Понеделник, 18 Януари 2021
14
ян
 

ВУЗФ открива магистратура "Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи"

Четвъртък, 14 Януари 2021 | 11:17:29


Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) открива магистратура "Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи". Иновативната за страната ни програма има за цел да даде знания в областта на организацията, управлението и финансирането на соц

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) открива магистратура "Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи". Иновативната за страната ни програма има за цел да даде знания в областта на организацията, управлението и финансирането на социалните системи, за иновации и предприемачество, оптимизиране на финансирането и възможности за реформиране на социалните системи, посочват от ВУЗ-а.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, а учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са "Управление на социалното осигуряване", "Иновации и предприемачество в социалните системи", "Организация и финансиране на здравна система", "Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване", които да отговарят на световни тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи.

Сред водещите лектори на програмата ще бъде проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Тези, които ще завършат тази магистратура, ще придобият комплекс от знания за цялата осигурителна система. Нашата цел беше да привлечем преподаватели от реалния сектор и да надградим съществуващите към момента програми за обучение, като представим и една картина на актуалните към момента проблеми в сектора“, заяви пред Zdrave.net проф. Димитров. 

Лектори в програмата ще са изтъкнати експерти от областта на социалното и здравното осигуряване като настоящия директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, както и бившият управител на НОИ и социален министър Йордан Христосков, стана още ясно от думите на проф. Димитров. Разговори се водят и с зам.-здравния министър Жени Начева, специалисти от Министерство на здравеопазването, както и университетски преподаватели. Мисля, че ще има един много добър екип като съчетание от академичност и практика, допълни той. Искаме да обхванем проблемите, които ще разглеждаме, от всички страни, а именно организационна, финансова и управленска, отбеляза още той.

Програмата ще засегне и етично-морални аспекти на здравеопазването и другите социални дейности, каза още проф. Димитров.

Кадрите, които завършват тази магистратура, по думите му  биха могли да се реализират в дейностите свързани със социалната политика, в позиции, свързани с управление на човешките ресурси, както и на редица места в системата на лечебните заведения. Екипът от програмата си поставя за цел пълноценен контакт със студентите. Искаме да имаме реален контакт с всеки един от тях. Идеята е да има обратна дискусия, в коята фокус ще са реалните проблеми на социалните системидопълни, проф. Димитров.

Кандидат-студентите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ - vuzf.bg.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FQs%


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи
17.01.2021 11:29:06 Невена Попова

Д-р Стефан Митев: Твърде много хора имат полза от пренебрегването на научните принципи

Д-р Стефан Митев е гастроентеролог, работи в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“. Заедно със с ...

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)
17.01.2021 08:58:16

233 са новозаразените при 4628 теста (Обновена)

233 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 150 от тях са устан ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...