Петък, 18 Септември 2020
10
ян
2
 

Нова наредба на МЗ, МП и МВР

Вдигат заплащането за аутопсия от 120 лв. на 320 лв.

Фиксират се пределни цени на допълнителните дейности, МЗ дава 2,5 млн.лв. за съдебномедицинските структури

Петък, 10 Януари 2020 | 13:17:15 Невена Попова
2

Съдебномедицинските структура у нас работят в трудни условия, зплащането е ниско,   липсва интерес към специалността. Всичко това налага промяна в действащата нормативна уредба. Това се посочва в мотивите към проект на  Наредба за измене

Съдебномедицинските структура у нас работят в трудни условия, зплащането е ниско,   липсва интерес към специалността. Всичко това налага промяна в действащата нормативна уредба. Това се посочва в мотивите към проект на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба No 2 от 2011 г. за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения.п Вносители са министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на правосъдието Данаил Кирилов и на вътрешните работи Младен Маринов.

„Съгласно чл. 30 и чл. 31, ал. 1 от посочената наредба разходите за 1 съдебномедицинска експертиза на труп – аутопсия,  възлизат на „до 120 лева“, като в тях са включени режийни разходи (ток, вода, климатизация, вентилация и т.н.), разходи за медицински консумативи (ръкавици, престилки, калцуни, контейнери, чували и т.н.), транспорт, кактои за извършени изследвания (за определяне на съдържание на наркотици в урината и на алкохол в кръвта, за определяне на кръвни групи , хистологични изследванияи др.)“, отбелязват те.

Анализът на данните за постъпилите приходи от аутопсионна дейност сочат, че за периода 2011 г. –2018 г. са издавани план сметки за разходите по чл. 30 от наредбата, които не са покривали изцяло направените от лечебните заведения разходи. Заложеното в наредбата нормативно ограничаване на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия, води до отрицателни финансови резултати за сьдебномедицинските структури в страната, което от своя страна създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения, в които са разположени“, се казва още  в мотивите към проектонаредбата. Освен това, според вносителите, посочената сума не отчита труда на участващия в процеса по аутопсията помощен персонал, нито позволява коректно остойностяване на отделните компоненти на разходите.

В структурата на съдебната медицина в Република България са сформирани 31 отделения/клиники и катедри, позиционирани в университетски и областни болници. В момента в страната работят около 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина”, като една не малка част от тях са в пенсионна възраст. В страната има области в които няма специалисти по съдебна медицина, което налага при нужда да бъдат командировани от други области. В 12 областни съдебномедицински структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки за специалисти по съдебна медицина в страната са седем.

За оптимално съществуване на структурите по съдебна медицина в страната са необходими около 20 нови щатни бройки за лекари. Специализиращите тази специалност лекари в момента са 7 души, което е недостатъчно за покриване нуждите от специалисти след приключване срока на специализацията им. Ниско е заплащането и на помощния съдебномедицински персонал в страната (лаборанти, санитари, препаратори и помощник химици), без които е невъзможно да се осъществи качествена експертиза, сочат обобщени данни на МЗ.

Затрудненото финансово състояние на съдебномедицинските структури ще продължава да прави специалността „Съдебна медицина“ неатрактивна и нежелана от младите лекарите в страната, категорични са от МЗ, МП и МВР.

С предложените промени се цели да бъде преустановено ощетяването на лечебните заведения, в които са разкрити структури по съдебна медицина, което би се постигнало с актуализиране и осъвременяване на стойносттана разходите за извършване на съдебномедицинска експертиза на труп. Така възложителите на аутопсии – МВР и  Прокуратурата на Република България) ще отчитат с издаден счетоводен аргумент разходи, които са изцяло административно регулирани, се посочва още в мотивите към документа.

В приложението към наредбата се посочват и пределните размери на преките разходи – до 235 лв., на непреките – до 85 лв., и до 23,75 лв. на час труд на помощния персонал при максимално допустима продължителност от 4 ч. за аутопсия. Отделно от това възложителите ще заплащат по определени цени стойността на поисканите експертизи – токсикологични, химически, ДНК – анализ и т.н.   

Тези мерки ще доведат до стабилизиране на структурите по съдебна медицина в страната и ще направят специалността „Съдебна медицина“ по-атрактивна и желана от младите лекарите в страната, смятат вносителите.

Финансовите средства, необходими за прилагане на проекта на наредбата за периода 2020-2022 г. са в размер на 2 532 000 лв., тази сума МЗ ще предостави на лечебните заведения и съдебномедицинските структури за модернизирането им.

Проектът е публикуван на електронната страница на МЗ за обществено обсъждане, което започва на 11 януари и ще продължи до 9 февруари т.г. С пълния текст можете да се запознаете тук:  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eDsB

Ивайло 11.01.2020 11:11:14

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Коментатор 10.01.2020 17:14:38

Поредните глупост. Само централно финансиране ще реши проблема. Ако няма случаи кой ще плаща режийни, заплати, осигуровки, материална поддръжка и т.н.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври
18.09.2020 12:35:22

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври

„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но ...

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар
18.09.2020 11:49:22

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар

УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик е поставено под 24- часова карантина по разпореждане на РЗИ-Паз ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...