Петък, 18 Септември 2020
06
дек
 

Връчиха Годишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“

Организаторите обещават следващата година да включат в номинациите и „Антинаграда“

Петък, 06 Декември 2019 | 09:39:36 Невена Попова


Над 100 журналисти, лекари, общественици, пациентски организации, медии и представители на бизнеса бяха номинирани за наградите „Даниела Сеизова – в името на живота“ - 2019. Те са присъждат вече 10 години от Федерация „Български

Над 100 журналисти, лекари, общественици, пациентски организации, медии и представители на бизнеса бяха номинирани за наградите „Даниела Сеизова – в името на живота“ - 2019. Те са присъждат вече 10 години от Федерация „Български пациентски форум“. Тази година отличията бяха в 12 категории, по традиция бе присъдена и Голяма награда за цялостен принос в здравната журналистика в защита на каузи, отстояващи правата на пациентите.

На тържествена церемония в столицата снощи журито с председател Георги Сеизов, съпруг на рано отишлата си от този свят журналистка Даниела Сеизова, оповести носителите на наградите, които бяха връчени на победителите. 

Голямата награда спечели Сутрешният блок „Здравей, България“ на Нова телевизия за общото отразяване на здравната проблематика и многобройните разработени теми в тази област. Приемайки отличието журналистът Васил Иванов благодира на всички честни, достойни и светли български лекари и на всички пациенти, които се борят за своите права, отстояват ги, както и на всички хора, които не се отказват да търсят истината.

В категорията „Онлайн издание“ призът отиде в ръцете на журналистката Стаматина Никова от сайта „Зона Здраве“. Десислава Николова от вестник „Капитал“ бе отличена в категорията „Печатно издание“. Гергана Хрисчева от програма „Хоризонт“ на БНР получи отличието в категория „Радио“, а в категория „Телевизионен репортаж“ призът грабна Паулина Найденова от БНТ.

Изключително много бяха номинираните в категория „Лекар на годината“ - 13 български лекари, доказали не само висок професионализъм, но и работили с любов, разбиране и топло отношение към пациентите. Наградата взе кардиологът д-р Ивайло Иванов от София.

Художникът Димитър Анастасов бе отличен в категорията „Борец за правата на пациентите“. Той е с трасплантиран бъбрек, застъпник на каузата на донорството, посветил много време и усилия на борбата за спазване на правата на пациентите. В същата категория грамота получи Карисимира Кръстева, хеводиализиран пациент от Варна, която неотдавна организира подписка с настояването НЗОК да поеме заплащането на катетрите, необходими при диализно лечение, защото тяхната цена е непосилна за повечето болни, които са принудени да си ги закупуват сами.

Любопитнен участник бе включен в листата на номинираните в категория „Иниституция, кореспондираща най-добре с пациентите“. В нея наред с БЧК и националния омбудсман беше намерила място и професионалната група на погребалните агенти – защото здравното министерство, по думите на организаторите, просто се чуди как да изпраща към тях повече пациенти.

В крайна сметка журито присъди отличието на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, „един огромен човек“, винаги готов да разбере и подаде ръка на хората, които имат нужда от него, по думите на председателя на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

Наградата в категорията „Бизнесът в полза на пациента“ бе присъдена на Българската Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТТЛ).

Две други награди бяха присъдени на личности, свързали името си с каузи, вдъхващи подкрепа и надежда за живот на болни и хора в неравностойно положение.Те бяха обособени в две категории - „Смело сърце“ и „Човек с голямо сърце“.

В категорията „Смело сърце“ бяха отличени група шестокласници от Първо СОУ „Св.Седмичисленици“ в Търговище, подготвили аудиозапис на стихове на Валери Петров за деца с нарушен слух. Наградата „Човек с голямо сърце“ грабна учителката Теодора Арменкова. Тя преподава в болничната стая на деца, болни от рак, които се лекуват в Столичната онкохематологична болница.

Кремена Кунева, подела идеята да бъде ремонтирано Нефрологичното отделение на столичната Детска болница „Проф. Иван Митев“ и организирала ремонта със собствени сили и средства и с помощта на още неколцина ентусиасти стана носител на наградата в категория „Пациентска организация или пациент“.

Вземайки повод от тежкото състояние на здравеопазването, множеството проблеми в здравната сфера и трудностите, с които се сблъскват пациенти и лекари, организаторите от Фондация „Български пациентски форум“ обещаха следващата година да включат нова категория - „Антинатграда“. Тя ще бъде присъждана на институция или личност със значим принос в провеждането на погрешна политика или решение, довело до сериозни негативни последици за хората.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
se4*


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври
18.09.2020 12:35:22

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври

„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но ...

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар
18.09.2020 11:49:22

Второ отделение в МБАЛ Пазарджик затваря заради заразен с COVID-19 лекар

УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик е поставено под 24- часова карантина по разпореждане на РЗИ-Паз ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...