.

В доклада е посочено, че обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не са регламентирани в европейското право и тяхната уредба е въпрос на национално решение, позовавайки се на чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз, поради което не се налага анализ за съответствие на проекта с правото на Европейския съюз. Видно от чл. 168, § 7 от Договора за функциониране на Европейския съюз обаче действията на Съюза са съобразени изцяло с отговорностите на държавите-членки що се отнася до управлението на здравните услуги и медицинските грижи, както и разпределянето на ресурсите, които са им предоставени. Съдът счита, че анализ за съответствие с правото на Европейския съюз е необходим в мотивите на акта, тъй като обществените отношения, предмет на проекта на постановлението, не се свеждат до управление на здравните услуги и медицинските грижи, а обхващат и аспекти от социалното осигуряването.

Предвид изложеното, в съответствие с чл. 28, ал. 3 от ЗНА, компетентният орган не е следвало въобще да обсъжда внесения проект на нормативен акт, към който не са приложени изискуемите се по закон мотиви, съответно доклад.

Констатираните нарушения на административно-производствените правила са съществени, защото са довели до нарушаване на основни принципи на административното производство - законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност. С оглед изложеното настоящият съдебен състав намира, че са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, които налагат отмяна на оспорената разпоредба от Наредбата като незаконосъобразна.

Затова съдът отменя разпоредбата на т. III от Методиката за прилагане на отправните точки на оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждането) в проценти от приложение № 2 към чл. 63, ал.3 от Наредбата за медицинската експертиза, изменена с ПМС № 152 от 26.07.2018 г. Решението може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Решението на ВАС може да видите тук. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SpsW

Гост 02.02.2020 14:45:06

ЗАТОВА СЪДЪТ ОТМЕНЯ РАЗПОРЕДБАТА НА Т. III ОТ МЕТОДИКАТА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОТПРАВНИТЕ ТОЧКИ НА ОЦЕНКА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ (ВИДА И СТЕПЕНТА НА УВРЕЖДАНЕТО) В ПРОЦЕНТИ ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ЧЛ. 63, АЛ.3 ОТ НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА, ИЗМЕНЕНА С ПМС № 152 ОТ 26.07.2018 Г. РЕШЕНИЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО С КАСАЦИОННА ЖАЛБА ПРЕД ПЕТЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В 14-ДНЕВЕН СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Избраха доц. Кунчев за „Лекар на годината“
19.10.2021 10:34:43

Избраха доц. Кунчев за „Лекар на годината“

Доц. д-р Ангел Кунчев е отличен от гилдията за „Лекар на Годината 2021“, съобщиха от ...

Д-р Трифон Вълков: Изпуснахме своя шанс по отношение на ваксинацията, тя трябваше да е факт
19.10.2021 10:13:30

Д-р Трифон Вълков: Изпуснахме своя шанс по отношение на ваксинацията, тя трябваше да е факт

„Не мисля, че проблемът сега е в претоварената система, а в претоварените медици. Да, тя оп ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...