Сряда, 12 Август 2020
10
юни
2
 

Фондация "Искам бебе":

Време е да престанем да говорим за сгради, а за това кой и как ще работи в тях

Имаме уникални специалисти, които са преди всичко хора с огромни сърца и е важно да ги запазим тук

Сряда, 10 Юни 2020 | 15:51:43
2

Настояваме за незабавна дискусия за бъдещето на педиатричната помощ и за подготовка на стратегия как ще бъде подпомогната тя през следващите години. Време е да престанем да говорим за сгради, време е да говорим кой и как ще работи в тях. Това с

Настояваме за незабавна дискусия за бъдещето на педиатричната помощ и за подготовка на стратегия как ще бъде подпомогната тя през следващите години. Време е да престанем да говорим за сгради, време е да говорим кой и как ще работи в тях.

Това се казва в Отворено писмо на фондация „Искам бебе“ до Бойко Борисов, министър-председател, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване на Народното събрание, Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, кмет на София, Националното сдружение на общините в Република България, депутати.

От фондацията уточняват, че моментът с изграждането на Детската болница е особено подходящ, за да бъде насърчен по-голям прием на студенти по медицина и в специалностите на професионалистите по здравни грижи, медицински сестри, лаборанти, рехабилатори, логопеди, психолози, лекарски асистенти за децата на България.

Ето пълния текст на писмото:

Преди всичко, от името на Управителния съвет и огромния доброволчески екип на Фондация „Искам бебе“, бихме желали да благодарим за проявената съпричастност, разбиране и професионализъм относно решението за построяването на Национална детска болница!

Всички ние – като майки, които много трудно са се сдобили с най-ценното – да станем родители, оценяваме постигнатия консенсус като екипна грижа на много засегнати страни. Разбрахме едно – когато поставим каузата за децата на България над всичко и направим разумни стъпки заедно – неправителствените организации, най-добрите специалисти в областта на детското здраве, родителски комитети, местна власт и разумни политици – проектите се случват.

Винаги, и в европейски мащаб, посочваме примера за действащия успешно Фонд Ин витро (Център за асистирана репродукция), който само преди 11 години беше „мисия невъзможна“, грижата за семействата, мечтаещи за деца беше нулева, хората продаваха жилищата си, за да имат рожби, защото не можеха да заплащат огромните суми за ин витро процедури! Днес обаче държавата осигурява над 20 000 лева на всяка двойка, която се подлага на лечение. Родиха се над 10 000 деца, има хиляди бременни жени в очакване на своите деца, а Общините осигуряват над 1 000 000 лв. годишно, за да подпомагат семействата по места!

Не напразно споделяме това.

Защото всяко огромно постижение в държавата ни има своята история и това трябва да се помни, за да бъде пример за порастване на нашето общество.

Затова днес, от позицията на активни граждани, които, заедно с Вас, не спираме да правим България по-добро място за живеене за нашите деца, заявяваме категорично: Изпълнението на ангажиментите за строеж на Националната детска болница трябва да започне незабавно!

Контактуваме непрекъснато със здравни специалисти и сме обединени от това, че мястото е изключително подходящо, поради близостта му с водещи специализирани лечебни заведения и децата ни ще могат да получат интегрирана медицинска помощ!

Към екипа на Фондация „Искам бебе“ непрекъснато се обръщат много млади лекари и бъдещи здравни работници, които биха желали да специализират в областта на АГ и Педиатрията, защото искат да останат да работят в България, ако им се предложат добри условия.

Считаме за особено подходящ моментът с изграждането на Детската болница да бъде насърчен веднага с по-голям прием на студенти по медицина и в специалностите на професионалистите по здравни грижи, медицински сестри, лаборанти, рехабилатори, логопеди, психолози, лекарски асистенти за децата на България.

Приемете това отворено писмо като подадена ръка (готови сме да съдействаме с доброволен труд и експертна помощ според възможностите си) и насърчение за стартиране на изпълнението на поетите от министър-председателя на България ангажименти на 27 май т.г., а именно „Ще се строи чисто нова Детска болница, скелето на старата се бута!“

Времето е най-ценният ресурс за всички нас. Борим се с години, за да имаме деца и днес ще продължим да следваме майчинския си дълг – да осигурим здравето и просперитета на децата ни!

Настояваме за незабавна дискусия за бъдещето на педиатричната помощ и за подготовка на стратегия как ще бъде подпомогната тя през следващите години. Време е да престанем да говорим за сгради, време е да говорим кой и как ще работи в тях. Вярваме, че можем. Защото имаме уникални специалисти, които са преди всичко хора с огромни сърца и е важно да ги запазим тук, в България!

Защото заедно с всички Вас можем! И сме го доказали през годините!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nqGy

БЛС-Въоръжено Крило 11.06.2020 09:59:37

' за да бъде насърчен по-голям прием на студенти по медицина' Виждаме как глупавото общество тотално не разбира проблема ,че НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ОСТАНЕ ТУК. Ако ще да увеличите 5пъти приема на студенти и дори да правите роботи на конвейерна линия медицина. Писалите това прости хора не разбират ли какви са заплатите на лекарите в чужбина , какво значи заплатен достойно труд и уважение от обществото и как двама лекари в това гето не могат да гледат семейство и своите деца с тези заплати за да стоят тук и да дундуркат другите деца в обществото ? Политиците могат да се правят на улави, но нормалния средностатистически българин е нормално (ако има малко мозък) поне да знае реалните проблеми на комунистическата здравна система, ако няма отговор и не желае да участва в решения.

Гост 10.06.2020 16:45:09

Глупости! Производството на повече специалисти значи ниско качество и повече износ. Подобрете условията и заплащането ВЕДНАГА и ще мотивирате и чужди такива да дойдат тук готови произведени без скъпа инвестиция. Така правят умните, а ние произвеждаме и изнасяме каймака.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...