!
Понеделник, 15 Юли 2024
23
март
 

Високи нива на латентна депресия се откриват при здрави хора, сочи проучване у нас

Четвъртък, 23 Март 2023 | 17:22:59


Много високи нива на латентна депресия се откриват при здрави хора. Това показват междинните резултати от проучване, извършено сред 110 участници – клинично здрави хора, на възраст 20-60 години. Данните бяха представени от проф. Юлияна Йорданова,

Много високи нива на латентна депресия се откриват при здрави хора. Това показват междинните резултати от проучване, извършено сред 110 участници – клинично здрави хора, на възраст 20-60 години. Данните бяха представени от проф. Юлияна Йорданова, консултант – експерт към Института по невробиология към Българската академия на науките, по време на форум, посветен на иновативен проект за ранна превенция на стреса, информира БТА. Проучването е извършено в периода май 2022 г. – април 2023 г. Проектът е финансиран по Финансов механизъм Norway Grants, с подкрепата на „София Тех Парк“.

Този резултат за нас беше шокираща находка, тъй като участниците са здрави хора, чиято субективна оценка за работния стрес не показва някакви значителни отклонения, каза още проф. Йорданова. В рамките на проучването са изследвани нивата на стрес хормоните – кортизон и кортизол, и е установено, че 75 на сто от участниците имат дефицит на компенсаторния хормон, което означава, че има хормонален дисбаланс, каза още тя. Повече от половината от участниците в проучването в резултат на външни стресови ситуации имат висок риск от поява на здравословни проблеми.

За изследване на нивата на стреса участниците в проучването са преминали през различни тестове – изследвана е оперативната им памет, направени са им електрокардиограми и електроенцефалограми, взета е проба от косата им и др. Косъмът показва какви са били нивата на кортизона и кортизола в организма през последните три месеца, обясни проф. Йорданова. Искаме да патентоваме този метод на изследване, добави тя.

Когато човек физиологично не се чувства добре, не може да мисли за нищо, освен за собствения си проблем и намиране на решение, което води до повишаване на нивото на адреналина, а това, от своя страна, провокира състояние, в което индивидът не може адекватно да възприема ситуацията, както и отражението на поведението му върху околните, каза Силвия Куманова, ръководител на проекта Test My Stress. По думите й в стреса има клопка, тъй като в началните му фази се проявяват редица симптоми, които изглеждат почти нормални. Ако не им се обърне внимание, е възможно да се стигне до много тежки последствия на хроничния стрес, допълни Куманова. По думите й хроничният стрес може да бъде последван от инфаркт, инсулт, онкологично заболяване, диабет, тежки психични разстройства. Може да се противодейства чрез ефективни мерки още в ранната фаза на стреса, добави тя.

Промяната в качеството на живот е настъпила, когато се появят честа умора, нежелание за отиване на работа, нежелание да се обърне внимание на ежедневни задължения, липса на концентрация, често разболяване, като от тези прояви следват семейни конфликти и конфликти на работното място, допълни Куманова.

В рамките на проекта се обмисля създаване на възможност за индивидуален скрининг, чрез който всеки да може да проследява нивото си на стрес, каза още проф. Йорданова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G7qn


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...