Четвъртък, 06 Май 2021
21
апр
 

Връщат Janssen на европейския пазар, от ИАЛ обясниха за какво да внимават лекарите

Сряда, 21 Април 2021 | 16:48:15


Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) 

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има връзка между необичайните тромбози и ваксината на Janssen, но става дума за много рядък страничен ефект. Според ЕМА нежеланите ефекти са твърде редки и общите ползи за предотвратяване на COVID-19 превишават рисковете.

Следващата доставка на ваксината Janssen за България се очаква до края на седмицата и тя е с количество 24 000 дози. Ваксината беше разрешена в ЕС на 11 март 2021 г., но разпределението й в ЕС беше временно отложено от компанията.

Междувременно от ИАЛ разпространиха в подробности становището на ЕМА за ваксината на Johnson. В него освен вече станалите ясни по-големи ползи в сравнение с рисковете при приложението на продукта се дава важна информация както за медицинските специалисти, така и за хората, които ще си поставят ваксината.

EMA направи преглед на осем случая на тромбоза в комбинация с тромбоцитопения при хора, получили ваксината COVID-19 на Janssen в Съединените щати, припомнят от там.

Тези много редки видове тромбоза (съчетани с тромбоцитопения) включват венозна тромбоза най-вече на необичайни места като тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза с фатален изход в един от случаите. Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст и повечето са се случили при жени, в рамките на три седмици от ваксинирането на лицето.

Разгледаните случаи са били много подобни на случаите, възникнали с ваксината COVID-19, разработена от AstraZeneca, Vaxzevria.

Що се отнася до механизма, смята се, че ваксината може да предизвика имунен отговор, водещ до нарушение подобно на хепарин-индуцираната тромбоцитопения. Понастоящем патофизиологичният механизъм не е установен и не е възможно да се идентифицират специфични рискови фактори.

Медицинските специалисти трябва да бъдат нащрек за признаците и симптомите на тромбоемболизъм и тромбоцитопения, за да могат своевременно да лекуват засегнатите хора в съответствие с наличните терапевтични насоки, посочват от ИАЛ.

Тромбоза в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение. Медицинските специалисти трябва да се консултират с приложими насоки или да се консултират с тесни специалисти, като например хематолози, специалисти по коагулация, за да диагностицират и лекуват това състояние, препоръчват още от агенцията.

Медицинските специалисти трябва да информират хората, получаващи ваксината, че те трябва да потърсят медицинска помощ, ако получат симптоми на тромбоза като задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми като тежко и продължително главоболие и замъглено зрение, петехии извън мястото на ваксинация след няколко дни.

Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете за хората, които я получават. Ваксината е ефективна за предотвратяване на COVID-19 и намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи, категорични са от там.

От лекарствения регулатор предоставят и съвети за какво трябва да внимават хората, които вече са получили ваксината.

Случаи на необичайни кръвни съсиреци в комбинация с нисък брой на тромбоцитите са наблюдавани в Съединените щати при хора, на които е поставена COVID-19 Vaccine Janssen Рискът от получаване на тези странични ефекти е много нисък, но хората, на които ще бъде приложена ваксината трябва да са информирани за симптомите, за да могат своевременно да бъдат лекувани и така да се подпомогне възстановяването им и избягването на усложнения, посочват от там.

Гражданите трябва да потърсят спешна медицинска консултация, ако имат някой от изброените симптоми в рамките на три седмици след прилагането на COVID-19 Vaccine Janssen:

  • Силно затруднено дишане(задух)
  • Болка в гърдите
  • Подуване на крака
  • Продължителна болка в корема
  • Неврологични симптоми като силно и продължително главоболие или размазано виждане
  • Фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

 

Те трябва да се обърнат към техния лекуващ лекар, медицински специалист или здравните власти, ако имат въпроси, свързани с ваксинациите, допълват от ИАЛ.

Ваксината COVID-19 Janssen е ваксина за предотвратяване/превенция на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при хора на възраст на и над 18 години. COVID-19 се причинява от вируса на SARS-CoV-2. Ваксината Janssen е направена от друг вирус (от семейството на аденовирусите), който е модифициран така, че да съдържа гена за създаване на протеин от SARS-CoV-2. Ваксината COVID-19 Janssen не съдържа самия вирус и не може да причини COVID-19, поясняват още от ИАЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#93T


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак
05.05.2021 17:09:35

ЕМА започва предварителен преглед на китайската ваксина Синовак

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция за лекарствата ( ...

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив
05.05.2021 16:44:17

Бъдещи акушерки дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив

Първокурснички от специалност „Акушерка“ дариха кислородни палатки и инхалатор на УМБ ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...