!
Събота, 27 Юли 2024
21
февр
 

Великобритания е изправена пред драматичен срив на психиатричната помощ

1,6 млн. британци чакат специализирано лечение, други 8 млн. не могат да влязат в списъка на чакащите

Понеделник, 21 Февруари 2022 | 16:34:28


Милиони пациенти в Англия са изправени пред опасността от дълго чакане за психиатричен преглед и консултация и това може да се окаже фатално за тях, освен ако министрите спешно не изготвят план за възстановяване и справяне с „втората пандеми

Милиони пациенти в Англия са изправени пред опасността от дълго чакане за психиатричен преглед и консултация и това може да се окаже фатално за тях, освен ако министрите спешно не изготвят план за възстановяване и справяне с „втората пандемия“ след COVID, каквато вече се очертава с нарастващия брой депресии, тревожност, психози и хранителни разстройства. За това предупредиха лекари от Националната здравна служба NHS и лидери в областта на общественото здраве, пише The Guardian.

Кризата с COVID предизвика драматично нарастване на броя на хората, които имат проблеми с психичното здраве – 1,6 млн. британци чакат специализирано лечение, а други 8 млн. не могат да влязат в списъка на чакащите, но имат необходимост от подкрепа, смятат ръководителите на Конфедерацията на NHS и Кралския колеж на психиатрите.

В някои части на страната

специализираните служби за психично здраве са толкова претоварени, че „връщат обратно“ дори най-сериозните случаи

на пациенти, изложени на риск от самоубийство, самонараняване и самоналожен глад. Те ги препращат отново към личните лекари, които са ги насочили и в резултат на това някои пациенти може да умрат, предупреждават психиатри.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид призна, че депресивните разстройства са се удвоили от началото на пандемията, а той самият е изправен пред натиск бързо да разработи „всеобхватен план“, за да отговори на растящото търсене на психичноздравни услуги в страната.

Това признание идва, след като наскоро бе публикуван дългоочакваният план за възстановяване на изоставането при плановите хирургични операции.

Тези дни Матю Тейлър, главен изпълнителен директор на Конфедерацията на NHS, която представлява цялата здравна система в Англия, алармира с тежка прогноза: „Предвижданията ни показват, че 10 млн. души в Англия, включително 1,5 млн. деца и тийнейджъри, ще се нуждаят от нова или допълнителна подкрепа за своето психично здраве през следващите 3 до 5 години. Затова не е чудно, че здравните лидери нарекоха това, което се случва, „втора пандемия“.

Национална криза от такъв мащаб заслужава целенасочено и продължително внимание от страна на правителството“

Конфедерацията на NHS призовава за разширяване на имотите на NHS, които да служат като бази за специализирани психиатрични грижи, както и за намиране на стимули, които да улеснят набирането на персонал като част от план за възстановяване.

Едно от всеки 10 работни места за консултант психиатър сега е свободно.

Д-р Адриан Джеймс, президент на Кралския колеж по психиатрия, бе категоричен, че има остра нужда от спешен и финансово гарантиран план за възстановяване на психичното здраве,

подкрепен от дългосрочен план за работната сила в сектора.

„Милиони деца, млади хора и възрастни търсят помощ от служби за психично здраве, които са претоварени и не разполагат с достатъчни ресурси. Положението е критично. Правителството не може да си позволи повече да пренебрегва възстановяването на психичното здраве“, каза той.

Здравните лидери също вярват, че ключов елемент от плана за възстановяване трябва да включва фокус върху предоставянето на ранна подкрепа за деца и млади хора с психични проблеми.

От началото на пандемията досега има

72% увеличение на децата и тийнейджърите, насочени за спешна помощ при хранителни разстройства, и 52% ръст на спешните насочвания за лица под 18 години към кризисни интервенции.

Един семеен лекар в Хертфордшир, д-р Дейвид Търнър, казва, че е толкова загрижен за ситуацията, че е избрал да говори публично за първи път в 25-годишната си кариера.

„Аз и много други общопрактикуващи лекари смятаме, че проблемът е станал критичен и е само въпрос на време дете с такъв проблем да умре“, сподели той.

По думите на лекаря достъпът до услуги за психично здраве на деца и юноши (CAMHS) „никога не е бил страхотен преди COVID, но сега е ужасяващ“. Според него двойният удар от скока в търсенето и недостатъчните инвестиции в CAMHS излага пациентите на риск. Като „особено опасна“ определи д-р Търнър новата тенденция CAMHS

да връща пациентите със сериозни психични разстройства при общопрактикуващите лекари, които са ги насочили за специализирано лечение.

Това означава, че се разчита на личните лекари да извършват ежеседмични проверки на теглото и кръвни изследвания и да наблюдават жизненоважни органи на пациенти с анорексия нервоза, някои от които са изложени на риск от самонараняване, самоубийство или самоналожен глад. „Не сме преминали обучение в тази специализирана област“, коментира той.

Д-р Фил Мур, общопрактикуващ лекар и председател на Групата за психично здраве, затруднения в ученето и аутизъм на Конфедерацията на NHS, също сподели, че е загрижен от нарастващото изоставане в грижите, което може да доведе до „влошаване на пациентите до точката на криза“.

„Никой клиницист не иска да види това да се случи. Това беше проблем преди COVID, но сега нещата са много по-зле“, категоричен е д-р Мур.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XrNR


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...