!
Понеделник, 15 Април 2024
28
ноем
5
 

Водещи онколози: България трябва да има Национален раков план

Да бъде въведен скрининг на рискови групи за рак на белия дроб, предлагат те

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 11:55:06
5

В България трябва да се създаде Национален раков план, а по що се отнася до белодробния карцином -  да бъде въведен скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се об

В България трябва да се създаде Национален раков план, а по що се отнася до белодробния карцином -  да бъде въведен скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се обединиха водещи специалисти в диагностиката и лекарствената терапия на пресконференция на тема  „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Тя бе част от активностите в рамките на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.

Специално видеообръщение направи обичаният актьор Владимир Пенев, посланик на кампанията „Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Той сподели личната си история, която го мотивира да прегърне каузата -  загубил е баща си и сестра си, упорити пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, но решително е отказал цигарите и ходи на профилактичен преглед всяка година.

„Бъдете навреме. Покажете на живота, че го цените!“,

призова Владимир Пенев.

Водещият наш онколог проф. Асен Дудов от „Аджъбадем Сити Клиник – МБАЛ „Младост-София“бе категоричен, че скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. „Специално за белодробния карцином би трябвало да се изследват настоятелно хората с фамилна обремененост, за да може, ако развият заболяването, лечението да започне възможно най-рано“, добави проф. Дудов.

Друг водещ онколог – д-р Красимир Койнов от МБАЛ „Сердика“ поясни, че симптомите на болестта могат да бъдат неспецифични в началото, но ако се появят кашлица с храчки, задух, гръдна болка, то незабавно трябва да се търси съвета на специалист. „Някои пациенти с белодробна находка на рентген се лекуват за пневмония, подобряват се от приложеното лечение, но при контролно образно изследване се вижда, че находката остава. В такива случаи специализираните изследвания са задължителни“, подчерта д-р Койнов.

„За точна диагноза е важно

в рамките на 20-30 дни пациентът с белодробни проблеми да бъде изяснен“,

категоричен бе проф. Димитър Костадинов от МБАЛББ „Св.София“. Той уточни, че засега белодробният рак е по-разпространен сред мъжете, но в развитите страни жените се изравняват, а само в Италия и Франция увеличението на болните сред тях е 60 пъти“.

Да се обърне повече внимание на патоморфологичното изследване и на изследването на туморни маркери, настоя патологът проф. Светлана Христова от УМБАЛ "Александровска". Тя  изрази тревога от факта, че засега изследването на туморни маркери, което е много важно за индивидуализирането на лечението, не се заплаща от публичните фондове, а от фармацевтичните компании или от самия пациент.  

„Необходимо е

да има Национален раков план, изработен от МЗ,

който да разписва цялата организация по борбата с онкологичните заболявания. Това е план за действие, който включва всички участници и  методи за диагностика, превенция, лечение“, каза д-р Койнов. По отношение на скрининга той отбеляза, че е по-скоро песимист заради високата цена на такива програми.

 „В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV стадий на белодробния рак, нарасна от 3 на 15%“, каза специалистът. За наша радост в България разполагаме с такива лекарства и те са достъпни за пациентите, но трябва да се подобри организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в овладяването не само на белодробния рак, но и на рака като цяло“, прогнозира д-р Койнов.

 „Колкото по-рано, толкова по-добре. Каквото можем да направим сега, нека го направим, да не го оставяме за утре“, обърна се към участниците Константинос Папагиянис изпълнителен директор на „MSD – България“. Като компания искаме да помогнем за подобряване на информираността за белодробния рак в месеца за борба със заболяването, добави той, като подчерта, че

иновациите нямат особено значение, ако не могат да достигнат до хората

В подкрепа на кампанията е създадена инсталация с живи дръвчета на метростанция „НДК“ – символ на разклонената като дърво дихателна система, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното си здраве.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nJsg

Онколог 01.12.2019 08:34:54

Дудов е нещастника, заради който всички онколози страдаме. Отново липсва адекватно остойностяване на работата ни и става взе по-зле. В същото време, аналогичната специалност хематология се развива. Стиска кокала на дружеството и не пуска, лакомията

ОПЛ 28.11.2019 18:56:39

Лечението се бави драматично. РЕТ скенерът има основен дял в това.

Гост 28.11.2019 16:10:23

Дудов започна да лекува карцином на белия дроб след като влезнаха имунотерапиите. Само финикийските знаци говорят там

Гост 28.11.2019 15:05:48

Дудов е водещ лобист, но не и водещ онколог. Освен собствения си интерес, друго не води

Гост 29.11.2019 09:08:31

Необяснимо е защо го канят постоянно, обидно е за работещите онколози, докато той само заплашва


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...