Понеделник, 27 Март 2023
21
апр
 

Връщат Janssen на европейския пазар, от ИАЛ обясниха за какво да внимават лекарите

Сряда, 21 Април 2021 | 16:48:15


Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) 

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има връзка между необичайните тромбози и ваксината на Janssen, но става дума за много рядък страничен ефект. Според ЕМА нежеланите ефекти са твърде редки и общите ползи за предотвратяване на COVID-19 превишават рисковете.

Следващата доставка на ваксината Janssen за България се очаква до края на седмицата и тя е с количество 24 000 дози. Ваксината беше разрешена в ЕС на 11 март 2021 г., но разпределението й в ЕС беше временно отложено от компанията.

Междувременно от ИАЛ разпространиха в подробности становището на ЕМА за ваксината на Johnson. В него освен вече станалите ясни по-големи ползи в сравнение с рисковете при приложението на продукта се дава важна информация както за медицинските специалисти, така и за хората, които ще си поставят ваксината.

EMA направи преглед на осем случая на тромбоза в комбинация с тромбоцитопения при хора, получили ваксината COVID-19 на Janssen в Съединените щати, припомнят от там.

Тези много редки видове тромбоза (съчетани с тромбоцитопения) включват венозна тромбоза най-вече на необичайни места като тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза с фатален изход в един от случаите. Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст и повечето са се случили при жени, в рамките на три седмици от ваксинирането на лицето.

Разгледаните случаи са били много подобни на случаите, възникнали с ваксината COVID-19, разработена от AstraZeneca, Vaxzevria.

Що се отнася до механизма, смята се, че ваксината може да предизвика имунен отговор, водещ до нарушение подобно на хепарин-индуцираната тромбоцитопения. Понастоящем патофизиологичният механизъм не е установен и не е възможно да се идентифицират специфични рискови фактори.

Медицинските специалисти трябва да бъдат нащрек за признаците и симптомите на тромбоемболизъм и тромбоцитопения, за да могат своевременно да лекуват засегнатите хора в съответствие с наличните терапевтични насоки, посочват от ИАЛ.

Тромбоза в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение. Медицинските специалисти трябва да се консултират с приложими насоки или да се консултират с тесни специалисти, като например хематолози, специалисти по коагулация, за да диагностицират и лекуват това състояние, препоръчват още от агенцията.

Медицинските специалисти трябва да информират хората, получаващи ваксината, че те трябва да потърсят медицинска помощ, ако получат симптоми на тромбоза като задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми като тежко и продължително главоболие и замъглено зрение, петехии извън мястото на ваксинация след няколко дни.

Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете за хората, които я получават. Ваксината е ефективна за предотвратяване на COVID-19 и намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи, категорични са от там.

От лекарствения регулатор предоставят и съвети за какво трябва да внимават хората, които вече са получили ваксината.

Случаи на необичайни кръвни съсиреци в комбинация с нисък брой на тромбоцитите са наблюдавани в Съединените щати при хора, на които е поставена COVID-19 Vaccine Janssen Рискът от получаване на тези странични ефекти е много нисък, но хората, на които ще бъде приложена ваксината трябва да са информирани за симптомите, за да могат своевременно да бъдат лекувани и така да се подпомогне възстановяването им и избягването на усложнения, посочват от там.

Гражданите трябва да потърсят спешна медицинска консултация, ако имат някой от изброените симптоми в рамките на три седмици след прилагането на COVID-19 Vaccine Janssen:

  • Силно затруднено дишане(задух)
  • Болка в гърдите
  • Подуване на крака
  • Продължителна болка в корема
  • Неврологични симптоми като силно и продължително главоболие или размазано виждане
  • Фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

 

Те трябва да се обърнат към техния лекуващ лекар, медицински специалист или здравните власти, ако имат въпроси, свързани с ваксинациите, допълват от ИАЛ.

Ваксината COVID-19 Janssen е ваксина за предотвратяване/превенция на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при хора на възраст на и над 18 години. COVID-19 се причинява от вируса на SARS-CoV-2. Ваксината Janssen е направена от друг вирус (от семейството на аденовирусите), който е модифициран така, че да съдържа гена за създаване на протеин от SARS-CoV-2. Ваксината COVID-19 Janssen не съдържа самия вирус и не може да причини COVID-19, поясняват още от ИАЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CnY3


Всичко за коронавируса
Още новини
Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие
27.03.2023 16:01:24

Болниците не са усвоили 40 млн. лв. от бюджета на НЗОК за първото тримесечие

За първо тримесечие лечебните заведения не са усвоили 40 млн. лв. от определените стойности на ни ...

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе
27.03.2023 15:19:41

БЛС с остра реакция по повод нападението срещу лекар в Русе

Българският лекарски съюз категорично осъжда ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...