!
Събота, 20 Април 2024
21
апр
 

Връщат Janssen на европейския пазар, от ИАЛ обясниха за какво да внимават лекарите

Сряда, 21 Април 2021 | 16:48:15


Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) 

Фармацевтичната компания Johnson & Johnson обяви в официално съобщение, че ще възобнови доставките на ваксината си срещу COVID Janssen в страните членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Припомняме, вчера Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има връзка между необичайните тромбози и ваксината на Janssen, но става дума за много рядък страничен ефект. Според ЕМА нежеланите ефекти са твърде редки и общите ползи за предотвратяване на COVID-19 превишават рисковете.

Следващата доставка на ваксината Janssen за България се очаква до края на седмицата и тя е с количество 24 000 дози. Ваксината беше разрешена в ЕС на 11 март 2021 г., но разпределението й в ЕС беше временно отложено от компанията.

Междувременно от ИАЛ разпространиха в подробности становището на ЕМА за ваксината на Johnson. В него освен вече станалите ясни по-големи ползи в сравнение с рисковете при приложението на продукта се дава важна информация както за медицинските специалисти, така и за хората, които ще си поставят ваксината.

EMA направи преглед на осем случая на тромбоза в комбинация с тромбоцитопения при хора, получили ваксината COVID-19 на Janssen в Съединените щати, припомнят от там.

Тези много редки видове тромбоза (съчетани с тромбоцитопения) включват венозна тромбоза най-вече на необичайни места като тромбоза на мозъчен венозен синус и тромбоза на спланхникова вена, както и артериална тромбоза с фатален изход в един от случаите. Всички случаи са настъпили при хора под 60-годишна възраст и повечето са се случили при жени, в рамките на три седмици от ваксинирането на лицето.

Разгледаните случаи са били много подобни на случаите, възникнали с ваксината COVID-19, разработена от AstraZeneca, Vaxzevria.

Що се отнася до механизма, смята се, че ваксината може да предизвика имунен отговор, водещ до нарушение подобно на хепарин-индуцираната тромбоцитопения. Понастоящем патофизиологичният механизъм не е установен и не е възможно да се идентифицират специфични рискови фактори.

Медицинските специалисти трябва да бъдат нащрек за признаците и симптомите на тромбоемболизъм и тромбоцитопения, за да могат своевременно да лекуват засегнатите хора в съответствие с наличните терапевтични насоки, посочват от ИАЛ.

Тромбоза в комбинация с тромбоцитопения изисква специализирано клинично лечение. Медицинските специалисти трябва да се консултират с приложими насоки или да се консултират с тесни специалисти, като например хематолози, специалисти по коагулация, за да диагностицират и лекуват това състояние, препоръчват още от агенцията.

Медицинските специалисти трябва да информират хората, получаващи ваксината, че те трябва да потърсят медицинска помощ, ако получат симптоми на тромбоза като задух, болка в гърдите, подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми като тежко и продължително главоболие и замъглено зрение, петехии извън мястото на ваксинация след няколко дни.

Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете за хората, които я получават. Ваксината е ефективна за предотвратяване на COVID-19 и намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи, категорични са от там.

От лекарствения регулатор предоставят и съвети за какво трябва да внимават хората, които вече са получили ваксината.

Случаи на необичайни кръвни съсиреци в комбинация с нисък брой на тромбоцитите са наблюдавани в Съединените щати при хора, на които е поставена COVID-19 Vaccine Janssen Рискът от получаване на тези странични ефекти е много нисък, но хората, на които ще бъде приложена ваксината трябва да са информирани за симптомите, за да могат своевременно да бъдат лекувани и така да се подпомогне възстановяването им и избягването на усложнения, посочват от там.

Гражданите трябва да потърсят спешна медицинска консултация, ако имат някой от изброените симптоми в рамките на три седмици след прилагането на COVID-19 Vaccine Janssen:

  • Силно затруднено дишане(задух)
  • Болка в гърдите
  • Подуване на крака
  • Продължителна болка в корема
  • Неврологични симптоми като силно и продължително главоболие или размазано виждане
  • Фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място

 

Те трябва да се обърнат към техния лекуващ лекар, медицински специалист или здравните власти, ако имат въпроси, свързани с ваксинациите, допълват от ИАЛ.

Ваксината COVID-19 Janssen е ваксина за предотвратяване/превенция на коронавирусна болест 2019 (COVID-19) при хора на възраст на и над 18 години. COVID-19 се причинява от вируса на SARS-CoV-2. Ваксината Janssen е направена от друг вирус (от семейството на аденовирусите), който е модифициран така, че да съдържа гена за създаване на протеин от SARS-CoV-2. Ваксината COVID-19 Janssen не съдържа самия вирус и не може да причини COVID-19, поясняват още от ИАЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zWLs


Всичко за коронавируса
Още новини
0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...