!
Сряда, 17 Юли 2024
18
апр
 

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия тръгва в София, Пловдив, Бургас и Варна

И тази година НДК е сред знаковите сгради, които бяха осветени в червено по случай Световния ден на хемофилията

Вторник, 18 Април 2023 | 16:33:43


Българската асоциация по хемофилия организира традиционния велопоход “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортното събитие започва точно в 11:00 ч. на 22април едновременно в четирите

Българската асоциация по хемофилия организира традиционния велопоход “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия. Социално-спортното събитие започва точно в 11:00 ч. на 22април едновременно в четирите най-големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Тази година информационната кампания около Световния ден на хемофилията ще премине под мотото “За свят без кръвоизливи!“.Неслучайно колоезденето е акцент в кампанията на Българската асоциация по хемофилия. Това е спортът, който наред с плуването е особено подходящ и полезен за хората с хемофилия, защото укрепва мускулите и ставите и намалява риска от сериозни травми.

“Всичките проекти и публични инициативи са насочени към защита на правата и интересите на хората, засегнати от хемофилията, акцентирайки на принципа, че с помощта на съвременно лечение и социална подкрепа, те може да бъдат заедно, равностойно интегрирани – част от едно развиващо се модерно общество”, коментира Виктор Паскалев, председател на Българската асоциация по хемофилия. “С обединяването на възможно най-много хора във велопохода целим да привлечем вниманието както на широката общественост, така и на здравните и социални институции, които са отговорни за осигуряване на по-добро лечение и условия за живот на пациентите.”, допълва той. 

Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на хемофилията на 17 април с информационна кампания и различни публични събития, които целят да дадат гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение на хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Друга ключова инициатива в информационната кампания във връзка със Световния ден на хемофилията е осветяването на знакови сгради и забележителности по целия свят - Light It Up Red! За поредна година сградата на Националния дворец на културата беше осветен в червено. Сред сградите, които всяка година осветени в червено, са: Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Колизеума в Рим, сградата на НДК в София, Параклис-мавзолея „Свети Георги Победоносец“ в Плевен и други емблематични места в различни части на света.

В рамките на кампанията тази година ще бъде организирана и кръгла маса на тема: “Нови иновативни терапии, реалност и бъдеще“, на която ще бъде обсъдени най-новите постижения в лечението на заболяването и тяхното място в нашите условия. Ще бъдат разгледани постиженията на съвременната медицина и възможностите, които се представят пред бъдещето на пациентите с нарушения на кръвосъсирването у нас. На кръглата маса ще бъдат представени и резултатите от проведената по поръчка на Асоциацията анкета за нарушенията на кръвосъсирването при жените.

С обединяването на възможно най-много хора в тазгодишната информационна кампания с хаштаг послания в социалните мрежи #WHD2023 и #засвятбезкръвоизливи, Асоциацията цели да достигне до широката общественост и да призове всички да са по-толерантни, приемащи и разбиращи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uyAE


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...