Вторник, 31 Януари 2023
06
дек
 

Връчиха Годишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“

Организаторите обещават следващата година да включат в номинациите и „Антинаграда“

Петък, 06 Декември 2019 | 09:39:36 Невена Попова


Над 100 журналисти, лекари, общественици, пациентски организации, медии и представители на бизнеса бяха номинирани за наградите „Даниела Сеизова – в името на живота“ - 2019. Те са присъждат вече 10 години от Федерация „Български

Над 100 журналисти, лекари, общественици, пациентски организации, медии и представители на бизнеса бяха номинирани за наградите „Даниела Сеизова – в името на живота“ - 2019. Те са присъждат вече 10 години от Федерация „Български пациентски форум“. Тази година отличията бяха в 12 категории, по традиция бе присъдена и Голяма награда за цялостен принос в здравната журналистика в защита на каузи, отстояващи правата на пациентите.

На тържествена церемония в столицата снощи журито с председател Георги Сеизов, съпруг на рано отишлата си от този свят журналистка Даниела Сеизова, оповести носителите на наградите, които бяха връчени на победителите. 

Голямата награда спечели Сутрешният блок „Здравей, България“ на Нова телевизия за общото отразяване на здравната проблематика и многобройните разработени теми в тази област. Приемайки отличието журналистът Васил Иванов благодира на всички честни, достойни и светли български лекари и на всички пациенти, които се борят за своите права, отстояват ги, както и на всички хора, които не се отказват да търсят истината.

В категорията „Онлайн издание“ призът отиде в ръцете на журналистката Стаматина Никова от сайта „Зона Здраве“. Десислава Николова от вестник „Капитал“ бе отличена в категорията „Печатно издание“. Гергана Хрисчева от програма „Хоризонт“ на БНР получи отличието в категория „Радио“, а в категория „Телевизионен репортаж“ призът грабна Паулина Найденова от БНТ.

Изключително много бяха номинираните в категория „Лекар на годината“ - 13 български лекари, доказали не само висок професионализъм, но и работили с любов, разбиране и топло отношение към пациентите. Наградата взе кардиологът д-р Ивайло Иванов от София.

Художникът Димитър Анастасов бе отличен в категорията „Борец за правата на пациентите“. Той е с трасплантиран бъбрек, застъпник на каузата на донорството, посветил много време и усилия на борбата за спазване на правата на пациентите. В същата категория грамота получи Карисимира Кръстева, хеводиализиран пациент от Варна, която неотдавна организира подписка с настояването НЗОК да поеме заплащането на катетрите, необходими при диализно лечение, защото тяхната цена е непосилна за повечето болни, които са принудени да си ги закупуват сами.

Любопитнен участник бе включен в листата на номинираните в категория „Иниституция, кореспондираща най-добре с пациентите“. В нея наред с БЧК и националния омбудсман беше намерила място и професионалната група на погребалните агенти – защото здравното министерство, по думите на организаторите, просто се чуди как да изпраща към тях повече пациенти.

В крайна сметка журито присъди отличието на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, „един огромен човек“, винаги готов да разбере и подаде ръка на хората, които имат нужда от него, по думите на председателя на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

Наградата в категорията „Бизнесът в полза на пациента“ бе присъдена на Българската Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТТЛ).

Две други награди бяха присъдени на личности, свързали името си с каузи, вдъхващи подкрепа и надежда за живот на болни и хора в неравностойно положение.Те бяха обособени в две категории - „Смело сърце“ и „Човек с голямо сърце“.

В категорията „Смело сърце“ бяха отличени група шестокласници от Първо СОУ „Св.Седмичисленици“ в Търговище, подготвили аудиозапис на стихове на Валери Петров за деца с нарушен слух. Наградата „Човек с голямо сърце“ грабна учителката Теодора Арменкова. Тя преподава в болничната стая на деца, болни от рак, които се лекуват в Столичната онкохематологична болница.

Кремена Кунева, подела идеята да бъде ремонтирано Нефрологичното отделение на столичната Детска болница „Проф. Иван Митев“ и организирала ремонта със собствени сили и средства и с помощта на още неколцина ентусиасти стана носител на наградата в категория „Пациентска организация или пациент“.

Вземайки повод от тежкото състояние на здравеопазването, множеството проблеми в здравната сфера и трудностите, с които се сблъскват пациенти и лекари, организаторите от Фондация „Български пациентски форум“ обещаха следващата година да включат нова категория - „Антинатграда“. Тя ще бъде присъждана на институция или личност със значим принос в провеждането на погрешна политика или решение, довело до сериозни негативни последици за хората.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3%j@


Всичко за коронавируса
Още новини
2,12% положителни проби, петима починали
31.01.2023 08:19:08

2,12% положителни проби, петима починали

91 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 4218 теста, което прави 2,12% ...

Хирургът д-р Илия Попов ще ръководи новия Медицински център към КОЦ - Велико Търново
30.01.2023 17:38:35

Хирургът д-р Илия Попов ще ръководи новия Медицински център към КОЦ - Велико Търново

Хирургът д-р Илия Попов ще бъде управител на Медицински център към КОЦ – Велико Търново сле ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...