Събота, 04 Февруари 2023
22
февр
 

Випуск 2020 на Медицинския факултет към МУ-София се закле онлайн

477 млади лекари положиха клетва

Понеделник, 22 Февруари 2021 | 13:43:31


На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва, информират от висшето учебно заведение. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 21

На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва, информират от висшето учебно заведение.

От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от Covid-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн, припомнят от ВУЗ-а.

В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков поздрави лично абсолвентите, които са изпълнили „трудната и отговорна задача“ да завършат образованието си по медицина и то с допълнителното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия.

„В последната година животът ни беше белязан и от още едно предизвикателство – пандемията от Covid-19, която изправи всички нас - лекари, специалисти, преподаватели, студенти,  пред изпитания, за които като че ли не бяхме съвсем подготвени. Дали успяваме да се адаптираме и да бъдем на висотата на очакванията на обществото към нас? Моят категоричен отговор е „Да““, заяви той.  „Доказваме го с факта, че нашият университет е сред водещите в страната по брой научни публикации, по спечелени и осъществени научно-изследователски проекти в партньорство с най-авторитетните световни академични центрове, по принос в разработването на иновативни образователни програми за висока професионална квалификация във всички области на медицината. Тук сред нас са носители на престижни награди и отличия, участници в международни научни мрежи, настоящи изследователи и бъдещи откриватели.

Зад всички тези успехи стоят Вашата упоритост, воля и постоянни усилия. Вие доказахте, че притежавате тези достойнства. Но доказахте и още нещо – че можете да се издигнете над суетата и злободневието, над дребнотемието и лицемерието и когато е необходимо, да поставите дълга и желанието да помогнете над всичко. Вашият доброволен труд по време на пандемията е показателен за това.”, заяви още в словото си ректорът.

Приветствие към абсолвентите отправи и проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва. „Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достойнство се изправят в борбата с болестта и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е сложно, трудно и необичайно днес обучението, вие не загубихте вяра в ценностите на медицинското образование и положихте нужните усилия за овладяването на знанията“, каза той. „Днес светът е отворен и достъпен за Вас. Имате прекрасната възможност да пътувате, специализирате, учите и работите в много европейски и други страни. Убеден съм, че ще успявате. Но където и да отидете – не забравяйте, че страната ни и нашият народ има нужда от Вас и Вашите знания и умения“, подчерта още проф. Буланов.

Деканът благодари на преподавателите за това че всеотдайно са предали знанията и опита си на младите лекари и са ги подготвили за предизвикателствата на професията. Той се обърна и към всички близки на завършващите като изтъкна колко е била важна тяхната подкрепа през годините на следване на младите специалисти.

Пълната отличничка д-р Мария Динкова изказа благодарности от името на целия Випуск 2020 към преподавателите и към ръководството на университета и на факултета. „Благодаря на ръководството на университета, което независимо от настоящите обстоятелства успя да ни позволи по този съобразителен и съвременен начин тържествено да отбележим нашето дипломиране като едновременно с това не рискуваме здравето и благополучието на нашите близки“, заяви Динкова. Тя цитира Николай Хайтов с думите му: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш”. Вие колеги, искахте, можахте и го направихте – станахме лекари. Остава ни само да бъдем!, пожела младата лекарка.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RumN


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...