!
Петък, 19 Април 2024
12
окт
 

ВМА ще се лицензира като център за бъбречни трансплантации

Сряда, 12 Октомври 2022 | 14:19:32


Военномедицинската академия (ВМА) ще стане център за бъбречни трансплантации. Това стана ясно от думите на нейния началник проф. Венцислав Мутафчийски днес. „Добрата новина е, че ВМА е на прага на сключване на договор и лицензиране като ц

Военномедицинската академия (ВМА) ще стане център за бъбречни трансплантации. Това стана ясно от думите на нейния началник проф. Венцислав Мутафчийски днес.

„Добрата новина е, че ВМА е на прага на сключване на договор и лицензиране като център за бъбречни трансплантации. Радостни сме, че можем да дадем този принос в обществото“, коментира генерал-майор Мутафчийски по време на церемонията по отбелязване на Европейския ден на донорството от медици и трансплантирани от екипите на лечебното заведение.

„Дървото на живота” в памет на донорите бе допълнено с имената на петима души, дали през 2022 година шанс за втори живот на тежкоболни пациенти във ВМА, съобщават от пресцентъра на болницата.

„През тази година се навършиха 15 години от първата чернодробна трансплантация във ВМА, 85 са вече направените общо интервенции, като пет са през последните 10 месеца. Сравнително скромен резултат за годината, особено след пандемията, когато имаше още по-голямо забавяне, но това не свали нашия ентусиазъм, напротив. От тази година ВМА вече е с 24-часово дежурство, целогодишно, т.е. когато и да възникне ситуация, ние можем да отговорим. За съжаление, останахме един от последните центрове за трансплантация, коментира още проф. Мутафчийски.

Той изказа своята сърдечна благодарност към близките на донорите и към екипите, без които реализирането на донорските ситуации е невъзможно.

„Да популяризираме огромното значение на донорството и трансплантацията, за да получат българските граждани, чакащи за трансплантация, втори шанс за живот, е наша обща цел. Част от това усилие е и тази ежегодна инициатива на ВМА. Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота чрез органно донорство. Важно е да говорим за донорството, за да могат нуждаещите се от трансплантация български граждани да получат шанс за живот“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който присъства на церемонията.

„Благодаря на ръководството на ВМА и на всички екипи, които са част от този процес, в това число и нашите военнослужещи от Авиобаза „Враждебна”. Този процес безспорно е труден, но с воля, постоянство и с нови съмишленици повече нуждаещи се граждани ще живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот“, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Димитър Стоянов.

„Трансплантациите на черен дроб във ВМА вече са рутинна дейност. Добрите резултати идват благодарение на сплотеността на екипите и ангажираността на всеки един специалист, участващ в процеса. Благодаря за подкрепата на целия колектив на болницата, поклон пред близките на донорите за силата, която намериха да спасим пет човешки живота през настоящата година“, каза проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Неизменна част от повечето донорски ситуации със своята бърза и своевременна реакция са и екипите на Военновъздушните сили на Република България. Партньори и приятели – медици и авиатори, заедно в битката за човешкия живот. И днес пред „Дървото на живота” бяха смелите въздушни асове от Авиобаза „Враждебна” Георги Пешев, капитан Митко Гергов и капитан Любомир Кирилов, които не скриха гордостта си, че участват в една от най-важните задачи към обществото.

„Много хора чакат трансплантация... никой не иска да умира, но ако можеш, умирайки, да помогнеш – помогни, за да живеят други. Благодаря на близките, благодаря на моите професори, които аз наричам татковци и благодарение на които съм жив и здрав вече 15 години“, заяви вторият трансплантиран във ВМА пациент – червената легенда Джони Велинов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t3RY


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...