!
Събота, 27 Юли 2024
21
септ
6
 

Веска Събева: Здравната система съществува заради пациентите, а не обратното

Хората у нас не знаят какво включва пакетът им с осигурителни права, посочи тя

Четвъртък, 21 Септември 2023 | 10:31:05
6

„Институциите трябва да разберат, че пациентът не е враг“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Тя коментира наскоро изнесени данни по повод Световния ден за безопа

„Институциите трябва да разберат, че пациентът не е враг“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Тя коментира наскоро изнесени данни по повод Световния ден за безопасност на пациента, които показват, че един от всеки 10 пациенти в Европа бива увреден по време на болнично лечение.

Според Веска Събева има комплекс от неща, които следва да се направят, за да бъде променена ситуацията.

Първото от тях е да разберем, че изразът „пациентът е в центъра на здравната система“ у нас го няма.

„Ние сме разпределили усилията си в различни посоки, не се обединяваме по някакъв начин, по който да се разбере, че здравната система съществува заради пациентите, а не обратното. Обикновено пациентът е накрая на опашката за всички неща, които трябва да се направят“, коментира тя.

Събева сподели и мнение, че е важно да се работи върху отношенията с лекарите.

„Пациентът иска да живее, иска своето здраве, за да може да работи и да е полезен на обществото и семейството си. Не се изискват кой знае какви неща, иска се информация, добро отношение, защото когато човек е болен и има кризисна ситуация, ако види срещу себе си намръщен човек, тревогата е много по-голяма“, сподели тя.

По думите й парадоксално е това, че хората у нас не знаят какво съдържа пакетът им с осигурителни права. Особено важно според нея е личните лекари да разговарят с пациентите си по тази тема, а Министерството да насочи усилията си и да информира чрез медиите на какво има право един човек, когато е здравноосигурен.

Тя подчерта също така, че е недопустимо в България да има толкова здравнонеосигурени лица.

Събева изрази мнение, че по-младото поколение лекари са научени да говорят с пациента и това е много положителен факт, но сподели впечатлението си, че като цяло лекарите се дразнят от интернет информацията. „Всеки е прочел нещо в интернет, доколко е разбрал и не е разбрал, той отива при лекаря със своята истина. Скъсана е връзката на доверието, което е трудно възстановимо, но трябва да се започне“, категорична бе тя.

Според нея точно Общественият съвет към здравния министър е мястото, на което трябва да има активен диалог, да се споделят мненията и забележките и на лекари, и на пациенти. „Трябва да си казваме истините, къде са пациентите в грешка, къде лекарите не довършват своята работа. Защото ние сме хора, всеки може да греши“, посочи Веска Събева и допълни: „Всяка грешка е опит за всеки следващ лекар“.

В края на разговора тя сподели и значителния брой оплаквания, които пациентската организация получава заради ТЕЛК решенията.

„Все още носим последиците от злополучната наредба от 2018 г., която остави много хора с под 50% неработоспособност, и това ги лиши от възможността да получават така необходимата им и съответстваща на състоянието им здравна грижа. Независимо от новата наредба, която приехме през миналата година, това не се промени“, отбеляза тя.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gm@s

Гост 21.09.2023 23:39:23

Де да имаше въоръжено крило в БЛС, ама няма никакво. Толупите там поставиха лекарите на дръвника и сега всеки един пациент, особено здравно неосигурените им се дръвчи сякаш е Господ.

аз 21.09.2023 15:36:45

Пациентът не е враг. Ама доста пациенти се държат като врагове. Вражеско е също желанието да ползват безплатно високоспециализиран лекарски труд.

БЛС-Въоръжено Крило 21.09.2023 12:51:54

„пациентът е в центъра на здравната система“ у нас го нямa". Няма го и в Германия бе другарко. Покажи една такава реплика на немски или английски език на някое там официално лице. Няма го защото е нелепо твърдение и идиотска постановка . Пациентите без лекари са просто едни болни хора на пуст остров без нищо. Абсурдно е някой от тези елементи да се поставя пред другия ,още по-малко по комунистически изцяло да се неглижира лекаря като второ качество фактор . Кога ще разберете ,че това не само е неконструктивно ,но и нагло ,дълбоко нагло. След 5-6 години оставате без лекари и с много труден достъп до лекари и яки плащания кеш. Стойте си в центъра ей така с клишетата от соца и чакайте Годо от БКП да дойде...

Гост 24.09.2023 08:32:40

Гащник, ако няма пациенти по цял ден ще си бъркаш в носа и ще гледаш тъпо в една точка.

кабинет на (-2) етаж 25.09.2023 14:45:25

Е, как да няма пациенти?! Да се хванем на бас, че и жена ти, и дъщеря ти, а сигурно и братовчедка ти, ще се навият на един безплатен АГ - преглед. Както се казва, не съм специалист, но мога да ги погледна...:)

Гост 25.09.2023 08:10:42

ГЛупако ,няма как да няма пациенти на Земята ,ако ще всички лекари да липсват, глупако. Това не е като други сфери да няма клиенти. Ти например си за психиатър ,въпреки ,че отлагаш , а те е застигнало. "Ако няма пациенти" ти дори нямаш въображение за да осъзнаеш ,че това е абсурдно .Докато има хора на Земята ,те ще се нуждаят ЕЖЕДНЕВНО от някой ,който да ги лекува независимо кой простак какво си фантазира. Няма такъв казус да няма пациенти, бе ватник.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...