!
Петък, 29 Март 2024
22
март
18
 

Властта: Законодателни промени и пълна реформа може да реши проблема с кадрите

Увеличеният брой на лечебните заведения създава предпоставка за недостиг на медицински специалисти, смята министърът

Вторник, 22 Март 2022 | 17:25:07 Надежда Ненова
18

„Числата, които са на повърхността, трябва да се изследват в детайли. Това трябва да бъде и призмата, през която да разсъждаваме за осигуреността на гражданите с медицински персонал“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Се

„Числата, които са на повърхността, трябва да се изследват в детайли. Това трябва да бъде и призмата, през която да разсъждаваме за осигуреността на гражданите с медицински персонал“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организиран от „Индекс на болниците“, по повод изнесените данни за недостиг на лекари и медицински сестри в здравната ни система.

По думите й сред водещите причини за недостига на кадри е роенето на болниците и регионалното им разпределение. Същевременно това не се отразява на броя на хоспитализациите – 346 на 1000 души през 2019 г., на първо място в ЕС и водещо място по брой легла на глава от населението – 64%.

„Трябва да се види не само дали има достатъчно кадри, но и дали имат възможност за развитие. Медицинските университети произвеждат недостатъчно на брой кадри, като това се отнася преди всичко до медицинските сестри. Неприемливо е да има завършили 4264 медсестри, а завършилите лекари да са над 6500 в последните 5 години. И държавата, но и всички участници в здравната система имаме ангажимент да създадем среда, която да осигури желание на медиците да останат“, каза проф. Сербезова.

Сред краткосрочните мерки, които отбеляза тя, е

оптимизирането на броя на болниците в страна,

тъй като по думите ѝ увеличеният брой на лечебните заведения създава предпоставка за недостиг на медицински специалисти. 

Депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев подчерта, че предстои много сериозна реформа, която обаче ще бъде проведена внимателно, заради консервативността и инертността на системата. Той припомни, че управляващата коалиция планира до края на годината да предложи за обществено обсъждане проект за въвеждане на диагностично свързаните групи, които да влязат пилотно в някои болници през 2023 г.

„Кадровите проблеми могат да бъдат решени чрез законодателни промени, които да акцентират върху развитието на младите медици. Например за НРД 2023 г. ще настояваме да бъдат включени конкретни политики на доходите на младите специалисти със съответно дотиране – добавена сума, когато млад специалист участва в процедура или в дейност по клинична пътека. В Закона за лечебните заведения ще запишем възможности за кариерно израстване, мандатност на ръководителите на клиники и др. По отношение на медицинските сестри имаме нужда от свръхпроизводство. Тенденцията е негативна, трябва да има нови филиали по места, както и допълнителни стимули за кариерно развитие. За общопрактикуващите лекари, тъй като при тях проблемът е финансирането, ненормираното работно време и допълнителната административна тежест на отчетността, предвиждаме възможността за излизане от регламента личен лекар към регламент специалисти по обща медицина, които да се конкурират помежду си. Доходите ще зависят от пациентите, които ще прегледат, а не да разчитат на студен резерв в листата си“, каза доц. Тонев.

По думите му готвените реформи целят да развият системата на амбулаторните процедури и да намалят броя на хоспитализациите. „Подкрепяме идеята на БЛС да се увеличат средствата за лечебните заведения чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки, а не чрез увеличаването на обемите дейности“, каза доц. Тонев и уточни, че реформите ще бъдат подкрепени финансово през актуализацията на бюджета през юни месец.  

„Няма проблем с лекарите, но има огромен проблем с медицинските сестри“, заяви от своя страна директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той заяви, че въпреки осигуряването на материални стимули за сестрите, те напускат и или се местят в частни структури, или напускат професията. В отговор на въпроса защо го правят, те заявили, че напрежението в „Св. Екатерина“ е 3-4 пъти по-голямо, отколкото в частните болници.

„Защо няма дефицит на лекари? При нас професията е атрактивна, има ясно кариерно развитие, възможност за защита на дисертационни трудове, внедряване на нови технологии в болницата, 22 млн. лв. собствени средства сме инвестирали. Лекарите имат възможност за свободен преглед в кабинетите си в болницата, като ни дават 10% като процент от приходите си“, каза проф. Начев. Той допълни, че за да има реална промяна в системата, трябва да се преструктурира болничната помощ, да се премахне дублирането на дейности в структури на един собственик и да се регламентира доплащането в болниците.

„Трябва да изградим

система за национална специализация на кадрите във висшето образование

За да можем да положим стабилна основа, трябва да направим единна система – като тази във Франция, единен изпит по специалност, класация и пълно подчинение на държавата от страна на лечебните заведения“, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. По думите му тази система предполага синхронизиране на обучението и един специалист да излиза подготвен и за всички останали заболявания, а не само за специалността си.

„До края на годината ще преразгледаме основно здравната карта. Виждаме, че 80% от болниците са в пет града, а в останалите има остър недостиг. Трябва да разберем и колко струва системата. Системата на оценка на КП е остаряла, дава възможност за лобистки интереси и не може да позволи прехвърлянето на тежестта от болничната в доболничната помощ. Нашата визия е за промени в няколко закона – ЗЛЗ, Закона за кръвта, Закона за съсловните организации и Закона за трансплантациите. Оценката на системата като цяло трябва да бъде завършена в рамките на календарната година. Припомням, че за да работят ДСГ, се изисква изключително много статистическа информация и статистически персонал, а за да се промени финансирането, трябва да се създаде национална система за възнаграждения, която да отчита квалификацията на отделния кадър“, каза още проф. Михайлов.

„Докато не се увеличи макрорамката, т.е. повече средства от БВП, нищо няма да се промени. Това ще бъде свиване на едни показатели за сметка на други. Въртим се в един порочен кръг. Необходимо е или да се увеличи здравната вноска, или да се намери друг начин за допълнително финансиране“, каза депутатът от ГЕРБ проф. Асен Балтов.

Бившият зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков беше категоричен, че най-важно е да се реши проблемът с персонала. „Положението е трагично. Каквото и да направим в момента, резултатите ще се проявят след най-малко 5 години. Трябва ясно да се каже кой обаче ще бъде органът, който ще реализира промените, защото в момента ситуацията е много баби – хилаво дете“, заяви д-р Пенков.

Той допълни, че в момента

няма методика, по която да се установят реалните нужди от специалисти по региони

и уточни, че трябва да се направят реални оценки за необходимостта от брой кадри и вид. Това трябва да бъде направено и от собствениците на лечебни заведения, и  от общините.

Готви се нова форма на представяне на бюджетите, които правят болниците, за да има по-кратко и по-реално прогнозиране, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. „Темата за самозатварящи се болници се повдига тук. Министерството на здравеопазването няма идея да затваря болници. Ако болницата стигне до състояние, в което не може да се издържа, трябва да се мисли за преструктурирането й. По-скоро сме във фаза, в която болничните директори ще трябва да влязат в ролята си на мениджъри, защото имаме повишаване на цените на тока и лекарствата, от друга – недостиг на персонал, а от трета – ефикасността на болниците е много различна. Прави впечатление, че в частните болници има висока използваемост на леглата – близо 80 на сто, а в други болници тя е под 50 на сто. Тук е ролята на болничните директори как да организират работата им, така че да променят тази ситуация“, каза д-р Грибнев.

 „Бих предложил едно прагматично решение, което няма да реши проблема дългосрочно, но ще го реши в краткосрочен план и едно стратегическо решение“, каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.

По думите му 51 лекари, от които двама професори, четирима доценти, включително един доцент по патология, и 68 медицински сестри от Украйна са изразили желание да останат в България и да практикуват тук, ако успеем в рамките на по-малко от година да направим така, че да им се признаят дипломите. Той обаче заяви, че това зависи от Министерството на здравеопазването, което трябва да направи промени в нормативната уредба.

Д-р Симидчиев обяви, че в по-стратегически план лекарите и сестрите трябва да се обръщат не към политиците, които имат срок на действие не повече от 4 години, а към съсловните си организации, които трябва да поемат грижата за заплатите и кариерното им развитие. „Не е ясно защо лекарите, за разлика от другите регулирани професии, нямат все още почасова ставка. Ангажимент на БЛС е и продължаващото обучение и поддържането на качество“, каза той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*WgH

surg 29.03.2022 14:26:52

чета и пак немея....1. вижте статистиците, те са некомпетентни и лъжливи, 2. вижте т.н. директори на здравни заведения в частност болници те са тълпа от некадърници, не виждали болен човек от 30 г, имащи диплом за здравен мениджмънт, поне 50 % хабилитирани но нямат и представа от реална статистика, видове здравни системи, стратегии за развитие на болници и или персонал, те мислят само за едно нещо - как да краднат, 3. вижте т.н политици с идеи - които също не знаят точно за какво говорят но се дърлят от всяка трибуна и говорят все на едро, най сетне 4. вижте т.н. съсловни организации - мечта за развитие на шепа тунеядци и плиткоумници които не могат се вредят никъде другаде - вижте например УС на БЛС в пълния му блясък, 6 най сетне вижте нашичкия народ който седи в тъмното и псува, не ще да иде да види какво е там на запад, не иска и да с обади, обаче псува....страшно, щото не му е безплатна зер системата....и идва поредния тъпанар воден от чужди корпоративни интереси и крещи риформааааа.........а тук седим ние и се юркаме едни други, зер на рифрма се е задала, лкакто каква ли ще е....ами никаква. пак ще сме в лайната и около нас ще бълбука....

surg 25.03.2022 09:52:37

трябва да се броят не болници а легла....трябва да се увеличат в пъти парите за сестри, за да се надяват след 5-10 г да има 2 пъти повече сестри, а трябва 4 пъти, ....тогава възниква въпроса за парите на начинаещите лекари, ако се вдигнат техните за да има прилична разлика с сестрите, възниква въпроса за парите на старите и опитни лекари.....и накрая никой не говори за пари и бюджет на системата........а отделно следва да се прекъсне зависимостта на размера на заплата н а който и да е кефа на директора на болницата ТОТАЛНО

Elf 24.03.2022 10:59:53

Tikov e po-visok ot Putin !

Стар лекар 24.03.2022 06:38:58

Наистина си мислят, че така става. Повярваха си и започнаха с несистемните идеи. Поредните

Гост 23.03.2022 17:54:56

Естел да каже и да се приключва

Елеонора 23.03.2022 14:12:36

Акад. Петрунов не може да бъде заместен от никакви келеши!

Гост 23.03.2022 09:54:31

не са идиоти. комунисти са

БЛС-Въоръжено Крило 23.03.2022 08:36:55

Увеличеният брой на лечебните заведения създава предпоставка за недостиг на медицински специалисти, смята министърът -----> представяте ли си тази тъпащина като изречението Големия брой хлебарници са предпоставка да няма хлебари и хляб .Очевидно пак си имаме работа с идиоти...

Гост 23.03.2022 07:51:24

Чакаме селективното договаряне с нетърпение, за да видим как Александровска и ИСУЛ (например) ще изпълнят всички изисквания, а Тиков, Acibadem и Сърцата без мозък няма

Гост 23.03.2022 07:38:06

Баф маа му..!

Гост 22.03.2022 22:44:09

Грибнев, много си тъп. Иди да свириш на китара. Болничните директори да влязат в ролята на мениджъри. Ами те в каква роля са от ден 1, когато ги назначат, на манекенки ли?

Отчаян от статуквото 22.03.2022 22:37:32

Бляботене от Асена(между другото не уважавам хората, които стават професори при Цеко, а не в основния факултет, в случая фармация), неясен изказ от Тонев, комунистически глупости от Михайлов, дебелашко казанлъшко излъчване от Гени и втръсналия на всички вечен Бойко Пенков. За капак, Сашко Симида, кака милка и човека на Тиков Маджаров. Пълна ОТВРАТ. Липсва само Деян Денев и Хасо Педерасо.

Гост 22.03.2022 22:05:42

Дерзайте!Поздрави от Западна Европа,тук заплатата ми е 7000 евро и на детето ми в училище има безплатен обяд!А между другото за последните 4 години втори път смених колата ми с чисто нова.

Позиция 22.03.2022 21:35:52

Бля-бля!! Всички на снимката и изказалите се преливат от пусто в празно, обслужват изключително лобистки интереси и хич не ги е еня за пациента и редовия лекар до леглото на болния. Така е вече 30 години и за това сме на това дередже!

Доктор, бежанец през Терминал 2 22.03.2022 21:11:22

А бе тъпанари, докато един ритни топковец се оценява за 18-20 000 лв. за разхождане по терена, а оценката на един медик е 800-1000 лв срещу години учене, специализации, отговорности, унизителен социален статус, денонощно слугуване на чудовищно раздути алчни и без скрупулни здравни администрации/ МЗ, НЗОК, БЛС/ ТАКА ЩЕ Е!!! ТОЛКОВА Е ПРОСТО!

Гост 22.03.2022 20:46:00

Роенето на болници им било проблем на докторите - вие се надявайте да не останат 5 болници, че ще видите едни заплати от 1000 лв тогава. Роенето на болници е от най-голям интерес на докторите и сестрите, че стимулира търсенето и заплатите, но къде мисъл де. Синдикатът БЛС е един парцален синдикат

Гост 22.03.2022 18:39:35

Освен леви политики друго какво да очакваме? Нещо конкуренция???

Запознат 23.03.2022 17:24:50

Тези ли, ще решават проблемите? Та те са част от тях! Директори милионери и несменяеми шефове на клиники, които разпределят ДМС-то, както искат, но предимно за тях. За другите яка работа и ако тръгнеш да търсиш справедливост, марш навън. ПЕЧАЛБАТА ОТ ЗДРАВНИЯ БИЗНЕС Е ЗА ШЕПА "БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ" И ТЯХНОТО ЛОБИ В ПАРЛАМЕНТА!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт
29.03.2024 16:12:38

AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт

Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите да предскажат как ...

Американски лекари обучиха наши медици на първа помощ при сърдечен арест
29.03.2024 15:38:45

Американски лекари обучиха наши медици на първа помощ при сърдечен арест

Трима асистенти от Медицински симулационен тренировъчен център и трима лекари специализанти към К ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...