!
Вторник, 16 Април 2024
18
юли
2
 

ВАС отхвърли текстовете в НРД, обвързващи плащането на болниците със заплатите

Понеделник, 18 Юли 2022 | 17:10:23
2

Върховният административен съд спря изпълнението на част от текстовете в Анекса към НРД за медицински дейности 2020-2022, съобщи

Върховният административен съд спря изпълнението на част от текстовете в Анекса към НРД за медицински дейности 2020-2022, съобщи ЦЗПЗ. Става дума за текстовете, с които месечните стойности на здравноосигурителните плащания за лечебните заведения се обвързват с размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти по КТД. Отхвърлени са и текстовете, с които се преразпределят средствата в бюджета на болницата, но ограничават възможността да се получи заплащане в пълен размер на извършената дейност при оказване на болнична медицинска помощ, ако не са правилно преразпределени или надвишават договорените лимити. 

Припомняме, че записването на възнагражденията на персонала в НРД предизвика напрежение в системата и редица организации се обявиха против тази клауза.

Делото е образувано по жалба срещу няколко разпоредби от Анекса на Национално сдружение на частните болници, Сдружение на общинските болници в България, както и други лечебни заведения. Според жалбоподавателите действието на съответните разпоредби може да причини значителни и трудно поправими вреди на болниците и в още по голяма степен на здравноосигурените лица. Според тях има реален и непосредствен риск болниците да бъдат оставени без достатъчен финансов ресурс, което пък ще застраши интересите на пациентите поради невъзможност от страна на лечебните заведения за покриване на останалите разходи, свързани с консумативи, лекарства и т.н. Жалбоподавателите изтъкват още, че макар лечебните заведения да се финансират от НЗОК, това не променя правното им положение на търговци и наричат конкретните текстове „нормативно вмешателство“. Специалният механизъм на финансиране не бил причина държавата да се намесва и да определя по императивен начин правилата на определяне на работната заплата.

ВАС е намерил за основателни исканията за спиране на действието на оспорените разпоредби.

Съдът отбелязва, че с изменението на НРД в оспорените му части се предвижда, от 1 януари 2022 г. се утвърждават месечни стойности на здравноосигурителните плащания за лечебните заведения и се определя размерът на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти като фиксирана част от сумата, отпускана по всяка клинична пътека. Това обаче става чрез преизчисление и допълнително договаряне на конкретните размери в съответствие с Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. ВАС отбелязва и че КТД не е публикуван в регистъра на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“. Отчита се и въведената санкция за несъобразяването с новоустановените правила за разпределение по пера на средствата, отпускани по клинични пътеки от НЗОК, която представлява намаление на заплащаните от Касата суми, въпреки изискването медицинската помощ да се запази в пълния й обем и качество.

„Оспорените в жалбите разпоредби, от една страна преразпределят средствата в бюджета на болницата, а от друга страна ограничават възможността да се получи заплащане в пълен размер на извършената дейност при оказване на болнична медицинска помощ, ако не са правилно преразпределени или надвишават договорените лимити. Поради задължението на лечебните заведения като изпълнители по договори да оказват медицинска помощ на здравноосигурени лица и поради определянето на предварителни стойности за осъществяване на дейността на болниците това би могло да доведе до ограничаване на тяхната дейност. Определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на извършени вече от лечебните заведения дейности и това би довело до настъпване на значителни имуществени вреди за тях“, се казва в определението на ВАС.

От НЗОК и МЗ съобщиха за Zdrave.net, че ще обжалват решението на съда пред петчленен състав на ВАС.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UaSz

Георги 18.07.2022 21:03:06

Време е лекарите да се събудим и да искаме полагащото ни се ...достойни заплати и условия на труд!

Гост 18.07.2022 20:35:24

С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в съдебната система от 1 януари 2022 г. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС). С днешната актуализация възнагражденията на магистратите на върховно ниво от 5465 лв. стават 6012 лв., на апелативно – от 4522 лв. нарастват до 4974 лв., магистратите от СГС, АССГ, спецсъдиите и прокурорите от столицата вече ще получават 4448 лв. вместо 4044 лв. Възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво вече са 4112 лв. (до днес бяха 3738 лв.). Магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура ще получават 3612 лв., вместо 3284 лв., а колегите им от районните съдилища и прокуратури в страната – 3244 лв., вместо сегашните 2949 лв. С ръста на парите за ранг с 10% магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще получават 310 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 430 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 490 лв. За допълнителните възнаграждения за прослужено време в чл. 219 от ЗСВ. Разпоредбата гласи: „На съдиите, прокурорите и следователите върху основното месечно възнаграждение се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна работа като съдия, прокурор и следовател в размер 2 на сто за всяка година трудов стаж, но не повече от 40 на сто“. Задължителното обществено и здравно осигуряване и задължителното застраховане срещу злополука на членовете на ВСС, съдиите, прокурорите и следователите, на съдебните служители, както и на държавните съдебни изпълнители и на съдиите по вписванията са за сметка на бюджета на съдебната власт.


Всичко за коронавируса
Още новини
CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД
16.04.2024 16:58:39

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД

От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и Националното сдружение на ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...