Четвъртък, 02 Април 2020
25
февр
 

Всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка

Вторник, 25 Февруари 2020 | 15:54:07 Надежда Ненова


Ракът на маточната шийка е вторият по честота рак на жените в България. Ежегодно се диагностицират между 1000 и 1300 жени, а 350 умират. На практика всеки ден умира по една жена от рак на шийката на матката. Това каза д-р Николай Недев, Аджибадем Сити

Ракът на маточната шийка е вторият по честота рак на жените в България. Ежегодно се диагностицират между 1000 и 1300 жени, а 350 умират. На практика всеки ден умира по една жена от рак на шийката на матката. Това каза д-р Николай Недев, Аджибадем Сити Клиник, УМБАЛ Младост по време на на представянето на "Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.", част от конференцията "Капитал и здраве".

Той подчерта, че в огромния брой случаи той е предизвикан от вирус - Human Papilloma Virus – HPV. „За съжаление нямаме национална програма за скрининг, тъй като в ранните стадии заболяването e безсимптомно. Разделен е на четири стадии. С напредването му могат да се появят вагинално кървене, често след полов акт, или болки в таза. В най-ранните стадии на рака, когато той е ограничен само до епитела на шийката, може да се отстрани само шийката на матката (конизация). Това обаче е много рядка ситуация. Хирургичното лечение на рак на шийката на матката в най-честия случай се състои от операция, наречена хистеректомия на Вертхайм. При нея се отстранява не само шийката на матката, самата матка, тръбите и яйчниците, но също така се прави дисекция на меките тъкани около шийката на матката (параметрии), както и се отстраняват меките тъкани, съдържащи лимфни възли в таза (дисекция на лимфните възли). Като цяло целта на оперативното лечение е да излекува заболяването само по себе си. В редки случаи може да се наложи последваща лъчетерапия, но тези случаи би следвало да са изключение“, каза д-р Недев.

Той уточни, че два радикални метода на лечение не водят до по-добри резултати, а напротив – рискът от усложнения е много голям.

„Затова трябва да се избере един от двата. Лъчетерапията дава много добри резултати. Интезитетната лъчетерапия направи революция в нашата професия. Това означава, че определени места ще получат по-високи дози лъчение в сравнение с околните тъкани.  Интракавитарната брахитерапия пък винаги е била основен метод на лечение при локално напреднали карциноми на маточната шийка. За макар и наличен в България, използването на този метод в допълнение на лъчетерапия при цервикален рак беше много епизодично и огромен брой жени са подлагани на радикална операция след перкутанно лъчелечение. Този вид операция след лъчетерапия не е стандартно лечение никъде по света. Брахитерапията се състои от няколко лъчетерпевтични сеанса, при които източника на лъчетерапия се въвежда в специални апликатори в маточната кухина и влагалището и позволява много високи дози лъчение да бъдат дадени директно в тумора. Този вид брахитерапия, съчетан с модерните техники за лъчелечение с модулиране на дозата и химиотерапия, поволява да се лекуват с цел пълно излекуване дори локално  напреднали случаи на рак на маточната шийка, които в миналото бяха считани за безнадеждни“, каза д-р Недев.

85 пациенти са лекувани по този начин през последните две години. От тях само при една жена е имало рецидив, уточни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S3r5


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Даниела Дариткова е с положителна проба за COVID-19
02.04.2020 19:04:59

Д-р Даниела Дариткова е с положителна проба за COVID-19

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова е с п ...

Подписан е договора за изграждане на детската болница
02.04.2020 18:44:51

Подписан е договора за изграждане на детската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСК ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...