Четвъртък, 04 Март 2021
18
ян
2
 

Връзват линейките на спешна помощ със системата за борба с COVID

Лекарите от спешните отделения ще получават предварителна информация за пациентите

Понеделник, 18 Януари 2021 | 14:46:14 Полина Тодорова
2

Обществена поръчка за близо осем милиона лева за оборудване в информационните центрове за спешна медицинска помощ е публикувана в Агенцията по обществени поръчки. Конкретният предмет на поръчката е „Надграждане на информационната система за регис

Обществена поръчка за близо осем милиона лева за оборудване в информационните центрове за спешна медицинска помощ е публикувана в Агенцията по обществени поръчки. Конкретният предмет на поръчката е „Надграждане на информационната система за регистриране и проследяване на получените обаждания (ИСРППО) за нуждите на Министерство на здравеопазването и свързана с нея доставка на оборудване за информационни центрове за спешна медицинска помощ“.

Част от надграждането на системата предвижда свързване на системата на спешна помощ с тази за борба с COVID, а друга – обмяна на информация между лечебните заведения и спешните екипи, става ясно от публикуваните документи по обществената поръчка.  

Информационната система за регистриране и проследяване на получените обаждания е част от комуникационно-информационните системи в спешната медицинска помощ (СМП) към Министерството на здравеопазването е посочено в техническата спецификация към поръчката, с която се прави преглед на сега действащия модел на работа. Операторите в зависимост от правата си могат да приемат и регистрират обаждания, да въвеждат данни за пациент, да назначават екипи по случаи и да въвеждат данни за тяхната работа, да проследяват маршрута на линейките, да правят изходящи обаждания и конферентни разговори. Добавянето на данни за пациенти може да бъде направено във всеки един момент до приключването на работата по случая. След приемане на случай в системата операторът назначава екип, като по даден случай може едновременно да се назначат повече екипи или на по-късен етап в процеса на работа по случая да бъдат добавени нови. Системата осигурява възможности операторите да пренасочат назначението за работа на един екип от един случай към друг или да прекратят назначението за работа на екипа.

Екипите оборудвани с мобилни устройства ИСРППО предоставя възможност за получаване на всички данни от телекомуникационния триаж, достъп до токсикологичен справочник, което елиминира нуждата от допълнителни консултации достъп до свободни места за пациенти с Ковид 19 в болничните заведения на територията на обслужвания район, се разбира още от информацията към поръчката.

Целта на интеграцията с националната система за борба с COVID-19 е да предостави полезна информация на служителите от координационните централи дали пациентът е поставен под карантина или е с потвърден COVID-19. За да се случи това, системата ще бъде надградена с данни за всеки пациент – ЕГН и предоставената от националната система за борба с COVID-19 актуална информация. Разширението на данните за пациент с конкретен идентификатор ще предостави и възможност в бъдеще да се преглеждат данните и документите от всички предходно регистрирани случаи за пациента – информация, която би била полезна както за операторите, така и за специалистите от спешните екипи, е отбелязано още в документацията по поръчката. Това ще е и основа за изграждане на интеграция с бъдещата Национална здравно-информационна система (НЗИС), която да предоставя на медицинските специалисти от спешните екипи полезна информация за пациента, е посочено още в нея.

Надграждането на системата предвижда още разработване на специализиран уеб базиран информационен портал, чрез който всеки директор на ЦСМП ще може да наблюдава в реално време работата и натовареността за своята организация, а всеки ръководител в координационната централа работата и натовареността на екипите на смяна. Предвижда се и възможност за наблюдение и от Министерство на здравеопазването.

Освен това се предвижда възможност за информиране на Националния медицински координационен център и Министерство на здравеопазването при настъпване на определени събития с повече от трима пострадали, прегистриране на бедствие и други

Обществената поръчка предвижда и свързаност между спешните отделения на болничните заведения и екипите на спешната медицинска помощ. Това, което се предвижда е чрез данни, подадени по електронен път, специалистите от отделението да получават информация, че  даден пациент ще бъде транспортиран в конкретно избрано болнично заведение. Те ще могат да прегледат всички нови съобщения за пристигащи пациенти, както и да получат предварителна информация за състоянието на пациента и текущата локация на всеки екип на СМП, пътуващ към тях.  Специално приложение ще инфирмира и дали пациентът е поставен под карантина или е с потвърден COVID-19.

ОП е публикувана на 13-ти януари, оферти се изпращат до 8 февруари, а точната й стойност е 7 977 650,00 лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AEsZ

чукча 19.01.2021 10:08:57

Връзва си дядо ти потурите... "Свързват" е правилната дума, интегрират, надграждат... !

Лекар 18.01.2021 23:23:09

Някоя фирма близка до герберастите ще гушне едни парички.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...