!
Понеделник, 20 Май 2024
27
ноем
8
 

Аркади Шарков:

Важно е, че повече няма да има прехвърляне на средства от болнична помощ към лекарствата

Вторник, 27 Ноември 2018 | 10:35:43
8

"По-доброто и по-качествено здравеопазване няма да дойде от количеството на парите, влети в системата, макар и някои заинтересовани групи да казват, че парите не достигат и само това е проблемът. Напротив - това не е проблемът на една разпробита каца,

"По-доброто и по-качествено здравеопазване няма да дойде от количеството на парите, влети в системата, макар и някои заинтересовани групи да казват, че парите не достигат и само това е проблемът. Напротив - това не е проблемът на една разпробита каца, каквато е Здравната каса, и на една недостатъчно и недобре оптимизирана система, каквато е тази на здравеопазването, колкото повече пари наливаш, толкова по-зле става“. Това каза здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков пред БНР.

Шарков е категоричен, че едно от най-важните неща в сферата е политическата воля и дали правителството би подкрепило непопулярни реформи в различни сектори, които биха накърнили определени интереси.

„Въпросът е дали правителството го е страх. В последните години виждаме, че всеки опит за реформа – добра или лоша, е посрещнат с гръмки протести, заплахи и съответно сътресения, които водят до оставките на ръководните лица в здравеопазването и системата остава такава, каквато е била заварена в началото“, каза той.

По думите му едно от добрите неща е, че парламентът се съгласи да не се допуска повече прехвърлянето на средства от бюджета за болнична помощ в бюджета за лекарства. „Това означава, че каквото е договорено със съсловните организации и с фармабранша, трябва да се спазва. В последните години виждаме нонстоп преливане от едната в другата посока и така болничната и доболничната помощ са ощетявани за сметка на медикаментите“, каза Шарков.

Той подчерта, че за да няма проблем с медикаментите пък е нужно да се проведе прогенеричната политика. Единият плюс на бюджета за 2019 г. бил разделянето на бюджета на лекарствата на подпера, а другият – създаването на разходоефективния модел за медикаменти.

Аркади Шарков подчерта, че високият процент доплащане е в сферата на медикаментите – между 65-70%, и то най-вече при медикаментите, които се отнасят към социалнозначими заболявания като хипертонията. В болничната помощ доплащането било между 15 и 20%, но пък сумите там били много по-големи.

Той заяви, че в България има 720 000 здравнонеосигурени лица, както и че е належащо да се намери решение за групата хора, за които държавата трябва да внася здравни вноски – деца, пенсионери, държавни служители и т.н. „Предизборно никой няма да пипне парите на тези групи, от които реално зависят изборите“, смята той. За здравно неосигурените пък въпросът е дали социалното министерство би предприело някаква стъпка“, каза Шарков.

Шарков очаква през 2019 г. опит за реформа в болничната помощ. Той подчерта, че клиничните пътеки от години не са променяни, което води до много добро финансиране на някои специалности за сметка на други. "Надявам се през 2019-а да бъде продължен опитът за реформи и да не се налага отново да си говорим за актуализация, макар че отново най-вероятно ще се очаква и догодина да се покачи бюджетът - въпросът е как и на базата на данни ли, или просто на базата на това, че парите са изразходени отново неправилно", каза той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s2mR

Потърпевш 27.11.2018 20:43:23

Фамилията Шаркови / дъртият и второто поколение - специалистката по медицинско право и здравният икономист / - хищни хиени, опротивяли на цялата нация и особено на медицинската общност!

Гост 27.11.2018 15:14:09

Този е експерт колкото аз съм кинопродуцент в Холивуд. А възможността за прехвърляне на средства от болнична помощ към лекарствата остава , но това експертите от хоремага на Долно Уйно не могат да схванат, нито са информирани адекватно какво значи.

Гост 27.11.2018 12:52:42

Този е абсолютен лаладжия и празнодумец. Хабер си няма, но се изказва "авторитетно.

Компетентен 27.11.2018 11:07:48

Другарят говори за реформи , политически цени, непопулярни мерки и опит за реформи в болничната помощ,само дето не казва ясно какво точно трябва да се направи , в смисъл на оптимизация, а то се състои освен в неизбежното повишение на здравната вноска и реалното осигуряване на държавните контингенти, в подбора на онези 150 болници, с които НЗОК трябва да работи, измежду наличните 340. Иначе няма да стане ,само идиот не би го разбрал .

Гост 27.11.2018 15:33:31

То и ти си другар с ватенка , щом повтаряш глупостите на тиквите. Намаляването на броя на болниците с договор с НЗОК всъщност нарушава правата на пациентите за избор на медицински изпълнител, а не на болниците. Това са ВълкоЧервенкови идеи за купонна система с ограничено ползване на медицинска помощ по списък на БКП/ГЕРБ/БСП за да има равен залък за всички тоест равна мизерия за всички. Дано доживеете момента (скоро) когато ще бъдете допуснати да влизате само в 1-2 болници на НЗОК без доплащане ,а останалите 200 болници ще плащате кеш здраво. Защото няма да са към НЗОК. Това си пожелавате реално в омразата си към частния медицински сектор .Сами си го начуквате всеки ден с простотията си.

Компетентен 27.11.2018 18:57:04

Драги приятелю ! Няма проблем всички болници да са частни . Но ако са 150,а парите повече, ще могат да обслужват клиентите само срещу това,що НЗОК им плаща, понеже цените ще се вдигнат, а излишните хоспитализации ще отпаднат . Те са поне 500 000 годишно.

Гост 27.11.2018 13:58:46

От къде на къде ще се вдигат здравните вноски на около 1900000 души, за да се ползват от 7000000 и то равнопоставено?! Социалнонеосигурени мутри, пенсионери - милионери от ДС и масонство, държавни служители - милионери и др. подобни ще продължават да не плащат, но ще ползват, и то по най-най-скъпите клинични пътеки и зад граница. А въобще защо трябва да има клинични пътеки, това недомислие, създадено, за да се източва "общ"-ия здравен фонд?! 340 срещу 150 болници са също неравнопоставени и до кога?!

Гост 27.11.2018 15:24:11

Дали ще са клинични пътеки(КП) или диагностично-свързани групи( ДСГ) ИЗОБЩО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Даже втория тип трябва да е базово С 3 ПЪТИ с по-високо финансиране за да функционира. Изобщо не сте разбрали тези термини. А и броят на болниците няма значение след като обслужват константата 7 милиона. А иначе е така -7 милиона не могат да ползват вноски на 1.9 милиона и то символични вноски на 1.9 милиона и да искат нормално здравеопазване. Но при комунистическото недоносче тип Семашко здравеопазването е просто виртуално -който оцелее - оцелее. А чакащите на безплатното се увеличават


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...