!
Четвъртък, 18 Юли 2024
23
апр
3
 

Водещи експерти ще обучават студенти в 4-те нови специалности в МУ Пловдив

Неделя, 23 Април 2023 | 10:47:47
3

Четири нови специалности бяха представени пред кандидат-студенти в Медицински университет-Пловдив. Те са акредитирани и вече тече записването за „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“, „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“, „Биостатистика“ и „Диететика“. Специалностите са част от проект OMNIA – „Всичко за модернизацията на образователните процеси в съвременния университет“, който се изпълнява от Медицински университет – Пловдив в партньорство с осем национални висши училища, съобщават от там. Основната цел на проекта е да допринесе за постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование чрез модернизация на образователните процеси във висшите училища. Общият брой на разработените и дигитализирани нови учебни програми е девет.

„Целта на съвместните програми е да се направи надграждане на знанията на студентите, за да се интегрират по-добре в избраните от тях сфери“, съобщи ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя посочи, че хората, които ще бъдат обучители, са както от МУ-Пловдив, така и от партньорските университети.

„Надяваме се да има интерес не само, защото програмата е съвместна и топ експерти от страната ще бъдат обучители в тези програми, но и защото нашите студенти ще могат да се запознаят с най-добрите постижения на университетите, от които са преподавателите, да видят тяхната база, която е впечатляваща и да се докоснат до най-новите достижения в тези професионални области“, подчерта още проф. Мурджева.

Медицински университет – Пловдив и Университет за хранителни технологии - Пловдив обявиха съвместна магистърска програма по специалност „Диететика“. Началото на обучението е през октомври 2023 година.

Новата магистърска програма с мултидисциплинарен характер отразява връзките между храните, храненето, здравето и болестите. Изучават се храните, състава им, контролът на качеството им, хранителният прием, взаимодействията помежду им, включително и с биологичните и социални фактори на околната среда. Основна насока е превенция на болестите и поддържане на добро здраве, както на индивидуално, така и на популационно ниво.

Завършилите магистри могат да се реализират като: - консултанти по хранене в организации, фитнес, СПА, Уелнес и естетични центрове относно режими и диети, разработване на рецептури и приготвяне на храни с цел максимизиране на ползите и намаляване на потенциалните рискове за здравето; - специалисти по хранене в диагностично-консултативни центрове, спортни центрове, центрове за оптимизиране на теглото, профилакториуми, санаториуми и клиники; в научни лаборатории/институции, иновационни центрове и лаборатории по храни и хранене; - консултанти по хранене в търговски и фармацевтични фирми/вериги за храни, напитки и/или хранителни добавки; - участници в екипи по разработване на планове и стратегии, свързани с хранителната политика; - диетолози в лечебни заведения и центрове за рехабилитация и продължаващо лечение, в учебни, производствени и болнични столове, детски градини и ясли, спортни школи, уелнес и фитнес центрове, старчески домове и санаториуми ; -ръководители в научноизследователски колективи и центрове и да осъществяват научна и учебно–преподавателска дейност.

Формата на обучение по „Диететика“ е редовна, а продължителността на обучението е 4 семестъра. Планиран е прием от 25 студенти.

Медицински университет – Пловдив в партньорство с Медицински Университет - София, Медицински университет - Плевен и Националния център по заразни и паразитни болести – София обявиха съвместна магистърска програма „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории“. Началото на учебната година е на 1 юни 2023 година.

Интердисциплинарната магистърската програма е предназначена да отговори на нарастващите нужди от професионалисти в областта на лабораторната диагностика на заразните заболявания и имуномедиираните болести, които да се интегрират в сферата на диагностичната медицина и да подпомогнат лекарите-специалисти по отделните медицински специалности (микробиология, вирусология, медицинска паразитология и клинична имунология) в рутинната диагностична дейност, със значение за опазване на общественото здраве, както и развитие на  биотехнологиите.

Завършилите обучението по магистърската програма ще имат необходимата подготовка за бързо адаптиране и нужната квалификация за незабавно започване на работа в диагностични микробиологични, вирусологични, имунологични и паразитологични лаборатории на болнични и извънболнични заведения. Те ще са желани в диагностичните лаборатории и поради изискванията в медицинските стандарти по микробиология, имунология и вирусология същите да бъдат осигурени с биолози за постигане на най-високото ниво на компетентност.

Медицински университет – Пловдив в партньорство с Национална спортна академия, Демократичен университет на Тракия, Гърция и Университетска болница по ортопедична хирургия и травматология, Франция обявяват и съвместна магистърска програма „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология“. Тя има за цел да подготви лекари за участие в екипите, обезпечаващи спортни състезания и спортни мероприятия, както и за медицинското обезпечаване на хора, поставени при екстремни условия на окръжаващата среда, на професионалните и аматьорски спортни клубове, вкл. и на университетския спорт.

След успешното завършване на обучението си, магистрите по Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология биха могли да продължат обучението си в образователна и научна степен „Доктор“, при обявяването на конкурси във висшите училища или научните институти в страната и чужбина; Да се реализират като висококвалифицирани преподаватели по Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология; Да работят във висши учебни заведения, спортно-медицински центрове и кабинети, към спортни клубове и отбори в страната и чужбина. Общият брой на новите разработени специалности е девет. Те са част от проект ОМНИА, № BG05M2OP001-2.016-0007, процедура „Модернизация на висшите училища“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Uam7

Професори Бг 24.04.2023 07:48:42

Bg професори съпрузи, деца, внуци и рода безчет... Това го няма никъде по света - и резултатът е логичен. Стремеж за "началстване", а не за обучение... И респективно подобни "началници" недолюбват и тормозят, и малкото амбициозни преподаватели. Факт: От много години няма "отпадащи поради слаб успех студенти Справка Варна- над 100 висококвалифицирани лекари бяха принудени да напуснат УМБАЛ "Се.Марина" и да намерят радушен прием в Бургас... ЧЕСТИТО!!!

Прост консултант от UK 23.04.2023 13:16:44

С цялото ми уважение към колегите от Пловдив и от България като цяло: уважаеми дами и другари: въпреки увеличаващата се бройка на завършили медицина в България от Индия, Пакистан и третия свят, все по-малко от тях успяват да започнат специализация във Великобритания и качеството на подготовката им се влошава до толкова, че дори като мед сестри трудно си намират работа! Моля да обърнете внимание на прости неща като вземане на артериална кръв за газов анализ, канюли рабе на вена под ехографски контрол и поставяне на Гастро-йеюнална сонда за хранене! Модулите ви на обучение са прекрасни на думи, но празни откъм съдържание!

бронхиол 23.04.2023 16:06:11

Ами ти ги слагай, като те не могат. Или искаш да дремеш на дежурство, а те да опъват?


Всичко за коронавируса
Още новини
Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...

КЗК образува производство срещу МЗ заради обществена поръчка, свързана с дигитализацията
18.07.2024 11:56:29

КЗК образува производство срещу МЗ заради обществена поръчка, свързана с дигитализацията

Открито производство срещу Министерството на здравеопазването (МЗ) образува Комисията за защита н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...