!
Понеделник, 04 Декември 2023
14
февр
2
 

14 февруари - Световен ден за борба с епилепсията

Веска Събева: У нас няма протокол за лечение на COVID-19 при хора с епилепсия

Няма и експертно становище за ваксинирането на тази група пациенти

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 10:42:19
2

„За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за лечение на COVID-19 при деца и възрастни с епилепсия. За това алармира пред БНР председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева. Тя уточни, че

„За две години пандемия все още нямаме изработен протокол за лечение на COVID-19 при деца и възрастни с епилепсия. За това алармира пред БНР председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева.

Тя уточни, че през тези две години има влошаване на основното заболяване при много от пациентите с епилепсия, защото пандемията е изправила и деца, и родители пред много трудна ситуация.

„И пациенти, и лекари бяха поставени в риск. Според мен причината за това е, че не бяха изработени медицински протоколи от различните специалисти за всички тежки хронични заболявания как да се лекуват при заразяване с коронавирус“, коментира Веска Събева. По думите й асоциацията е поискала такива протоколи още през 2020 година.

„Тъй като това са тежки, специфични заболявания, при които изписването на различни антибиотици трябва да бъде точно преценено кои да бъдат, научните дружества трябваше да излязат с такива протоколи за лечение и проследяване на всяко заболяване, така че и достъпът да не бъде затруднен и когато лекуваш, да не вредиш“, коментира тя.

В допълнение Веска Събева припомни, че някои от медикаментите за COVID-19 могат да влошат състоянието на пациента с епилепсия или да намалят действието на лекарства, които детето приема поради основното си заболяване, ето защо е важно да бъдат създадени такива протоколи от водещите специалисти в областта.

Според Веска Събева е недопустимо и да няма сформирана комисия, която да излезе със становище дали децата и възрастните хора с епилепсия могат да се ваксинират срещу коронавируса. „Това са пациентите, които след установяването на заболяването са освободени от ваксинация. Това са тези с тежката форма на епилепсия и с още друго придружаващо заболяване. Но сега част от тях питат какво да правят“, каза още председателката на АРДЕ.

Тя засегна и темата за настроенията срещу ваксините у някои хора. „Тези, които са убедени, че са развили епилепсия вследствие на ваксина, тях не можеш с нищо да ги убедиш да се ваксинират, но има и други, които искат да знаят могат ли да си поставят ваксина“, каза Веска Събева. Тя бе категорична, че специалистите по тежки хронични заболявания трябва да излязат със заключение относно това кои пациенти могат да се ваксинират срещу COVID-19 и кои не могат.

Председателката на АРДЕ увери, че през двете години на епидемия асоциацията и центърът към нея не са спрели да работят и да оказват подкрепа на деца и възрастни със заболяването и това трябва да бъде подходът към хората с хронични заболявания и различни видове увреждания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PNgn

Да не ти дава Господ 14.02.2022 16:54:11

да те лекуват по протокол. Повтаряте като папагали разни думички като "протокол" и "алгоритъм", а после търсите специално отношение. Аман от изискващи невежи!

Гост 14.02.2022 15:51:26

Отдавна е известно, че Експертните съвети къ МЗ НЕ Работят!!!!! Милиарди се изливат в здравеопазване, но няма ясни правила за работа.


Всичко за коронавируса
Още новини
Екип лекари от УМБАЛ
04.12.2023 12:21:26

Екип лекари от УМБАЛ "Канев" представиха рядък клиничен случай на форум в Ню Йорк

В средата на ноември в Ню Йорк се проведе най-големият форум по съдова хирургия в Северна Америка ...

Проф. Мутафчийски и проф. Медникаров - със звание
04.12.2023 11:32:16

Проф. Мутафчийски и проф. Медникаров - със звание "Доктор хонорис кауза" на МУ - Варна

Тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на МУ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...