Сряда, 01 Декември 2021
27
ноем
8
 

Аркади Шарков:

Важно е, че повече няма да има прехвърляне на средства от болнична помощ към лекарствата

Вторник, 27 Ноември 2018 | 10:35:43
8

"По-доброто и по-качествено здравеопазване няма да дойде от количеството на парите, влети в системата, макар и някои заинтересовани групи да казват, че парите не достигат и само това е проблемът. Напротив - това не е проблемът на една разпробита каца,

"По-доброто и по-качествено здравеопазване няма да дойде от количеството на парите, влети в системата, макар и някои заинтересовани групи да казват, че парите не достигат и само това е проблемът. Напротив - това не е проблемът на една разпробита каца, каквато е Здравната каса, и на една недостатъчно и недобре оптимизирана система, каквато е тази на здравеопазването, колкото повече пари наливаш, толкова по-зле става“. Това каза здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков пред БНР.

Шарков е категоричен, че едно от най-важните неща в сферата е политическата воля и дали правителството би подкрепило непопулярни реформи в различни сектори, които биха накърнили определени интереси.

„Въпросът е дали правителството го е страх. В последните години виждаме, че всеки опит за реформа – добра или лоша, е посрещнат с гръмки протести, заплахи и съответно сътресения, които водят до оставките на ръководните лица в здравеопазването и системата остава такава, каквато е била заварена в началото“, каза той.

По думите му едно от добрите неща е, че парламентът се съгласи да не се допуска повече прехвърлянето на средства от бюджета за болнична помощ в бюджета за лекарства. „Това означава, че каквото е договорено със съсловните организации и с фармабранша, трябва да се спазва. В последните години виждаме нонстоп преливане от едната в другата посока и така болничната и доболничната помощ са ощетявани за сметка на медикаментите“, каза Шарков.

Той подчерта, че за да няма проблем с медикаментите пък е нужно да се проведе прогенеричната политика. Единият плюс на бюджета за 2019 г. бил разделянето на бюджета на лекарствата на подпера, а другият – създаването на разходоефективния модел за медикаменти.

Аркади Шарков подчерта, че високият процент доплащане е в сферата на медикаментите – между 65-70%, и то най-вече при медикаментите, които се отнасят към социалнозначими заболявания като хипертонията. В болничната помощ доплащането било между 15 и 20%, но пък сумите там били много по-големи.

Той заяви, че в България има 720 000 здравнонеосигурени лица, както и че е належащо да се намери решение за групата хора, за които държавата трябва да внася здравни вноски – деца, пенсионери, държавни служители и т.н. „Предизборно никой няма да пипне парите на тези групи, от които реално зависят изборите“, смята той. За здравно неосигурените пък въпросът е дали социалното министерство би предприело някаква стъпка“, каза Шарков.

Шарков очаква през 2019 г. опит за реформа в болничната помощ. Той подчерта, че клиничните пътеки от години не са променяни, което води до много добро финансиране на някои специалности за сметка на други. "Надявам се през 2019-а да бъде продължен опитът за реформи и да не се налага отново да си говорим за актуализация, макар че отново най-вероятно ще се очаква и догодина да се покачи бюджетът - въпросът е как и на базата на данни ли, или просто на базата на това, че парите са изразходени отново неправилно", каза той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JEDx

Потърпевш 27.11.2018 20:43:23

Фамилията Шаркови / дъртият и второто поколение - специалистката по медицинско право и здравният икономист / - хищни хиени, опротивяли на цялата нация и особено на медицинската общност!

Гост 27.11.2018 15:14:09

Този е експерт колкото аз съм кинопродуцент в Холивуд. А възможността за прехвърляне на средства от болнична помощ към лекарствата остава , но това 'експертите' от хоремага на Долно Уйно не могат да схванат, нито са информирани адекватно какво значи.

Гост 27.11.2018 12:52:42

Този е абсолютен лаладжия и празнодумец. Хабер си няма, но се изказва "авторитетно.

Компетентен 27.11.2018 11:07:48

Другарят говори за реформи , политически цени, непопулярни мерки и опит за реформи в болничната помощ,само дето не казва ясно какво точно трябва да се направи , в смисъл на оптимизация, а то се състои освен в неизбежното повишение на здравната вноска и реалното осигуряване на държавните контингенти, в подбора на онези 150 болници, с които НЗОК трябва да работи, измежду наличните 340. Иначе няма да стане ,само идиот не би го разбрал .

Гост 27.11.2018 15:33:31

То и ти си другар с ватенка , щом повтаряш глупостите на тиквите. Намаляването на броя на болниците с договор с НЗОК всъщност нарушава правата на пациентите за избор на медицински изпълнител, а не на болниците. Това са ВълкоЧервенкови идеи за купонна система с ограничено ползване на медицинска помощ по списък на БКП/ГЕРБ/БСП за да има равен залък за всички тоест равна мизерия за всички. Дано доживеете момента (скоро) когато ще бъдете допуснати да влизате само в 1-2 болници на НЗОК без доплащане ,а останалите 200 болници ще плащате кеш здраво. Защото няма да са към НЗОК. Това си пожелавате реално в омразата си към частния медицински сектор .Сами си го начуквате всеки ден с простотията си.

Компетентен 27.11.2018 18:57:04

Драги приятелю ! Няма проблем всички болници да са частни . Но ако са 150,а парите повече, ще могат да обслужват клиентите само срещу това,що НЗОК им плаща, понеже цените ще се вдигнат, а излишните хоспитализации ще отпаднат . Те са поне 500 000 годишно.

Гост 27.11.2018 13:58:46

От къде на къде ще се вдигат здравните вноски на около 1900000 души, за да се ползват от 7000000 и то равнопоставено?! Социалнонеосигурени мутри, пенсионери - милионери от ДС и масонство, държавни служители - милионери и др. подобни ще продължават да не плащат, но ще ползват, и то по най-най-скъпите клинични пътеки и зад граница. А въобще защо трябва да има клинични пътеки, това недомислие, създадено, за да се източва "общ"-ия здравен фонд?! 340 срещу 150 болници са също неравнопоставени и до кога?!

Гост 27.11.2018 15:24:11

Дали ще са клинични пътеки(КП) или диагностично-свързани групи( ДСГ) ИЗОБЩО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Даже втория тип трябва да е базово С 3 ПЪТИ с по-високо финансиране за да функционира. Изобщо не сте разбрали тези термини. А и броят на болниците няма значение след като обслужват константата 7 милиона. А иначе е така -7 милиона не могат да ползват вноски на 1.9 милиона и то символични вноски на 1.9 милиона и да искат нормално здравеопазване. Но при комунистическото недоносче тип Семашко 'здравеопазването' е просто виртуално -който оцелее - оцелее. А чакащите на безплатното се увеличават


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...