Четвъртък, 29 Октомври 2020
27
ян
7
 

Д-р Николай Брънзалов:

Всеки агресивник ще се замисли преди да нападне, ако види, че прокуратурата действа бързо

Понеделник, 27 Януари 2020 | 14:17:39
7

Над 400 лекари са станали обект на физическо насилие през 2018 година. Повечето от случаите са в спешните отделения на болниците. Медиците в Спешна помощ предимно отнасят ругатни. През 2019 година случаите зачестяват. Припомняме, че преди малко повече

Над 400 лекари са станали обект на физическо насилие през 2018 година. Повечето от случаите са в спешните отделения на болниците. Медиците в Спешна помощ предимно отнасят ругатни. През 2019 година случаите зачестяват. Припомняме, че преди малко повече от седмица ръководството на БЛС, здравният министър Кирил Ананиев и главният прокурор Иван Гешев подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие по предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване.

„Това е голяма крачка напред, за да могат да бъдат защитени всички медицински специалисти на работните им места. Новото е, че в БЛС се открива гореща телефонна линия за всеки медик, който е пострадал от физическа или вербална агресия. Назначен е специален служител, който ще отговаря за този вид връзка. От централата на БЛС сигналът се предава на Главна прокуратура, която вече решава на кого да го възложи. За този тип престъпления колкото по-бърза е реакцията на компетентните органи, толкова е по-добър резултата“, каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„За мен това е изключително грозно и срамно явление. Става въпрос за интелигентни хора, на които не им е в природата да се занимават с биячи. Нашата професия изисква хуманност,  разбиране и помагане на хората. Медицинската услуга се изразява в помощ, а не в агресия. Когато срещу такъв интелигентен човек се изправи някакво подобие на пациент и прояви агресия, той най-малкото е стъписан и объркан как да реагира. И си казва: „Този ще мине, друг ще дойде“. Това не се отнася само за лекарите, а за всеки, който има интелектуална професия“, каза още д-р Брънзалов.

По думите му засега съществува една единствена присъда – за дребно хулиганство с глоба от 200 лв. „Познавам хора, които си разбиха нервната система и не могат да си вършат работата. Искаме по-тежки и реални наказания. Всички възможности за атака срещу медици да бъдат обхванати, най-малкото като превантивна мярка. Всеки един агресивник като види, че се е задействала прокуратурата и цялата система си е свършила работата, най-малкото ще се замисли дали да действа“, допълни д-р Брънзалов.

Другата новост от споразумението е, че мерките вече обхващат и общопрактикуващите лекари и медицинските центрове.

Той заяви, че Великобритания е обявила програма за нулева толерантност към агресията срещу медици, в която е записано, че в случай на такава от пациент или роднините му, лечението се преустановява.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pnEw

Да да 27.01.2020 18:40:23

Човекът на снимката е на угояване, не му пречете. Нали знаете, който слушка папка. Един път ти кача птичето на рамо да грухтиш.

Гост 04.02.2020 14:20:27

Тъпите чички тролове като вас не коментират темата ,а външния вид на някой си. Бас държа ,че майка ти не е слабичка, сигурно и баща ти , които прости люде не са те научили на никакво поведение

Да да 06.02.2020 12:49:35

Ей , голям защитник си на другаря, да не сте роднини или приятели?

Гост 27.01.2020 15:22:19

Доктора от снимката много наедря откак стана зам председател на БЛС ?Защо ли ?

Гост 27.01.2020 15:20:52

охранения популист е гласувал исъздал този абсурден текст в НРД„На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Най- много нападат спешните екипи , но при обида и побой нямаме право да се оттеглим защото ни го зачукаха с НРД , Закон на здравето и Кодекс на българския лекар .Всичко е популизъм , а ние сме все така застрашени само по бели престилки срещу побеснели роднини и пациенти, докато популиста спинка идебелее.

до популистите от БЛС 27.01.2020 14:31:16

един охранен популист си мисли ,че ни разбираАбсолютно кух текст с популистка насоченост да симулираме дейност ,че отдавна не сме се изявявали .Най- често агресия има при спешни повиквания , 396 за 2018г. поданни на МЗ при 365 дни в годината .Как ще си тръгнем от буйстващ психично болен , неадекватен пациент,който може да се самоубие , или да убие близките си , да умре от хипогликемия , инсулт или невроинфекция? Как ще си тръгнем от адрес с умиращ пациент с роднини който заплашват със саморазправа ?Точно тогава не може да се отказва помощ по НРД, което не касае дейността на ЦСМП и СО, по Кодекс за лекарска етика чл.11 и по Закон за здравето чл.99.Къде са паник бутоните , къде са критериите по който полиция задължително придружава спешните екипи при повиквания с опасност от агресивни пациенти или свидетели?

Гост 27.01.2020 14:54:00

Ами по-добре да е самоубие или да убие близките си,отколкото нас.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19
28.10.2020 17:21:21

Учени медици от БАН: Подкрепяме политиката на МЗ и НОЩ за ограничаване на COVID-19

„Спазването на всички мерки, които досега активно се предлагат у нас, е единствената възмож ...

Увеличават заплатите на служителите в НЗОК, работещи на първа линия
28.10.2020 17:01:19

Увеличават заплатите на служителите в НЗОК, работещи на първа линия

НЗОК ще увеличи заплатите на служителите си, които са натоварени с дейности по овладяване на панд ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...