!
Събота, 27 Юли 2024
10
ян
 

Великобритания: Частният здравен сектор подава ръка на NHS заради кризата с омикрон

Пациенти, които се нуждаят от онкологични операции, ще се лекуват в частни болници заради претоварената държавна здравна система

Понеделник, 10 Януари 2022 | 16:00:29


От днес във Великобритания действа разпореждане, което поставя най-големите частни здравни компании в повишена готовност за предоставяне на важни лечения като хирургични операции на ракови заболявания, в случай че заради варианта омикрон болниците на Н

От днес във Великобритания действа разпореждане, което поставя най-големите частни здравни компании в повишена готовност за предоставяне на важни лечения като хирургични операции на ракови заболявания, в случай че заради варианта омикрон болниците на Националната здравна служба NHS в Англия се окажат в невъзможност да приемат повече пациенти, предаде Ройтерс.

Броят на смъртните случаи в Обединеното кралство от пандемията COVID-19 вече възлиза на 150 154, което е седмият най-лош официален брой на починали от COVID в света след САЩ, Бразилия, Индия, Русия, Мексико и Перу, отбелязва агенцията.

Въпреки тежката ситуация британският премиер Борис Джонсън се въздържа от пълен локдаун, а здравният министър Саджид Джавид разпореди на Националната здравна служба да сключи 3-месечни договори с частни здравни компании, за да имат възможност пациентите да получават необходимото им лечение като онкологични операции в други лечебни заведения.

„Милиони пациенти вече са получили изследвания и лечение по-бързо благодарение на договори с независими доставчици“, коментира Дейвид Сломан, главен оперативен директор на NHS в Англия и директор по случаите на инциденти с COVID.

„Таза договореност също така поставя независими доставчици на здравеопазване в готовност, за да могат да предоставят допълнителна помощ, ако болниците се сблъскат с неустойчиви нива на хоспитализация или отсъствия на персонал“, допълни Сломан. Споразумението включва най-големите частни доставчици на медицински услуги - Practice Plus Group, Spire Healthcare, Nuffield Health, Circle Health Group, Ramsay Health Care UK, Healthcare Management Trust, One Healthcare, Horder Healthcare, Aspen Healthcare и KIMS Hospital, съобщи NHS.

Главният изпълнителен директор на Circle Паоло Пиери каза, че още от първата вълна на COVID през март 2020 г. болниците са подкрепили NHS, като са поели спешни, животоспасяващи операции и лечения на над 400 000 пациенти на NHS.

„Готови сме да подкрепим NHS в момент на нужда“, каза Пиери.

Компанията Spire поясни, че окончателните подробности за новия й договор все още подлежат на допълнително уточнение, след което услугите ще бъдат договорени.

Сделката изтича на 31 март. „Споразумението по принцип е за плащане по дейност, базирана на тарифата на NHS, с минимална стойност в основата“, коментираха от Spire. Оттам уверяват, че при необходимост ще предоставят на NHS цялата си инфраструктура и екипи на местно, регионално и национално ниво, ако се окаже, че броят на пациентите с COVID-19 продължи стремглаво да нараства и да затруднява болничната система.

„Има натиск върху британските болници и страната все още не е в състояние да каже, че може да живее с COVID-19, призна и министърът на жилищното настаняване Майкъл Гоув. По думите му, стремежът е да се излезе от тази трудна ситуация и да бъде намален натискът върху NHS и други жизненоважни структури за обществени услуги. „Но е абсолютно важно да признаем, че все още не сме достигнали до това ниво и ни предстоят няколко трудни седмици“, каза министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p1$Y


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...