Неделя, 20 Септември 2020
10
февр
2
 

Варненският апелативен съд оправда лекарка от МБАЛ-Ямбол за смъртта на дете

Понеделник, 10 Февруари 2020 | 17:56:26
2

Апелативен съд-Варна оправда ямболска лекарка за смъртта на дете, съобщиха от пресцентъра на съда. Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015г., с която й е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от

Апелативен съд-Варна оправда ямболска лекарка за смъртта на дете, съобщиха от пресцентъра на съда. Въззивната инстанция отмени осъдителната присъда на Сливенския окръжен съд от 2015г., с която й е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години.

Апелативният съд призна за невинна д-р Славка К. за това, че на 20 април 2010 г. поради немарливо изпълнение на медицинска професия, в качеството си на лекар и началник на Детското отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в гр. Ямбол, е причинила смъртта на дете на 1 г. и 8 месеца. Подсъдимата е била лишена от правото да упражнява лекарска професия в продължение на две години. Втората инстанция отмени присъдата и за нарушения на Закона за здравето, Кодекса за професионална етика на лекарите в България и Закона за здравното осигуряване. Отхвърлени бяха предявените от двамата родители, в качеството им на гражданските ищци, искове за общо 200 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди.

Апелативният съд приобщи заключенията по назначената от него комплексна петорна съдебно-медицинска експертиза. Тя трябваше да отговори на седем въпроса, с цел да се изясни оказана ли е необходимата медицинска помощ на Александра Д., спазени ли са медицинските правила и адекватни ли са предприетите действия от страна на лекуващите лекари, както и каква е причината за смъртта на момичето.

От материалите по делото е видно, че заболяването на Александра е започнало като банална вирусна инфекция на горните дихателни пътища, диагностицирана три дни по-рано – на 17 април. На 20 април 2010 г. детето е повишило температура докато било на детска градина. След преглед от общопрактикуващ лекар е насочено за домашно лечение. В ранния следобед състоянието му рязко се влошило. То било повторно прегледано от общопрактикуващия лекар, който препоръчал спешна хоспитализация. Около два часа след началото на престоя си в детското отделение на ямболската болница, Александра починала.

В днешното заседание бяха изслушани вещите лица. От заключенията им става ясно, че смъртта на Александра Д. е настъпила след остра бактериална инфекция, довела до епиглотит (възпаление на надгръклянника) и съседните тъкани, които предизвикали дихателна, сърдечна недостатъчност и мозъчен оток. Експертите правят извод, че извършените действия в детското отделение като цяло са били правилни, а помощта на реанимационния екип е била напълно адекватна и в унисон с протоколите за действие. Петте вещи лица изтъкнаха мълниеносното протичане на бактериалната инфекция и високата смъртност при това заболяване (остър епиглотит). Те изказаха мнение, че теоретично детето би имало по-големи шансове за живот при по-рано извършена интубация, но състоянието му е било толкова влошено и с толкова променени показатели, че нищо не е могло да се направи.

Делото се гледа от Апелативен съд-Варна, поради невъзможност на Апелативен съд-Бургас да сформира състав. Всички съдии са си направили отвод, тъй като са участвали в съставите по предходните въззивни производства. На два пъти ВКС е отменял постановените решения и е връщал делото за ново разглеждане. Решението на Варненския апелативен съд, с което се отменя присъдата на Сливенския окръжен съд и д-р Славка К. е призната за невинна, подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*A2Z

БЛС-Въоръжено Крило 11.02.2020 09:51:18

Смъртността от остър епиглотит в САЩ е 0.89% общо взето 1 дете на 100 заболели ще си отиде независимо от действията на лекарите ,независимо от нивото на подготвеност и реакция на здравната система. Това е за развитите държави с развита медицина. Правете си изводите какъв е процента в нефинансирани здравни системи като кочинката на Баце. И на фона на това мизерно финансиране върви отвратителна и опасна тенденция в тази кочинка лекарите да бъдат съдени за заболявания ,за които има сериозни нива на естествена смъртност и непреодолимост.

Гост 10.02.2020 18:03:31

браво на съда


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...