Петък, 27 Януари 2023
28
ноем
5
 

Водещи онколози: България трябва да има Национален раков план

Да бъде въведен скрининг на рискови групи за рак на белия дроб, предлагат те

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 11:55:06
5

В България трябва да се създаде Национален раков план, а по що се отнася до белодробния карцином -  да бъде въведен скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се об

В България трябва да се създаде Национален раков план, а по що се отнася до белодробния карцином -  да бъде въведен скрининг за рискови групи и да се обръща специално внимание на симптомите от страна на дихателната система. Около тези изводи се обединиха водещи специалисти в диагностиката и лекарствената терапия на пресконференция на тема  „Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Тя бе част от активностите в рамките на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември и цели да повиши информираността сред обществото за симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение при едно от най-разпространените злокачествени заболявания.

Специално видеообръщение направи обичаният актьор Владимир Пенев, посланик на кампанията „Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“. Той сподели личната си история, която го мотивира да прегърне каузата -  загубил е баща си и сестра си, упорити пушачи, от това заболяване. Самият той също е бил пушач, но решително е отказал цигарите и ходи на профилактичен преглед всяка година.

„Бъдете навреме. Покажете на живота, че го цените!“,

призова Владимир Пенев.

Водещият наш онколог проф. Асен Дудов от „Аджъбадем Сити Клиник – МБАЛ „Младост-София“бе категоричен, че скринингът не е ранна диагностика, а национална политика. „Специално за белодробния карцином би трябвало да се изследват настоятелно хората с фамилна обремененост, за да може, ако развият заболяването, лечението да започне възможно най-рано“, добави проф. Дудов.

Друг водещ онколог – д-р Красимир Койнов от МБАЛ „Сердика“ поясни, че симптомите на болестта могат да бъдат неспецифични в началото, но ако се появят кашлица с храчки, задух, гръдна болка, то незабавно трябва да се търси съвета на специалист. „Някои пациенти с белодробна находка на рентген се лекуват за пневмония, подобряват се от приложеното лечение, но при контролно образно изследване се вижда, че находката остава. В такива случаи специализираните изследвания са задължителни“, подчерта д-р Койнов.

„За точна диагноза е важно

в рамките на 20-30 дни пациентът с белодробни проблеми да бъде изяснен“,

категоричен бе проф. Димитър Костадинов от МБАЛББ „Св.София“. Той уточни, че засега белодробният рак е по-разпространен сред мъжете, но в развитите страни жените се изравняват, а само в Италия и Франция увеличението на болните сред тях е 60 пъти“.

Да се обърне повече внимание на патоморфологичното изследване и на изследването на туморни маркери, настоя патологът проф. Светлана Христова от УМБАЛ "Александровска". Тя  изрази тревога от факта, че засега изследването на туморни маркери, което е много важно за индивидуализирането на лечението, не се заплаща от публичните фондове, а от фармацевтичните компании или от самия пациент.  

„Необходимо е

да има Национален раков план, изработен от МЗ,

който да разписва цялата организация по борбата с онкологичните заболявания. Това е план за действие, който включва всички участници и  методи за диагностика, превенция, лечение“, каза д-р Койнов. По отношение на скрининга той отбеляза, че е по-скоро песимист заради високата цена на такива програми.

 „В последните години е налице малка революция в лекарственото лечение. Благодарение на навлизането на имунотерапията делът на 5-годишната преживяемост, и то в най-напредналия IV стадий на белодробния рак, нарасна от 3 на 15%“, каза специалистът. За наша радост в България разполагаме с такива лекарства и те са достъпни за пациентите, но трябва да се подобри организацията. След 10-15 години ще бъде направена решителна крачка в овладяването не само на белодробния рак, но и на рака като цяло“, прогнозира д-р Койнов.

 „Колкото по-рано, толкова по-добре. Каквото можем да направим сега, нека го направим, да не го оставяме за утре“, обърна се към участниците Константинос Папагиянис изпълнителен директор на „MSD – България“. Като компания искаме да помогнем за подобряване на информираността за белодробния рак в месеца за борба със заболяването, добави той, като подчерта, че

иновациите нямат особено значение, ако не могат да достигнат до хората

В подкрепа на кампанията е създадена инсталация с живи дръвчета на метростанция „НДК“ – символ на разклонената като дърво дихателна система, която цели да накара преминаващите да се замислят за белодробното си здраве.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QGsR

Онколог 01.12.2019 08:34:54

Дудов е нещастника, заради който всички онколози страдаме. Отново липсва адекватно остойностяване на работата ни и става взе по-зле. В същото време, аналогичната специалност хематология се развива. Стиска кокала на дружеството и не пуска, лакомията

ОПЛ 28.11.2019 18:56:39

Лечението се бави драматично. РЕТ скенерът има основен дял в това.

Гост 28.11.2019 16:10:23

Дудов започна да лекува карцином на белия дроб след като влезнаха имунотерапиите. Само финикийските знаци говорят там

Гост 28.11.2019 15:05:48

Дудов е водещ лобист, но не и водещ онколог. Освен собствения си интерес, друго не води

Гост 29.11.2019 09:08:31

Необяснимо е защо го канят постоянно, обидно е за работещите онколози, докато той само заплашва


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...