!
Петък, 19 Юли 2024
04
юли
7
 

Включват медицинските сестри в преговорния процес по НРД

Конкретизирани са критериите за актуализация на Националната и областните здравни карти

Четвъртък, 04 Юли 2024 | 14:58:55
7

Медицинските сестри и акушерките да участват в преговорния процес по НРД предвижда проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. Промяната е във връзка със заложения приоритет в Плана за възстановяване и устойчивост „Повишаване на привл

Медицинските сестри и акушерките да участват в преговорния процес по НРД предвижда проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. Промяната е във връзка със заложения приоритет в Плана за възстановяване и устойчивост „Повишаване на привлекателността на здравните професии и насърчаване на по-балансираното разпределение на здравните специалисти на територията на страната“.

Предвижда се БЛС да кани за участие представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и в редовния процес на преговори с НЗОК по пакета дейности, гарантирани от бюджета на Касата. „По този начин ще бъде изпълнено изискването, свързано с Националния план за възстановяване и устойчивост и ще се създаде законова регламентация да бъде чуто мнението на професионалисти по здравни грижи в хода на преговорния процес по националните рамкови договори“, се казва в мотивите към проекта.

Чрез преходни и заключителни разпоредби се предвижда и промяна в ЗЛЗ, свързана с изработването на Националната и областните здравни карти. Предвидено е те да съдържат конкретните потребности от лекари и лекари по дентална медицина по специалности и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ за осигуряването на достъп на населението до медицинско обслужване и в болничната медицинска помощ за всички области.

„Разширяването на обхвата на областните и Националната здравни карти в горепосочения смисъл е в съответствие на неблагоприятните тенденции, обуславящи недостиг на кадри спрямо наличните в страната лечебни заведения, включително и за болнична помощ, с оглед осигуряване на необходимото качество на медицинско обслужване. Също така се определят и предпоставките за актуализиране на Националната здравна карта, за да може тя да изпълнява основната си функция – осъществяване на националната здравна политика, на базата на актуални данни за потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ“, се казва в мотивите към проекта.

Националната здравна карта ще подлежи на актуализация при значителни промени в данните за броя и демографската структура на населението на страната – над 10% спрямо данните, ползвани при изработване на последната действаща Национална здравна карта, както и при значителни промени в данните за хоспитализираната заболяемост на населението и използваемостта на леглата за болнично лечение на територията на страната. Промените ще са значителни в случай на увеличение на използваемостта на леглата за болнично лечение по една или повече медицински дейности над 90% за период от 2 последователни години, или при намаление на използваемостта на леглата за болнично лечение по една или повече медицински дейности под 50% за период от 2 последователни години.

Здравната карта ще бъде актуализирана и при съществени промени в структурата на системата на болничната помощ като сливане, вливане, закриване на лечебни заведения за болнична помощ и други структурни промени, които водят до намаляване на броя на разкритите легла за болнично лечение с повече от 30% под определените потребности. Актуализация ще има и при необходимост от планиране на нови, в т.ч. високоспециализирани медицински дейности, свързани с въвеждане в медицинската практика на нови медицински технологии, дейности и услуги, заплащани от НЗОК или от МЗ в съответствие с приети стратегически документи.

Целия текст на проекта може да видите тук, а на мотивите към него - тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bdts

АЗ 05.07.2024 23:14:22

ВЪОРЪЖЕНО КРИЛО,сигурно си от некадърните лекари,които не могат да хванат вена, та плачеш за остойностяване.Лекар,който може да работи,не би направил подобен злобен коментар.

Гост 10.07.2024 14:41:26

На некъдърните работещи за заплати по стария Колективен Трудов Договор - 2100 лева за лекар със специалност се основава т.нар. здравеопазване. Останалата по-малка част са СЕЛСКИ ХИТРЕЦИ - пари под масата, преглед в частния кабинет, пратен преглед, клинични пътеки разпределени по осмотрение на ФЕОДАЛА безправила, без критерии - Началник Отделение/Клиника, клинични проучвания, втори, трети и четвърти трудов договор - заплата само срещу диплома, консултантски договор, ОНКОКОМИСИИ в 20 болници едновременно и т.н..

Работливко 05.07.2024 08:52:01

А за 2 хилки кой ще им "бутне" отчета?! Аз отивам на асфалта...

Гост 05.07.2024 08:29:44

Може би ще въведат и НРД-Сестрински дейности.

Гост 04.07.2024 19:37:35

Маджаров това постигна...

Гост 04.07.2024 17:11:47

Докога тежко и арогантно корумпираното ръководство на НЗОК в лицето на Мавров и Афенлиев ще коли и беси? Не ни занимавайте със сестричките

БЛС-Въоръжено Крило 04.07.2024 15:28:05

Боклукът НЗОК не плаща на лекарите реалната стойност на медицинските прегледи и дейности (те продължават да не са честно остойностени, а просто подхвърлени някакви жалки цифри) , та щели да включат медсестрите с договори с НЗОК ахахаххахахаа. Лъжи, порнография и популизъм. Другарки и другари от НЗОК включете си в Национална карта всички баячки, врачки баби леещи куршум, знахари, билкари защото утре те може би ще останат единствените в някакво здравно обслужване. А и да не забравите маникюристките и педикюристките да им възложите малката хирургия, защото няма да има кой друг да инцизира фурункули утре пък ветеринарните доктори вземат сериозни пари. Айде със здраве и не се майте , а се запишете в курсовете на БЧК за Първа Долекарска Помощ. Не знаете как ще ви потрябват внезапно с 200 утре....


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...