!
Сряда, 17 Април 2024
10
ян
2
 

Нова наредба на МЗ, МП и МВР

Вдигат заплащането за аутопсия от 120 лв. на 320 лв.

Фиксират се пределни цени на допълнителните дейности, МЗ дава 2,5 млн.лв. за съдебномедицинските структури

Петък, 10 Януари 2020 | 13:17:15 Невена Попова
2

Съдебномедицинските структура у нас работят в трудни условия, зплащането е ниско,   липсва интерес към специалността. Всичко това налага промяна в действащата нормативна уредба. Това се посочва в мотивите към проект на  Наредба за измене

Съдебномедицинските структура у нас работят в трудни условия, зплащането е ниско,   липсва интерес към специалността. Всичко това налага промяна в действащата нормативна уредба. Това се посочва в мотивите към проект на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба No 2 от 2011 г. за условията и реда за извършване на съдебномедицинските, съдебнопсихиатричните и съдебнопсихологичните експертизи, включително и за заплащането на разходите на лечебните заведения.п Вносители са министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на правосъдието Данаил Кирилов и на вътрешните работи Младен Маринов.

„Съгласно чл. 30 и чл. 31, ал. 1 от посочената наредба разходите за 1 съдебномедицинска експертиза на труп – аутопсия,  възлизат на „до 120 лева“, като в тях са включени режийни разходи (ток, вода, климатизация, вентилация и т.н.), разходи за медицински консумативи (ръкавици, престилки, калцуни, контейнери, чували и т.н.), транспорт, кактои за извършени изследвания (за определяне на съдържание на наркотици в урината и на алкохол в кръвта, за определяне на кръвни групи , хистологични изследванияи др.)“, отбелязват те.

Анализът на данните за постъпилите приходи от аутопсионна дейност сочат, че за периода 2011 г. –2018 г. са издавани план сметки за разходите по чл. 30 от наредбата, които не са покривали изцяло направените от лечебните заведения разходи. Заложеното в наредбата нормативно ограничаване на размера на разходите до 120 лв. за една аутопсия, води до отрицателни финансови резултати за сьдебномедицинските структури в страната, което от своя страна създава значителни финансови затруднения за лечебните заведения, в които са разположени“, се казва още  в мотивите към проектонаредбата. Освен това, според вносителите, посочената сума не отчита труда на участващия в процеса по аутопсията помощен персонал, нито позволява коректно остойностяване на отделните компоненти на разходите.

В структурата на съдебната медицина в Република България са сформирани 31 отделения/клиники и катедри, позиционирани в университетски и областни болници. В момента в страната работят около 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина”, като една не малка част от тях са в пенсионна възраст. В страната има области в които няма специалисти по съдебна медицина, което налага при нужда да бъдат командировани от други области. В 12 областни съдебномедицински структури работи само по един съдебен лекар. Незаетите щатни бройки за специалисти по съдебна медицина в страната са седем.

За оптимално съществуване на структурите по съдебна медицина в страната са необходими около 20 нови щатни бройки за лекари. Специализиращите тази специалност лекари в момента са 7 души, което е недостатъчно за покриване нуждите от специалисти след приключване срока на специализацията им. Ниско е заплащането и на помощния съдебномедицински персонал в страната (лаборанти, санитари, препаратори и помощник химици), без които е невъзможно да се осъществи качествена експертиза, сочат обобщени данни на МЗ.

Затрудненото финансово състояние на съдебномедицинските структури ще продължава да прави специалността „Съдебна медицина“ неатрактивна и нежелана от младите лекарите в страната, категорични са от МЗ, МП и МВР.

С предложените промени се цели да бъде преустановено ощетяването на лечебните заведения, в които са разкрити структури по съдебна медицина, което би се постигнало с актуализиране и осъвременяване на стойносттана разходите за извършване на съдебномедицинска експертиза на труп. Така възложителите на аутопсии – МВР и  Прокуратурата на Република България) ще отчитат с издаден счетоводен аргумент разходи, които са изцяло административно регулирани, се посочва още в мотивите към документа.

В приложението към наредбата се посочват и пределните размери на преките разходи – до 235 лв., на непреките – до 85 лв., и до 23,75 лв. на час труд на помощния персонал при максимално допустима продължителност от 4 ч. за аутопсия. Отделно от това възложителите ще заплащат по определени цени стойността на поисканите експертизи – токсикологични, химически, ДНК – анализ и т.н.   

Тези мерки ще доведат до стабилизиране на структурите по съдебна медицина в страната и ще направят специалността „Съдебна медицина“ по-атрактивна и желана от младите лекарите в страната, смятат вносителите.

Финансовите средства, необходими за прилагане на проекта на наредбата за периода 2020-2022 г. са в размер на 2 532 000 лв., тази сума МЗ ще предостави на лечебните заведения и съдебномедицинските структури за модернизирането им.

Проектът е публикуван на електронната страница на МЗ за обществено обсъждане, което започва на 11 януари и ще продължи до 9 февруари т.г. С пълния текст можете да се запознаете тук:  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%K@y

Ивайло 11.01.2020 11:11:14

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Коментатор 10.01.2020 17:14:38

Поредните глупост. Само централно финансиране ще реши проблема. Ако няма случаи кой ще плаща режийни, заплати, осигуровки, материална поддръжка и т.н.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...