!
Събота, 27 Юли 2024
13
апр
 

ВКС оправда доц. Иванов от ВМА по обвинение за престъпление по служба

Сряда, 13 Април 2022 | 16:59:09


Със свое решение от вчера по наказателно дело от 2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Военно-апелативния съд, като с това оправдава окончателно доц. Андрей Иванов от ВМА по обвинение за престъпление по с

Със свое решение от вчера по наказателно дело от 2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Военно-апелативния съд, като с това оправдава окончателно доц. Андрей Иванов от ВМА по обвинение за престъпление по служба, информират от ВКС.

Делото е образувано по протест срещу въззивното решение, с което е потвърдена присъда от 2 май 2018 г. на Софийския военен съд. С нея подсъдимият Андрей Иванов е признат за невиновен по повдигнатото обвинение за престъпление по служба – за това, че в периода от 10 февруари 2005 г. до 31 декември 2014 г. във Военномедицинската академия (ВМА) в качеството си на длъжностно лице – доцент, началник на Катедра „Образна диагностика“ и началник на Клиника „Компютърна томография и магнитно-резонансна томография“ в МБАЛ – София към ВМА, е превишил правата си и не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за себе си облага (заплати от Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Астра“ АД) и облага за другиго – „Астра“ АД, като от деянието са настъпили неимуществени и имуществени вредни последици за ВМА в размер на 17 865 978,61 лева. Престъплението представлява особено тежък случай и е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, се твърди в обвинението.

Съдебният състав на ВКС обаче приема протеста за неоснователен. Според върховните съдии доц. Иванов „не е годен субект на вмененото му престъпление“, поради което законосъобразно е оправдан от контролираните инстанции, пише в съдебното решение. „Осъществяваната от него дейност по служба, която е предмет на обвинение, не е публична по своя характер, в нея не се съдържат елементи с публично-правен характер, предполагащи реализиране на властнически правомощия“, посочват още съдиите. По естество и съдържание в конкретния случай тя не може да доведе до накърняване на финансовите интереси на ВМА, смятат те. „Касае се за медицинска дейност и ресурс, необходим за реализирането ѝ, а той е бил предмет на договаряне в частно-правни облигационни отношения, по които подсъдимият не е бил страна нито в качеството си на началник на клиника или катедра във ВМА, нито в качеството си на представител на „Астра“ АД“, посочва тричленният състав на съда.

И още: „Осъществяваната от подсъдимия дейност като началник на катедра и като началник на клиника по правило е ръководно-организационна, но не по повод публичен ресурс, а по повод медицинската дейност и в частност – диагностично-лечебната дейност, научно-изследователската и обучителната дейност, развивани в посочените две звена на ВМА. Затова, независимо от длъжностното качество на подсъдимия, той не е годен субект на престъпление по чл. 282 от НК при така предложената от държавното обвинение конструкция на престъпление по служба“, заключават върховните съдии.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tXVP


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...