Петък, 27 Ноември 2020
01
февр
 

След Brexit:

Великобритания очаква рязък спад на клиничните проучвания

Фармасекторът осигурява годишно 3,55 млрд.долара и 47 500 работни места на Острова

Събота, 01 Февруари 2020 | 10:23:50


През 2023 г. най-добрите британски изследователи на лекарства ще са напуснали страната, броят на клиничните изпитвания във Великобритания ще е намалял драстично, а британската нация, дългогодишен световен лидер във фармацевтичното развитие и иновации щ

През 2023 г. най-добрите британски изследователи на лекарства ще са напуснали страната, броят на клиничните изпитвания във Великобритания ще е намалял драстично, а британската нация, дългогодишен световен лидер във фармацевтичното развитие и иновации ще напредва към бъдещето в бавната лента на движение. Това е най-лошият сценарий, прогнозиран от учени и експерти в индустрията след Brexit. който според тях може да лиши страната от ролята й на лидер в Европа в проучванията върху лекарства. Така Агенция Ройтерс коментира в анализ  последиците за медицината и здравеопазването от излизането на Великобритания от ЕС, което вече е факт.

Д-р Памела Киърнс, професор по детска онкология в Университета в Бирмингам, се притеснява, че с течение на времето Великобритания ще изгуби много от позициите си, по-специално в областта на лекарствата за редки болести и онкологични заболявания в детска възраст - област, в която често се налага международно сътрудничество и набиране на достатъчно пациенти от цяла Европа.

„Би било истинска загуба за децата в нашата страна, ако не бяхме част от тези мрежи“, каза тя пред Ройтерс. „Това ще ни изведе в неизгодно положение“, допълни специалистката. Университетът на проф. Киърнс спонсорира изпитанието BEACON Neuroblastoma, провеждано като модел за сътрудничество, но този тип проект може да бъде застрашен след излизането на Великобритания от ЕС и преходния период, който продължава до края на 2020 г. При настоящия дизайн на клиничното проучване се тества комбинация от лекарства за  рядък вид агресивен рак в детската възраст. То се финансира честично от европейски групи и се апробира върху пациенти от целия континент.

Проф. Киърнс уверява, че нейният екип, като план за извънредни ситуации след Brexit, е избрал законен представител в рамките на ЕС  в Дъблин, който би могъл да им позволи да продължат да играят ключова роля в изпитванията, както и да бъдат дистрибутор на ЕС за доставка на лекарства за пациенти.  все пак всички тези стъпки могат да помогнат в дългосрочен план само ако Обединеното кралство синхронизира нормите си и постигне пълно съответствие с регламентите на ЕС за научни изследвания.

Тези дни Брюксел оповести, че стартира нов портал и база данни, които ще помогнат за координирането на дизайна, събирането на данни и надзора на общоевропейските проучвания - система, от която Великобритания вероятно ще бъде изключена, след като напълно напусне блока в края на 2020 г.

Някои ръководители на компании твърдят обаче, че опасенията от загуби за Великобритания са твърде песимистични и страната може в действителност да развива блестящо тези дейности както преди при една гъвкава система за разработване и одобрение на медикаменти, която все още не е факт в 27 държави от ЕС.

Притесненията на проф. Киърнс се подкрепят и от Британската организация за фармацевтична индустрия ABPI, която предупреждава за изтичане на мозъци от сектор, който допринася за влизането на 2,7 милиарда паунда (3,55 милиарда долара) в британската икономиката и около 47 500 работни места в нея.

„Без възможността да повлияят на дизайна на изследователски програми, вероятно водещите изследователи ще се преместят от Обединеното кралство и тази загуба на световно признати и висококвалифицирани изследователи ще подкопае драстично изследователската база на страната“, се казва в официална позиция на на ABPI.

Не само Обединеното кралство обаче е изправено пред такива рискове, категорични са експертите. Европейският съюз е в състояние да загуби знанията на държава, която през последните 10 години е давала средно 28% от заявленията за клинични изпитвания в ЕС. Великобритания е водеща в Европа в ранните фази - I и II на клиничните изпитвания, с особен принос в изследванията за рака.

Експертите от фарминдустрията - от академични авторитети до ръководители на практически структури са единодушни, че най-добрият начин за ограничаване на потенциалните щети от двете страни е законодателството на Великобритания да остане тясно приведено в съответствие с правилата на ЕС, за да могат изследователите да поддържат сътрудничеството и да предотвратят дублирането на разходи и документация, ако има две отделни регулаторни системи.

„След Brexit, клиничните изпитвания ще продължат да бъдат одобрявани на национално ниво, като ще се провеждат в съответствие с международните стандарти. Решени сме да запазим позицията на Обединеното кралство като едно от най-добрите места в световен мащаб за провеждане на клинични изпитвания“, заяви правителството на страната. Водещата роля на Великобритания в разработването на лекарства се подкрепя от изследователските й групи, които обединяват болници, финансирани с публично финансиране, топ университети като Оксфорд и Кеймбридж и големи фармакомпании като AstraZeneca и GSK.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qezk


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...

МЗ създава план със здравна помощ през целия живот
27.11.2020 17:15:47 Полина Тодорова

МЗ създава план със здравна помощ през целия живот

Министерство на здравеопазването работи по създаването на план, в който да се заложат конкретни с ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...